Zwanger en mamaGezondheid

Angst voor bevallen – wat doe je eraan?

Judith1789 x bekeken

Vrijwel alle vrouwen zijn een beetje bang voor de bevalling. Tenslotte weet iedereen dat dat niet bepaald een pretje is! Toch is de ene vrouw hier banger voor dan de andere. Waar de een heel nuchter denkt “het komt vast goed”, denkt de ander aan allerlei horrorverhalen. Bij sommige vrouwen kan de angst voor de bevalling zó groot zijn, dat ze last krijgen van stress en paniekaanvallen. Niet goed voor jezelf en niet goed voor je baby! Wij gaan kijken of er iets te doen is aan angst voor de bevalling.

Wanneer heb je angst voor de bevalling?

De eerste maanden ben je vaak vooral aan het wennen aan het feit dat je zwanger bent. Maar toch kan hier al de angst de kop opsteken. De hormonen gieren door je lijf en je krijgt de gedachte “nu is het nog klein, maar straks is het een enorme joekel en dan moet ie eruit!”. Toch kun je hier nog terugvallen op uitstelgedrag: ach, het duurt tenslotte nog een hele poos.

In het midden van de zwangerschap zijn de hormonen wat gekalmeerd en voel je je vaak weer iets beter. Je hebt vaak ook iets meer zelfvertrouwen, dus is dit een wat minder stressvolle periode. Toch zijn er ook in de middenperiode van de zwangerschap nog best wat vrouwen die angst hebben voor het bevallen. Het duurt nu tenslotte toch niet zo heel lang meer.

Aan het eind van de zwangerschap, naarmate de 37-weken grens dichterbij komt, zien we steeds meer vrouwen die een beetje bang worden. Dat is niet zo verwonderlijk, want bevallen is echt niet leuk. Toch heeft de ene vrouw hier wel meer last van dan de andere. Gelukkig is er best wat te doen aan die angst om te bevallen!

Angst voor het bevallen
Bevalling – shutterstock.com

Wat kun je doen aan de angst?

De angst voor het bevallen heeft twee delen. Het eerste deel is angst voor het onbekende. Je hoort en leest vanalles, maar toch kun je nooit weten hoe het bij jou zal gaan. Het tweede deel van de angst voor bevallen is de pijn. Zal het veel pijn doen? En kan ik dat wel aan? Deze vragen spoken door je hoofd. Aan beide soorten angst is zeker wat te doen. Hier enkele tips:

Bang voor het onbekende

  • Lees géén bevallingsverhalen online! De meeste verhalen die er staan zijn behoorlijk heftig. Dat komt niet omdat zoveel bevallingen misgaan, maar omdat vrouwen bij wie het misgaat meer behoefte hebben om het van zich af te schrijven.
  • Lees géén forums over bevallen. Ook hier geldt: vrouwen bij wie dingen niet helemaal goed zijn gegaan, hebben meer behoefte om te schrijven. Je komt er dus meer klaagzangen tegen dan vrouwen bij wie het allemaal best meeviel.
  • Volg een goede zwangerschapscursus. Hierbij wordt allerlei informatie gegeven over hoe de bevalling in zijn werk gaat. Dit helpt je begrijpen hoe een bevalling precies werkt, zodat je inziet dat het iets is dat de natuur goed geregeld heeft.
  • Onthoud dat bevallen iets natuurlijks is, dat vrouwen al duizenden jaren doen. De kans op complicaties is bijzonder klein en vaak is bevallen juist iets heel moois.
  • Het klinkt cliché, maar de hormonen van een vrouw zorgen ervoor dat na de bevalling de ‘scherpe randjes’ worden weggepoetst. Een halfjaar na de bevalling herinneren de meeste vrouwen zich al niet meer precies hoe het voelde. Zelfs degenen die een traumatische ervaring hadden!
  • Ben je echt bang voor de bevalling? Beval dan in het ziekenhuis. Je hebt dan de meeste hulp om je heen en alleen mensen met veel ervaring. Je zult goed worden geholpen en er is mogelijkheid tot pijnbestrijding.
  • Kies bewust waar je gaat bevallen. Bij sommige vrouwen is de angst om in het ziekenhuis te bevallen groter dan de angst om thuis te bevallen. Thuis ben je tenminste in je vertrouwde omgeving.
  • Kies bewust hoe je in de ideale situatie zou willen bevallen. Wil je bijvoorbeeld graag in bad bevallen? Regel dan alles wat nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Ook dat geeft weer extra rust.
  • Ben je samen zwanger met een bekende of familielid? Dan kunnen jullie ook samen eens praten over de bevalling en hoe jullie dat voor je zien.

Angst voor de pijn

  • Overleg deze angst met je verloskundige. Er zijn allerlei opties voor pijnbestrijding. Geef je al vóór de bevalling aan dat je denkt dit nodig te hebben, dan is dat heel handig voor de verloskundige om te weten.
  • Beval in het ziekenhuis. Pijnbestrijding krijg je thuis niet. Wil je dus graag gebruik maken van pijnbestrijding, dan heb je weinig andere keus dan naar het ziekenhuis gaan.
  • Doe een zwangerschapscursus. Hier leer je handige ademhalingstechnieken, waardoor je de pijn beter aankunt. Ook leer je de theorie achter de bevalling, zodat je weet hoe het gaat en waar je aan toe bent. Je begrijpt dan ook beter waar de pijn door wordt veroorzaakt en wat je kunt doen om het te verbeteren.
  • Al duizenden jaren bevallen vrouwen van baby’s. En hoewel er behoorlijk heftige horrorverhalen tussen zitten, gaat het meestal gewoon goed. Jij kunt dit ook!
  • Probeer je te ontspannen (misschien is zwangerschapsyoga wat voor jou?). Stress zorgt voor meer spanning, wat weer slecht is voor de baby. Overigens moet je ook proberen te ontspannen tijdens de bevalling, want hoe meer je gespannen bent, hoe langer het duurt.
  • Een half jaar na de bevalling kunnen vrouwen zich niet meer herinneren hoe het voelde. Ze weten op zijn hoogst nog ‘dat het pijn deed’, maar kunnen zich die pijn zelf niet meer herinneren. Dat is een hulpmiddel van moeder natuur om ons te helpen om verder te gaan.
  • Accepteer dat je er niet onderuit komt. En bedenk dat je voor al je inspanning wel wat terugkrijgt: een lieve baby! Dat is wel wat pijn waard, toch?

Angst voor de bevalling is heel natuurlijk en hoort erbij. Dat betekent niet dat het leuk is om er last van te hebben! Het advies is altijd om je angsten te bespreken met je verloskundige. Geloof me, ze is heel wat gewend en zal absoluut niet verbaasd opkijken. Ze kan je wel goed helpen met het bespreken van de angst en praktische oplossingen daarvoor. Vertel het ook aan je man en andere dichtbij staande familieleden. Het is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Je moet er vooral ook niet langer mee rondlopen dan nodig is: je omgeving kan je steunen en helpen. En dat geeft ook al heel veel rust!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer