FunPraktischWonen

10 dingen in de babykamer die je nooit gebruikt

Judith1264 x bekeken

Als je zwanger bent, zie je overal uitzetlijstjes. Je koopt braaf de spulletjes die op de lijst staan, want dat heb je nu eenmaal nodig. Je hebt van alles en nog wat in de babykamer gezet. Na ongeveer een jaar weet je wel wat je allemaal gebruikt hebt. En… je hebt ook een aantal dingen (vrijwel) nooit gebruikt. Zoals deze!

1. Die ideale (schommel)stoel

Sommige moeders gebruiken die schommelstoel ook echt elke dag. Maar heel veel moeders blijken helemaal niet zo vaak in de babykamer te voeden. De meesten doen dat overdag net waar het uitkomt. En ‘s nachts voeden veel moeders lekker warm in hun eigen bed. Waarom zou je dan op die koude stoel gaan zitten? Manlief slaapt toch wel door…

2. Die 183 kinderboekjes op de plank

Je was van plan om al voor te gaan lezen als je baby nog in de buik zat. Meteen vanaf dag 1 ging je elke dag boekjes voorlezen. Je had al een hele verzameling staan. Totdat bleek dat je in de praktijk heel zachtjes wegsluipt zodra je baby slaapt. En als hij huilt, verstaat helemaal niemand het als je ook maar iets probeert te schrééuwen, laat staan voorlezen. En is hij eenmaal een dreumes, dan heeft hij helemaal geen geduld voor boekjes. Is het een peuter, dan wil hij maar één boekje en dan ook alleen dát boekje en waag het niet om iets anders voor te lezen!

3. Die schattige knuffels

Knuffels zien er heel lief uit. En je hebt er vast ook nog een stel gekregen in de kraamperiode. Maar hoe ze ook binnen zijn gekomen: er wordt niet zo heel veel me gespeeld. De meeste dreumesen en peuters kiezen slechts twee of drie lievelingsknuffels en de rest wordt zwaar verwaarloosd. Maar ze zijn natuurlijk wel leuk om voor de sier neer te zetten.

4. De helft van het kraampakket

Het was best handig om een kraampakket bij de hand te hebben, zeker bij een thuisbevalling. Nu staan de restanten in de kast om nooit gebruikt te worden. Gebruik jij nog regelmatig die enorme kraamverbanden, navelstreng doekjes, matrasbeschermers en andere bijzondere spulletjes?

Tip: je kunt de restanten van het kraampakket op verschillende plekken inleveren voor het goede doel.

5. De kleertjes in maat 48 of 50

Je baby past meestal net een paar weken in maat 50. Als je geluk hebt: veel jongetjes passen al meteen in maat 56. En daar liggen die veel te schattige kleine kleertjes dan. Te wachten om ooit gedragen te worden. Aangezien kindjes zelden krimpen, is de kans klein dat ze snel gebruikt gaan worden. Maar ze zijn veel te schattig om meteen op te bergen of weg te geven.

6. De helft van al het speelgoed

Zo klein en dan al zoveel speelgoed! Tegen de tijd dat je kindje ermee kan spelen, zul je nooit alles gebruiken. Vooral babyspeelgoed wordt regelmatig weggedaan terwijl er nog nauwelijks mee is gespeeld. Toch is het wel schattig en je kunt het niet laten om een deel te bewaren. Wie weet kan het nog als kraamcadeautje worden weggegeven, of komt er over een poosje nog een tweede kindje in je gezin.

7. De laatste luiers in maat 1

Je koopt je suf aan aanbiedingen van luiers in maat 1. En dan wordt je kindje geboren en ontdek je dat een baby heel erg snel groeit. Je zult niet de enige zijn die meer dan 1 pak luiers in maat 1 overhoudt omdat die lieve billetjes beter passen in maat 2. En als je dan ook nog luiertaarten of luierpakketten krijgt tijdens kraamfeestjes, dan heb je al snel genoeg over om nog een baby wekenlang te voorzien van droge billetjes.

8. Babyshampoo, babyzalf, babylotion, baby-olie…

Natuurlijk gebruik je deze producten wel. Maar nooit in die enorme hoeveelheden die je ervan hebt gekocht. Die baby-olie is bijvoorbeeld vooral voor kindjes met een droge huid. En babylotion is vooral voor een lekker geurtje, maar als je het druk hebt vergeet je dat al snel. Kocht je de sudocreme in bulkverpakkingen, al snel blijkt dat het best wel meevalt met die rode billetjes. En je babyshampoo en ‘zeepvrije wasgel’ gaan dan wel uiteindelijk op, maar meestal niet binnen een paar maanden…

9. De helft van de rompertjes in de kleinste maten

De een houdt van rompertjes zonder mouwtjes, de ander is juist fan van rompertjes met lange mouwtjes. Iedere moeder (en ook elke baby) heeft een eigen voorkeur. Je zult dus al snel merken dat je bepaalde types rompertjes wel hebt gekocht in de kleinste maten, maar ze bij nader inzien toch helemaal niet zo handig vindt.

10. Losse dekentjes en lakentjes

Het ziet er zo ontzettend lief uit, een opgemaakt bedje met dekentjes en lakentjes. En dan blijkt dat je baby al vanaf dag 1 onrustig slaapt en in no time de dekens van zich af werkt. Of in de knoop raakt met het lakentje. Veel ouders gebruiken wel losse dekentjes en lakentjes, maar ongeveer de helft van de ouders stapt over op een slaapzak of inbakerdoek. Dag beddengoed!

Een aantal van deze dingen zul jij misschien wel gebruiken of gebruikt hebben met je baby. Maar een heel aantal blijft ongebruikt in de babykamer liggen en wordt uiteindelijk weggeborgen of opgeruimd. Je denkt terug en die prachtige uitzetlijst en bedenkt: hoe mooi die lijst ook is, de praktijk is altijd net iets anders.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer