FunKidsPraktisch

10x zo zeg je ‘nee’ tegen je peuter

Judith1962 x bekeken

Er zijn zeldzame verhalen bekend van peuters die genoeg hebben aan één keer ‘nee’. Helaas zijn de meeste peuters niet zo meegaand. Na wel honderd keer te hebben verteld dat iets niet mag, doet het kindje het gewoon nog eens als mama even niet oplet. Als je een kind hebt tussen 1 en 3 jaar, heb je soms het gevoel dat je eigenlijk weinig anders meer doet dan nee-zeggen. Niet leuk voor je kindje, maar zeker ook niet voor jou! Wil je eindelijk wel eens wat originelers zeggen, maar blijf je wel even streng? Deze 10 methodes laten je ‘nee’ zeggen op een andere manier!

1. Dat kun je beter anders doen

Een positieve draai, maar toch een sterke suggestie om datgene wat het kind doet of wil doen te voorkomen. Dit werkt heel goed als je gewoon bezig bent met je kind en het je ineens opvalt dat je ook nu telkens het woordje ‘nee’ gebruikt.

2. Dat is geen goed idee

Dit is een iets sterkere uitdrukking. Het laat zien dat je de actie niet goedkeurt en dat je kind beter iets anders kan gaan doen. Je kind zal beslist snappen dat wat jij bedoelt met ‘dat is geen goed idee’ eigenlijk een vorm van ‘nee’ is. Toch klinkt het wel een stuk leuker!

3. Je weet al dat dat niet mag

Je herinnert het kind eraan dat het al weet dat iets niet mag. Deze vorm van ‘nee’ spreekt het kind aan op eigen verantwoordelijkheid en geheugen. Het kind voelt zich vaak wat meer persoonlijk aangesproken door deze vorm dan door een simpel ‘nee’.

Nee zeggen op andere manieren
Nee-zeggen via shutterstock.com

4. Waarom?

Je kind weet best dat bepaalde dingen niet mogen of kunnen. Bijvoorbeeld als je haast hebt en je kind wil met alle geweld zelf zijn schoentjes aandoen, terwijl dat minstens een kwartier duurt. In plaats van meteen ‘nee’ te roepen, vraag je je kind gewoon waarom dat juist nu zo belangrijk is. Dit leert je kind nadenken over waarom het dingen eigenlijk wil.

5. Wat doe je?

Kinderen doen best vaak ondeugende dingen, heel vaak gewoon als je erbij bent. In plaats van meteen te schreeuwen dat je kind iets niet moet doen, vraag je gewoon wat je kind eigenlijk aan het doen is. De meeste kinderen zullen zich meteen schijnheilig opstellen en stoppen met hun ondeugende actie.

6. Dat komt een andere keer

Je staat met je kind in de winkel en voor de zoveelste keer zeurt hij om bepaalde snoepjes. En in plaats van gewoon ‘nee’ te roepen, zeg je nu ‘dat komt een andere keer’. Je kind weet dat het hetzelfde betekent, maar tegelijkertijd laat je nog een mogelijkheid open: misschien mag het volgende keer wel.

7. Straks

Je kunt ook ‘nee’ zeggen door iets uit te stellen. Hou die periode wel binnen het zicht van het kind en hou je aan je belofte. Wil je kind nu een snoepje? Dan leg je uit dat hij straks een snoepje krijgt. Geef hem dan later ook echt dat snoepje, zo leert hij dat jij je woord houdt.

8. Doe maar liever niet

Dit is een milde vorm van ‘nee’. Het gaat alleen om situaties waarin je kind beter iets anders kan doen. Het is vooral voor jezelf prettig om niet alweer voor de honderdste keer het woordje ‘nee’ te gebruiken, want soms heb je het gevoel dat jij zelf ook in de nee-fase zit.

9. Dat vind ik niet leuk

Hou je ‘nee’ ook persoonlijk. Probeer zoveel mogelijk in de eerste persoon te praten. Kinderen snappen het best als je zegt dat jij iets vindt. Als “mama” iets niet leuk vindt, is dat minder persoonlijk voor je kind en zal het minder indruk maken.

10. Ik waarschuw je

Je hebt iets al een aantal keer gezegd. Dan wordt het duidelijk tijd voor een waarschuwing. Leg uit waarom je waarschuwt en ook de consequentie. Bijvoorbeeld: ik waarschuw je nu voor de laatste keer. Als je die beker weer op de grond gooit, moet je 5 minuten op de trap zitten. Hiermee stel je duidelijke grenzen en verbind je er consequenties aan. Let op dat je die consequenties ook echt uitvoert.

De nee-fase is een moeilijke fase voor veel peuters. Vaak zeggen ze zelf ook overal ‘nee’ op terwijl ze dat lang niet altijd zo bedoelen. Ze doen een poging om onafhankelijk te worden in veel dingen – ook in dingen die ze eigenlijk nog niet goed zelf kunnen. Het belangrijkste in deze fase is dat jij probeert geduld te hebben. Dat wordt steeds moeilijker naarmate je vaker zelf ook ‘nee’ roept. Gebruik dus ook eens een van deze 10 methoden om op een andere manier nee te zeggen. Je zult merken dat een uitgebreider repertoire voor jezelf ook een stuk gezelliger is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer