Fun

10 dingen die je na je bevalling NIET wilt horen!

Judith1965 x bekeken

Pfff… Daar is je baby dan eindelijk! Je hebt er hard voor gewerkt, flink voor gezweet en het heeft je heel wat gekost. Nu kun je volop gaan genieten van je baby. Wandelen, voeden, knuffelen… Fantastisch! Helaas zijn er ook best wat opmerkingen die je even liever niet wilt horen. Zeker niet nu je hormonen nog rondfladderen, je misschien nog wat last hebt van kraamtranen en je ook nog niet al te happy bent met je lijf. Hier zijn 10 opmerkingen die tegen pas bevallen vrouwen worden gemaakt, die je ABSOLUUT NIET wilt horen!

Voedende moeder in bed, via shutterstock.com
Voedende moeder in bed, via shutterstock.com

1. Wow, je lijkt nog steeds zwanger!

Ja, er zijn wat zwangerschapskilo’s bijgekomen. En nee, die ben je niet binnen een week weer helemaal kwijt. Sommige vrouwen verliezen die kilo’s meteen, maar helaas behoor jij tot de categorie die er even wat langer over doet. Troost je – dat buikje zal vast nog wel wat slinken. En zo niet: so what?

2. En, heb je aambeien?

Veel vrouwen krijgen na de bevalling last van aambeien. Maar dat is (1) niet iets waar je graag aan herinnerd wilt worden en (2) géén fatsoenlijk gespreksonderwerp! Laat mensen het gewoon houden bij ‘hoe gaat het?’, waarna je zelf kunt bepalen of je uit wilt weiden over dit soort onderwerpen. Wedden van niet?

3. Ik kom binnenkort wel even binnenvallen hoor!

Er is niks erger dan wanneer iemand zegt dat hij/zij binnenkort onaangekondigd, zonder even te bellen, wel even binnen komt vallen! Want je weet al wat er dan gebeurt: je huis ziet eruit alsof er een bom ontploft is en jij zit net op de bank met naast je een halfopgegeten boterham, loshangende kleren, een blote borst en een brullende baby omdat het even niet wilde lukken…

4. Heb je het zelf gedaan?

Euh… Had ik nog een andere optie dan? Nee, ik had geen draagmoeder die in mijn plaats zwanger was. En mijn baby is niet met de post afgeleverd. En de ooievaars waren aan het staken. Natuurlijk heb ik het zelf gedaan!! Wat is dat nou voor opmerking? Alsof ik het makkelijk had toen ze in de weer gingen met rugprikken, keizersnedes, tangen en wat al niet meer!!

5. Ik ken iemand die…

Halloo, ik dacht dat ík aan het vertellen was over de geboorte? Hoezo hebben we het dan over jouw achternicht die 24 uur aan het puffen was en toen halsoverkop alsnog een spoedkeizersnede moest ondergaan?

6. En, waar is de wijn?

Ja hoor, nu weet je het wel. Na 9 maanden zonder alcohol verheugde je je enorm op dat wijntje. Er zijn alleen twee kleine probleempjes: ten eerste blijkt het niet te mogen tijdens borstvoeding (GRRRR) en ten tweede heb je geen idee waar je de tijd vandaan moet halen om er rustig van te drinken. Zelfs warme koffie of thee is al een ongekende luxe in de eerste maand na de bevalling!

7. Slaapt hij/zij al door?

Nee natuurlijk niet! Hoe kun je dat nu vragen vier dagen na de bevalling! Ik moet mijn ogen met luciferstokjes openhouden, de wallen zijn niet om aan te zien en jij vraagt of de kleine doorslaapt?? Jouw wonderkind deed dat zeker al na twee nachten?

8. Weet je wat, ik doe de afwas wel even. Dan ruim ik meteen op, poets de tafel, zet de wasmachine aan en was de ramen…

Ongeacht wie dit is: je lieve moeder, de bemoeizuchtige buurvrouw, je draak van een schoonmoeder… Je bent er gewoon niet aan toe. Want achter elk van deze opmerkingen zie jij kritiek (je maakt er wel een zootje van, zeg!). Het is lief bedoeld, maar nu even niet. Tenzij ik erom vraag natuurlijk!

9. Lekker aan het genieten?

Ja hoor, ik geniet enorm. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds doe ik weinig anders dan voeden, verschonen, troosten, wassen en dan weer van voor af aan. En raad eens wat? ‘S nachts gaat dat gewoon door. Dus ja, ik geniet me suf! En dan nog eens even wat: als ik héél even de luxe heb om vijf minuten met een boek te zitten komt mijn man thuis die me heel lief vraagt of ik niet even de afwas kan doen omdat ik toch zit te luieren!

10. Wanneer komt de volgende?

Ja hoor: ik ben net bevallen, de hechtingen zitten er nog in, ik ben doodop, de baby blijft maar krijsen om aandacht en jij begint over een volgende? Wat mij betreft: nooit! Ik heb niet eens de tijd om zelfs maar na te denken over seks, laat staan over het produceren van een volgende! Mag ik misschien gewoon héél even, zomaar een paar maandjes, eventjes níét zwanger zijn? Alsjeblieft? En begin nou niet van “ach, de tweede is veel gemakkelijker”!!

Ben je dit artikel preventief aan het lezen tijdens je zwangerschap? Dan is het artikel “Help! Mijn vrouw is zwanger!” misschien iets om even aan je man te laten lezen. Wie weet vindt hij hier tips in om het leven wat draaglijker te maken, zowel voor hemzelf als voor jou!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer