Zwanger en mamaBaby´sFunPraktisch

10 dingen die je bij je tweede kind anders doet

Judith1255 x bekeken

Je tweede kindje krijgen is compleet anders dan de eerste. Waar je je bij de eerste overal nog druk om maakte, weet je nu dat het allemaal wel goed komt. Je bent waarschijnlijk een stuk relaxter. En déze 10 dingen doe je ook anders met je tweede kind.

1. De zwangerschap verloopt heel anders

Is je tweede kind op komst? Dan merk je dat deze zwangerschap heel anders is. Bij de eerste voelde je elke beweging en was je op van de zenuwen als je ergens een pijntje voelde. Nu stuitert je oudste door het huis en heb je het veel te druk om je overal zorgen over te maken.

2. Je schrijft niet meer elke poep en scheet op

In de kraamweek dien je een boekje bij te houden waarin je alle luiers van de baby beschrijft. Bij de eerste deed je dat trouw: je was zelfs in staat de luiers te wégen om te zien of alles wel klopte. Nu denk je daar wel anders over. Bij je tweede kind vul je ‘s morgens nog net even het boekje in voordat de kraamhulp komt kijken. Op de gok.

3. Je belt niet meer voor alles naar je moeder/beste vriendin

Bij de eerste maakte je je druk over van alles. Of hij wel genoeg sliep, of dat huilen normaal is, en wat doen die rode vlekken daar!? Bij de tweede weet je al dat het meeste wel normaal is voor een baby. En dat die vlekken vanzelf weer verdwijnen. Meestal.

4. Je maakt niet meer alle babyhapjes macrobiotisch

Je stond soms urenlang in de keuken om die babyhapjes helemaal perfect te maken. En nu? Ach, zo’n kant en klaar fruithapje uit de winkel bevat toch ook vitamines? En anders stop ik er later wel een extra vitaminepilletje in.

5. Je maakt niet overal een foto van

Van je eerste kind heb je waarschijnlijk van elke dag in zijn babyleven minstens 7 foto’s. Je tweede kind mag blij zijn als je hem eens per week op de foto wist te zetten. Want hoewel hij ook lief en bijzonder is, toch heb je je handen wel vol genoeg.

6. De ‘eerste’ momentjes worden weleens gemist

Was jij vorige keer in tranen omdat je kindje zijn eerste woordje tegen de gastouder zei in plaats van tegen jou? Deze keer merk je pas na een poosje dat er af en toe een woordje uitkomt. Wel ontzettend knap van hem, natuurlijk, maar ach… het tweede of derde woordje is ook leuk toch?

7. Netflix wordt je beste vriend

Met één kind ben je nog in staat om de tv uit te houden overdag. Met twee kinderen, je baan en je huishouden denk je daar toch anders over. Je kinderen volgen dus alle kinderseries bij Nanny Netflix, terwijl jij even je handen vrij hebt om iets anders te doen. Schijnt goed te zijn voor hun taalgevoel.

8. Je neemt die huishoudster die je altijd al wilde

Met twee kinderen hoef je je tenminste niet schuldig te voelen als je een huishoudster neemt. Hallo, jij hebt ook gewoon je werk. En twee kinderen is nu eenmaal veel pittiger dan een. En je wilt ook quality time met je kinderen. Argumenten genoeg! Huishoudster, kom maar binnen!

9. Weggaan wordt een hele klus

Dit hangt een beetje af van het leeftijdsverschil. Is de oudste al groot genoeg om zelf een jas en schoenen aan te doen en in de auto te klimmen? Dan valt het weggaan nog wel mee. Maar als de oudste nog niet zindelijk is, nog compleet aangekleed moet worden en nog niet in het autostoeltje kan klimmen is het lastiger. Dan ben je zo drie kwartier verder voordat je kroost eindelijk veilig in de auto zit.

10. Je voelt je schuldig

Je leest deze lijst en je voelt je schuldig. Eigenlijk doe je je tweede kind wel heel veel tekort. Is dit niet ontzettend zielig? Toch valt dat allemaal nogal mee. Je kan het ook van de andere kant bekijken: het is eigenlijk stiekem leuker om een relaxtere moeder te hebben die zich niet zo druk maakt. Dus in feite ben je er enorm op vooruit gegaan, toch?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer