KraamcadeausBabykleding

Babykleertjes als kraamcadeau – waar moet je op letten?

Judith3320 x bekeken

Als je zelf nog geen kinderen hebt en je gaat op kraamvisite, zijn er bepaalde fouten die je snel maakt zonder dat je het in de gaten hebt. Een van de meest gemaakte fouten is het geven van ‘verkeerde’ babykleertjes. Daarmee bedoelen we niet dat de kersverse ouders de kleertjes niet leuk vinden. We bedoelen dat de kleertjes te groot / te klein / te warm / te koud zijn. Dit is de meest voorkomende reden waarom ouders de nieuwe kleertjes niet of nauwelijks gebruiken voor hun baby. Wil jij graag kleertjes als kraamcadeau geven? Dan zijn dit de dingen waar je op moet letten!

De kledingmaat

De meeste baby’s passen bij hun geboorte in maat 50. Maar dit is tegelijkertijd ook de maat waar ze het kortst in zitten! Ze groeien namelijk al heel snel door naar maat 56. Dus voor een kraamcadeau is maat 56 een stuk praktischer. Maar wil je echt een origineel cadeau geven en zeker weten dat het veel gebruikt wordt? Dan ga je voor maat 62. Dit is een maat die weinig wordt gegeven als kraamcadeau en waar de ouders (waarschijnlijk) nog weinig of geen kleertjes in hebben. Maat 62 past een baby meestal rond de 3-4 maanden. Hou hier dus wel rekening mee, voor welk seizoen de kleertjes moeten zijn!

Een rompertje als kraamcadeau
Een rompertje als kraamcadeau – shutterstock.com

Het seizoen

Veel mensen kopen wel leuke kleertjes, maar voor het verkeerde seizoen. Zo denken veel mensen dat een baby dikke kleertjes nodig heeft – ook in de zomer. Maar dit geldt eigenlijk alleen voor de eerste en tweede week. Daarna kan de baby zichzelf prima op temperatuur houden en zijn er dus geen extra dikke kleertjes nodig. Koop dus kleertjes voor het juiste seizoen. Wordt de baby in de zomer geboren, dan doe je de ouders geen plezier met een dikke trui. In de winter moeten kleertjes wel warm genoeg zijn. Je hebt dan weinig aan een dun truitje, al is het nog zo schattig.

Rompers en kruippakjes

De ene ouder houdt van rompers met lange mouwen, want het kan heel praktisch zijn: zeker in de winter. De andere ouder heeft juist een bloedhekel aan rompertjes met lange mouwen, want het kost wat meer moeite om er kleertjes overheen aan te trekken. De ene ouder is gek op boxpakjes en kruippakjes, de andere ouder gruwelt ervan. Het verschilt dus heel sterk per ouder waar je ze een plezier mee doet. Is het hun eerste kindje, dan zullen ze zelf ook nog niet precies weten wat ze handig vinden. Dit maakt het geven van sommige kleertjes lastig. Het is meestal het beste om ofwel te kiezen voor verschillende soorten kleertjes (dan zit er altijd wat leuks tussen) of om eerst te informeren.

Het kopen van kleertjes als kraamcadeau is een heel leuk idee. Zo zijn er heel veel schattige rompertjes die je helemaal op maat kunt laten bedrukken. Ga je voor rompertjes, dan kies je het beste voor de hemdsmouw-variant. Die met lange mouwen en die met dunne schouderbandjes zijn onder ouders het minst populair. Wordt de baby in de winter geboren, dan zijn rompertjes met lange mouwen wel een leuk idee!  Of je kiest voor ‘veilige’ kleertjes: met name truitjes, shirtjes en broekjes zijn al snel goed.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer