FunKidsKinderenPraktisch

10 herkenbare dingen met 4 kinderen in het gezin

Judith3339 x bekeken

Als je 4 kinderen hebt, heb je een groot gezin. Je bent dan meestal met zes personen in huis. Een drukte van belang, want iedereen heeft een eigen leven en je kinderen zitten niet allemaal in dezelfde fase. Dit zijn 10 herkenbare dingen met 4 kinderen.

1. Je hebt nooit tijd voor jezelf

Dat heb je al nauwelijks als je een of twee kinderen hebt, laat staan als je er 4 hebt. Heb je de een net naar school gebracht, moet je de ander weer ophalen van de crèche. En ben je net terug van de sport van de jongste, dan vraagt de oudste om hulp bij het huiswerk.

2. Je kinderen zijn vroeg zelfstandig

Je hebt als moeder gewoon niet de tijd om overal tegelijk te zijn. Je kinderen leren dus al heel snel om van alles zelf te doen. Van zelfstandig aankleden en boterhammen smeren tot het opruimen van hun kamer. En dat is eigenlijk ook juist heel goed!

3. Gemakkelijk delen

Kinderen uit grote gezinnen leren vanzelf om te delen. Je staat nu eenmaal niet als enige in het middelpunt van de belangstelling. Dat kan best lastig zijn, maar is uiteindelijk ook heel fijn om te leren. Zo leren je kinderen eerlijk te delen en rekening te houden met anderen.

4. Ruzies oplossen

In een groot gezin is altijd weleens ruzie. En jij hebt er niet altijd zin in / tijd voor om dat op te lossen. Dus dienen de kinderen dat zelf onderling te regelen. Heeft je oudste ruzie met de jongste? Dan moeten ze samen maar zien hoe ze daar weer uit komen. En ondertussen hebben ze ook nog speelkameraadjes met wie ze geen ruzie hebben.

5. Je gaat minder vaak ‘luxe’ dingen doen

Uit eten is vrij duur als je kinderen groot worden en meetellen als volwassenen. Net als pretparken, dierentuinen, citytrips enzovoorts. Je gaat dus minder vaak ‘luxe’ dingen doen, want dat is gewoon te duur met een groot gezin. Aan de andere kant hebben jullie het wel super gezellig op de camping.

6. De jongsten ontwikkelen zich sneller

De jongste kinderen kunnen alles afkijken van hun oudere broers en zussen. Hoe meer kinderen in een gezin, hoe meer er wordt afgekeken. Je zult zien dat je jongste al heel veel dingen gaat begrijpen en nadoen, terwijl de oudste een stuk langzamer was.

7. De jongste wordt (een beetje) verwend

Dat hoeft niet perse slecht te zijn. De oudere kinderen hebben vaak de neiging om wat zorgzamer voor de jongste te zijn. Zij zijn tenslotte de grote broer/zus. De jongste kan daardoor wel wat verwend worden. Zolang jij als ouder in de gaten houdt of het niet te gek wordt, is dat geen enkel probleem.

8. Er is altijd een speelkameraadje

Verveelt een van de kinderen zich? Een van de andere heeft vast wel tijd om te spelen. Zeker wanneer de leeftijden niet te ver uit elkaar liggen, hebben de kinderen altijd een speelkameraadje. Ze kunnen ook elkaars vriendjes en vriendinnetjes ‘lenen’.

9. Jij bent makkelijk en gastvrij

Komt er ineens een vriendje mee eten? Of heeft je dochtertje een pyjamaparty bedacht? Geen probleem! In jouw drukke gezin heb je altijd wel wat ruimte om wat extra te regelen. Je laat het gewoon over je heen komen en zet een bordje extra op tafel. Als iedereen een half aardappeltje minder eet, is er genoeg te eten!

10. Het opvoeden van 4 kinderen is makkelijker

Ook hier geldt: kinderen kijken dingen af. Als jij altijd al roept: ‘kijk uit met oversteken’, zullen alle kinderen dat heel goed weten. Natuurlijk heb je best je handen vol, maar je zult merken dat je vooral met de oudste over veel dingen na moet denken. De jongere kinderen hebben zich maar gewoon aan dezelfde regels te houden.

Er zijn veel herkenbare dingen met 4 kinderen. Je hebt een vol huis en misschien delen twee kinderen ook wel een slaapkamer. De laatste jaren zijn grote gezinnen weer terug van weggeweest, wat vooral te maken heeft met samengestelde gezinnen. Het hebben van 4 kinderen en herkenbare dingen daarvan gelden ook voor deze samengestelde gezinnen. Welke herkenbare dingen met 4 kinderen vallen jou het meeste op?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer