Praktisch

Werken na het zwangerschapsverlof

Judith1898 x bekeken

Aan het eind van de zwangerschap krijgt elke vrouw minimaal 6 weken vóór de uitgerekende datum zwangerschapsverlof. Na de bevalling krijg je automatisch bevallingsverlof van nog eens minimaal 10 weken. De meeste mensen noemen beide verlofperiodes samen het zwangerschapsverlof. Je bent dus in totaal minstens 16 weken ‘uit de running’, maar vaak duurt een verlof nog wat langer. Maar ja… er komt een moment dat je weer gaat werken. Hoe doe je dat?

Werkende moeder na zwangerschapsverlof
Werkende moeder via shutterstock.com

Even slikken

Het is voor de meeste dames best even slikken als ze weer aan de slag moeten gaan. Je bent er 4 maanden lang uit geweest! En dus zul je ook best moeten wennen aan het idee dat je weer verder gaat werken. De meeste dames gaan dan ook wat minder werken. Gemiddeld werkt een vrouw de eerste jaren 20-24 uur per week. Toch, ondanks dat gevoel dat je eigenlijk nog liever thuis wilt blijven, is het ook wel weer goed om aan het werk te gaan. Er even tussenuit, even iemand anders de zorg voor de baby te geven, is eigenlijk ook best lekker.

Voedingsrecht en kolf-recht

Borstvoeding geven wordt zo sterk mogelijk gestimuleerd in Nederland. En dat betekend dat het wettelijk is vastgesteld dat een vrouw tijdens het werk de tijd krijgt om te kolven. Woon je heel dichtbij je werk, dan kun je zelfs even naar huis om je baby te voeden. Je mag volgens de wet in de eerste negen maanden elke dag maximaal een kwart van je werktijd gebruiken om je baby te voeden. Dat betekent op een werkdag van 8 uren, dat je maximaal 2 uren bezig mag zijn met voeden. Best nog wel lang dus! Je mag als je de melk afkolft dezelfde tijd daaraan besteden. Uiteraard gaat dit in overleg met je werkgever, maar in principe mag dit niet geweigerd worden. Sterker nog: je werkgever dient een rustige en afgesloten plaats voor je te reserveren zodat je rustig kunt zitten. In de praktijk vinden veel vrouwen dit teveel gevraagd of zien ze het niet zitten en stoppen ze met de borstvoeding als ze gaan werken.

Oppas, kinderdagverblijf of gastouders?

Als je gaat werken en je man werkt ook, heb je drie opties. Je kunt kiezen voor een oppas aan huis, je kindje kan naar het kinderdagverblijf of naar een gastouder. Wat zijn de voor- en nadelen?

  • De oppas is voor je kind het rustigst, want het kan gewoon thuisblijven. Bovendien kan de oppas ook een deel van het huishouden doen als je baby slaapt. Maar er moet wel vertrouwen zijn tussen jou en de oppas, want het is heel wat als er een paar dagen per week iemand anders in huis is. Bovendien moet de oppas gecertificeerd zijn, want anders krijg je geen geld terug van de overheid.
  • Het kinderdagverblijf ontvangt meerdere kinderen tegelijk per dag. Op zich hoeft dat natuurlijk helemaal geen probleem te zijn: gezellig juist. Wel is bewezen dat kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan vaker ziek zijn, maar er zijn theorieën dat dit juist wel goed is voor de weerstand van het kind. Het kinderdagverblijf wordt vrijwel altijd vergoed door de overheid.
  • Gastouders hebben als het goed is ook een certificering gehaald. Zo niet, dan worden hun diensten niet vergoed. Ze zijn vaak wel wat duurder dan een kinderdagverblijf, maar in ruil krijgt je kind wel exclusief de aandacht. Het gaat er ‘net als thuis’, waarbij als het goed is je kind goed wordt verzorgd en alle aandacht krijgt die het nodig heeft.

Jijzelf aan het werk

Jij gaat weer aan het werk. In het begin is dat best even doorzetten: je hebt al heel lang niet meer gewerkt en je moet eerst weer inwerken. Bovendien zul je de eerste tijd misschien het gevoel hebben dat je niet bij je kindje weg wilt. Wees gerust: meestal wen je al snel weer en vind je het best lekker om een paar dagen weg te zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat je vaak nog wat last hebt van resterende zwangerschapskwaaltjes. Tot een jaar na de zwangerschap kun je bijvoorbeeld nog last hebben van ‘zwangerschapsdementie’. De wetenschap heeft aangetoond dat dit echt bestaat en dat het niet tussen je oren zit: je bent gewoon echt meer verstrooid en vergeetachtig!

Wil jij na je zwangerschapsverlof weer aan het werk? Dan is het goed om al kort na de bevalling (of zelfs ervoor) te kijken wat je wilt. Blijf je borstvoeding geven, ga je kolven of stap je over op de fles? Het is verstandig om al een paar weken voordat je aan het werk gaat de baby te laten wennen aan de andere manier van voeden, zodat je daar geen extra stress van krijgt. Ook moet je tijdig regelen wie er op je kind gaat passen als jij werkt. Vaak zijn er wachtlijsten bij gastouders en kinderdagverblijven. Hoe eerder je dit soort dingen regelt, hoe fijner het voor jezelf is. Je kunt dan wat sneller en gemakkelijker wennen aan het feit dat je weer aan de slag moet. En… dat extra inkomen is natuurlijk ideaal voor het shoppen van allerlei schattige babyspulletjes en babykleertjes!

Ben jij ook gaan werken na je zwangerschapsverlof, of loopt je verlof binnenkort af? Deel je ervaring!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer