KidsPraktisch

Je baby voorlezen: waarom doe je dat?

Judith1702 x bekeken

Voorlezen wordt de laatste jaren veel gepromoot. Er zijn voorlees-uurtjes in de bibliotheek, er wordt voorgelezen tijdens de boekenweek en ook ouders worden gestimuleerd om voor te lezen. Woon je in Friesland, dan krijg je direct bij de geboorte van je baby al een stapeltje voorleesboekjes cadeau, zonder dat je dat zelf hoeft aan te vragen. En in heel Nederland krijgt elk kind vanaf zijn geboorte recht op een gratis bibliotheek abonnement! Maar waarom lees je eigenlijk je baby voor?

Voorlezen aan baby’s van 0-5 maanden

Als je baby jonger is dan 5 maanden, begrijpt hij of zij nog niets van de wereld. In de eerste paar maanden weet de baby alleen waar het eten vandaan komt. Maar langzaam wordt de wereld groter en begint de baby er meer van te snappen. Zo kunnen baby’s rond de vijf maanden al goed naar eten happen, lachen en kraaien ze naar je en weten ze het verschil tussen hun mama en andere vrouwen. Maar waarom zou je voorlezen, als je baby er nog niets van begrijpt?

Uit onderzoek blijkt dat baby’s veel oppikken van de taal en intonatie van de ouders. Wanneer er in de omgeving van de kleine baby niet of nauwelijks gepraat wordt, is de kans op taalachterstand groter. Baby’s horen zelfs al vrij snel het verschil tussen de moedertaal en andere talen! Voor een baby is voorlezen dus best belangrijk om alvast te oefenen met taal. Daarnaast is er natuurlijk het aspect van gezelligheid en geborgenheid. Voorlezen is een vorm van aandacht geven. Je kleintje zal ervan genieten, ook als hij nog erg klein is. Alleen hebben kleine kindjes een korte concentratieboog, dus zullen ze al snel afgeleid raken.

Baby’s van 6-12 maanden

Grotere baby’s willen zich wat meer met het lezen gaan ‘bemoeien’. Ze snappen het waarschijnlijk nog niet, maar vinden het wel leuk om het boekje vast te houden. Kies vanaf 6 maanden voor kartonnen of stoffen boekjes, want als het scheuren eenmaal is ontdekt, is dat natuurlijk wel heel erg leuk… Waarom baby’s zo graag scheuren is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is het de combinatie van ‘iets zelf maken’ en het interessante geluid. Het voorlezen krijgt nu wel meer inhoud voor je baby.

Een baby voelt het als hij de aandacht krijgt. Tijdens het voorlezen krijgt hij alle aandacht: het is immers speciaal voor hem bedoeld! Het is dus een fantastisch stukje quality time met je baby om voor te lezen. Daarnaast begint de baby heel langzaam te snappen hoe plaatjes werken. Rond de leeftijd van een jaar zal hij begrijpen dat jouw woorden en de plaatjes in het boekje iets met elkaar te maken hebben. Ook nu is de concentratie nog niet echt fantastisch, dus lees je korte verhaaltjes voor.

Peuters voorlezen

Peuters beginnen plaatjes te herkennen. Uiteindelijk komt het moment dat ze zelf woordjes gaan meezeggen bij plaatjes uit de boeken. Op heel jonge leeftijd is het niet zo belangrijk wát je precies voorleest, want dan gaat het om taal en intonatie. Maar wanneer je kindje ouder is dan een jaar, is het belangrijk dat er ook kleine plaatjes bij staan. Zo kun je alvast woordjes oefenen met het bijbehorende plaatje. Kleine peuters zullen nog steeds dol zijn op scheuren, dus kies kartonnen boekjes.

Peuters leren heel veel uit boekjes. Er zijn leuke boekjes over huisdieren, maar ook over zindelijkheidstraining. Zo kunnen boekjes je kind helpen om de wereld te begrijpen. Ook helpt het alvast om wat beginselen van lezen te leren. Je kindje kan nu nog geen letters herkennen, maar uit onderzoek blijkt dat kindjes die vaak worden voorgelezen uit boekjes met grote letters ze later wel makkelijker aanleren. Het voorlezen heeft nu een extra functie. Het is niet alleen gezellig en goed voor de taalontwikkeling, maar helpt ook bij de voorbereiding op het leren lezen.

Voorlezen voor grotere kinderen

Wanneer je kindje een kleuter is, zal hij sommige letters beginnen te herkennen. Langzaam leert hij meer en meer tekst te lezen, totdat hij rond een jaar of 4-5 zijn eerste woordjes kan lezen. Het is belangrijk in deze fase dat je boekjes voorleest met hele korte, duidelijke woordjes. Als hij ze herkent mag hij ze natuurlijk zelf voorlezen. Zo moedig je het kind aan om zelf te leren lezen. Wil hij liever dat jij voorleest, dan kun je ook een boekje kiezen met een verhaal. Dring het zelf lezen niet te veel op. Vooral als je ‘s avonds voorleest heeft je kind lang niet altijd zin om zelf te lezen. Hij kruipt dan liever knus bij je op schoot en luistert naar het mooie verhaal dat je voorleest.

Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen, al vanaf de geboorte. Vanaf een jaar totdat het kind goed zelf kan lezen, is voorlezen onmisbaar in de ontwikkeling van de talenknobbel van je kind. Je kind leert erdoor hoe woorden worden uitgesproken en wat woorden betekenen. Later leert hij er ook gemakkelijker zelf door lezen, waardoor hij ook op school sneller vooruit komt. Oefen wel geduld: kinderen geven meestal zelf aan wat ze wel of niet kunnen. Pushen werkt meestal averechts, vooral bij peuters en kleuters. Lees gewoon elke avond een leuk boekje of verhaaltje voor waar je kindje lekker van kan genieten. Het is ook een mooi rustig momentje voor jou zelf! Boekjes zijn altijd een goed cadeau voor kleine kindjes, maar ze zijn ook ideaal als kraamcadeau of babyshower cadeau.

Afbeelding afkomstig van shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer