GezondheidPraktischZwanger en mama

10 dingen die blijvend veranderd zijn na de bevalling

Judith1177 x bekeken

Als je zwanger bent, merk je echt wel dat er dingen veranderen. Maar stiekem hoop je gewoon dat alles na de bevalling weer ‘normaal’ zal worden. Dat heet niet voor niets ontzwangeren, toch? Na een jaar dien je als vrouw weer gewoon te zijn zoals je was. Terwijl je er dan pas achter komt -OH nee!- dat sommige dingen toch echt niet meer terug veren naar hoe ze waren vóór de zwangerschap en bevalling.

1. Je buikje

Je kan nog zo hard trainen en diëten volgen: je buik is nu eenmaal uitgerekt tijdens de zwangerschap. Iets ter grootte van een flinke watermeloen in je buik hebben, helpt natuurlijk niet echt mee. Ongeacht hoe strak je buikspieren zijn, er bovenop blijft nu forever zo’n laagje ‘gezellig’ vet en uitgerekte huid. Waardoor dat buikje nog eens extra opvalt. Zucht.

2. Je schoenmaat

Tijdens een zwangerschap kunnen je voeten best een maat of twee groter worden. Dat komt door de hormonen. Je zou verwachten dat je voeten weer keurig krimpen na de bevalling, maar nee hoor. Je mag het voortaan doen met dat maatje meer. Oh ja, je voeten worden vaak ook wat breder waardoor je nét niet meer lekker in die leuke schoenen past.

3. De boel ‘down under’

Hopelijk hebben ze je bij de uitleg over de bevalling ook vertelt dat het daarna nooit meer helemaal zo gaat zijn als vroeger. Zelfs als je lichamelijk niets overhoudt aan littekens, uitzakkingen of andere gekke dingen. Want je hebt nu eenmaal altijd de herinnering aan wat er daar beneden allemaal is gebeurd. Eigenlijk idioot dat zoiets groots door zoiets kleins heen past.

4. Je geheugen

Ze mogen het dan zwangerschapsdementie noemen, maar het komt nooit meer helemaal goed met je hersenen. Eigenlijk zijn wij best benieuwd of er al eens een test is gedaan naar de verhouding tussen moeder worden en je IQ. Zou best eens kunnen dat je heel wat puntjes kwijtraakt in dat proces. In elk geval moet je niet verbaasd zijn dat je ook ná het ontzwangeren nog verstrooid bent, spullen kwijtraakt of afspraken vergeet.

5. Seks

Natuurlijk helpt een complete bevalling niet echt mee aan het romantisch bekijken van seks. Maar bovendien zijn je borsten ook veel minder aantrekkelijk nu ze hebben gediend als melkfabriek. Plus dat je eigenlijk altijd alert bent op een huiltje vanuit de babykamer. Of een binnenwandelende peuter. En je bent gewoon moe. Altijd. Seks? Nou vooruit, als het zo nodig moet, maar kom er vooral niet te vaak over zeuren.

6. Je borsten

Ze hebben gediend als mobiele melkfabriek. Heel praktisch, verbazingwekkend handig, super gaaf dat dat kan. Maar daarna… Ineens blijk je extra stevige BH’s nodig te hebben. Want met een gewoon sport behaatje ben je bang dat je borsten er spontaan uit stuiteren. Of je nou borstvoeding of de fles hebt gegeven, moedertje natuur regelt het voor alle vrouwen hetzelfde: na een zwangerschap gaan de dames er nogal ongemotiveerd bij hangen.

7. Vriendinnen

Je had vriendinnen. Ooit, lang geleden. Toen je nog kon afspreken zonder dat het gesprek om de vijf minuten onderbroken werd door een huilende baby. Toen je nog gewoon spontaan de stad in kon zonder dat je eerst minimaal 2 uur nodig had om je complete voorraad spullen bij elkaar te zoeken en je krijsende peuter in zijn jas te wringen. Toen gesprekken nog gingen over studie, politiek of werk in plaats van kinderen.

8. Je gewicht

Zijn die zwangerschapskilo’s er nou nóg niet af!? Voordat je zwanger werd deed je er altijd lacherig over. Nee, jij zou nooit zomaar meer dan 10 kilo aankomen. En áls dat al zou gebeuren -wat jou dus niet zou overkomen-, dan was je ze ook binnen een paar weken weer kwijt. Jij zou als een van die supersterren na vier weken alweer elegant in een strak jurkje gaan hardlopen. Nu ontdek je dat dat gewicht er stiekem toch aan is geslopen en zich niet zo makkelijk laat verjagen. En houd je jezelf positief onder het mom van ‘Kijk eens wat ik ervoor heb teruggekregen, een lieve baby is dat toch wel waard…’

9. Drukte

Waarschijnlijk dacht jij voor je zwangerschap al dat je een druk leven had. Je hebt er nooit echt over nagedacht hoe het zou zijn met een kindje erbij. Totdat je erachter komt dat je gek wordt van de drukte. Zo’n klein wezentje dat alles van jou verlangt – eten, slapen, knuffels, schone luiers… En dan denk je, dat wordt over een paar maanden / jaren wel weer beter. Maar niks hoor: dat blijft zo totdat je kind eindelijk uit huis gaat. Wat tegenwoordig steeds langer duurt.

10. Trots

Die eerste weken ben je vooral super trots op jezelf. Je hebt het hem gelapt, je hebt die baby eruit gekregen. En kijk eens, het is nog de knapste van de wereld ook! Die trots veranderd niet meer. Bij elk lachje, bij het leren lopen, leren praten, leren plassen op de pot… Jij bent enorm trots. En dat vertel je het liefst ook aan anderen. Of die dat nou willen horen of niet. Want jouw kind doet het zó goed!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer