Zwanger en mamaGezondheidOverige

Zeg, jij was toch een paar weken geleden bevallen?

Judith3204 x bekeken

Voor het eerst durfde je eens even het huis uit zonder de nieuwste aanwinst. Gewoon even boodschapjes halen, verder niks. Helaas kom je nét die ene kennis tegen, die naar je buik staart en veel te hard roept: “Zeg, jij was toch een paar weken geleden bevallen? Of ben ik nu in de war?” En daar sta je dan. Met een rood hoofd mompel je dat de baby er inderdaad al is en hoe leuk dat is. Even later vlucht je naar huis, terwijl je zweert dat je nóóit meer zonder baby naar buiten komt. Zelfs niet voor een halfje bruin bij de bakker.

De post-partum zwangerschapsbuik

Er zijn uiteraard vrouwen bij wie de buik na de bevalling meteen een heel stuk kleiner is geworden. Die na een paar weken alweer in hun oude kleren passen en de meeste zwangerschapskilo’s kwijt zijn. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ongeveer de helft van de dames ziet er na de bevalling nog steeds zwanger uit. En blijft dat vervolgens nog een aantal maanden (of langer). Hoe komt dat eigenlijk? Er zijn meerdere factoren die een rol spelen:

  • Het aantal baby’s. Bij een eerste baby is de buik meestal sneller terug in de oude proporties
  • De tijd die je organen nodig hebben om weer op de juiste plek terug te zakken, wat hoort bij het ontzwangeren
  • Je hebt diastasis recti, wat betekent dat je buikspieren zijn veranderd en verzwakt

Waarom de een wel en de ander niet?

De meeste vrouwen zien er na de bevalling nog wel uit alsof ze nog steeds zwanger zijn. Soms kun je zelfs nauwelijks zien dat de baby er al uit is! Gelukkig trekt dit nog wel wat bij, maar niet elke vrouw is na 6 weken weer zo slank als voor de bevalling. Vooral als je al meerdere baby’s hebt gehad of als er sprake is van problemen met de buikspieren, lijkt het soms alsof je nog zo’n 4-6 maanden zwanger bent. Het maakt overigens niet uit of je fit bent of niet: zelfs dames die aan topsport doen kunnen zo’n buik overhouden na een bevalling.

Bolle buik na de bevalling
Bolle buik na de bevalling – shutterstock.com

Wat is diastasis recti?

Diastasis recti is een belangrijke oorzaak van een (nog steeds) dikke buik na de bevalling. Dat komt omdat de buikspieren aardig zijn uitgerekt. Heb je veerkrachtige spieren, dan trekken ze zichzelf weer strak na de bevalling. Maar bij veel vrouwen is dat niet zo: de spieren hebben hun rek verloren of zijn zelfs gescheurd. Dit scheuren van de spieren hoef je overigens niet perse te voelen: omdat de baby langzaam groeit kunnen de spieren geleidelijk uit elkaar scheuren. Bij diastasis recti kunnen de spieren zich niet meer uit zichzelf herstellen naar hun oorspronkelijke vorm. Dat komt omdat de rek eruit is.

Trainingen en oefeningen voor een strakkere buik

Dacht je dat buikspieroefeningen wel even zullen helpen? Mis! Je moet juist niét bezig gaan met buikspieroefeningen. Omdat de spieren nu anders liggen dan voorheen kun je het probleem zelfs erger maken door oefeningen te doen. De spieren worden dan namelijk gestimuleerd in hun huidige ligging, waardoor ze zorgen voor nog meer opbolling. Er zijn wel trainingen en oefeningen, maar deze zijn speciaal ontwikkeld voor dit probleem. Ze zijn vooral gebaseerd op het langzaam terugbrengen van de spieren naar hun oude plek, het aansterken van de spieren en het versterken van andere spiergroepen. Maar heb je eenmaal een diastasis recti, dan is het verstandig om er ook aan te wennen dat je buik een beetje bol blijft.

Buik na de zwangerschap
Buik na de zwangerschap – shutterstock.com

De twee bekendste trainingen om mee te beginnen zijn de squat en heupoefeningen. Squats zijn heel effectief om niet alleen de buik en benen, maar vooral ook de bekkenbodem te trainen. Je begint matig, maar bouwt rustig op totdat je een hele training kunt doen. Bij heupoefeningen ga je op je rug op de grond (of een matje) liggen, met je voeten plat op de vloer. Vervolgens span je je buikspieren en je bilspieren, zodat je heupen van de grond komen. Je houdt je billen in het begin 5 seconden van de grond, later kun je dat verlengen. Dan zak je weer terug. Deze oefeningen lijken weinig invloed te hebben op de buikspieren, maar ze zijn wel goed om je spieren weer in balans te brengen. Hoewel er maar weinig vrouwen zijn die weer een helemaal platte buik bereiken, kun je in elk geval wel wat doen om weer wat meer in vorm te raken.

Happy belly!

De foto’s die je vindt op internet van vrouwen die weer volledig plat en slank werden (vaak na dure oefeningen, operaties of een revolutionair dieet), zijn helaas meestal gefaket. Ze zijn gephotoshopt of het zijn soms zelfs verschillende mensen die op de foto staan. Natuurlijk zijn er vrouwen die inderdaad weer helemaal slank werden, maar helaas valt het in de praktijk tegen. Anderzijds moeten we er misschien als maatschappij gewoon niet zo’n probleem van maken. Tenslotte is dit een ‘kwaal’ waar heel goed mee te leven is. Het enige probleem is dat het zelfbeeld van vrouwen nogal kan worden aangetast door de bollere buik. Laat je daardoor niet beïnvloeden: de buik is niet iets waar je heel veel invloed op kunt uitoefenen. Maar waarom maken we eigenlijk zo’n probleem van die buik? Is dat niet iets dat hoort bij het krijgen van kinderen en waar je dus eigenlijk stiekem trots op zou moeten zijn?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer