KidsPraktisch

10 leuke spelletjes voor binnen

Judith3234 x bekeken

Nu het buiten kouder wordt, willen kinderen liever binnen spelen. Ze kunnen heel veel verschillende spelletjes spelen, maar je wordt daar lang niet altijd enthousiast van. Wat dacht je van sneuvelende vazen, kapotte meubels of rondslingerend speelgoed? Zelfs de fantastisch ingerichte kinderkamer beschermd je huis hier niet tegen. Voor veel mama’s is de winter dan ook een vermoeiende periode waarin ze moeten zien dat hun kinderen bezig blijven zonder het hele interieur te af te breken. Hier vind je 10 leuke spelletjes voor binnen, waarbij je meubels (als het goed is) heel blijven…

1. Sokken stelen

De kinderen doen hun sokken half af. Vervolgens gaan ze in een kring staan en proberen ze na het startsein de sokken van de anderen af te krijgen door op de fladderende uiteinden te gaan staan. De laatste die zijn sokken nog heeft, heeft gewonnen.

2. Spannend reizen

Jij verteld een verhaaltje. In dat verhaaltje herhaal je regelmatig een paar woorden. Bij het horen van deze woorden moeten de kinderen iets doen. Vertel bijvoorbeeld een verhaal over een treinreis. Zeg jij “toettoet”, dan moeten de kinderen gaan liggen. Bij “tsjoeketsjoeke” moeten ze gaan zitten en bij “fuutfuut” moeten ze gaan staan. Als kinderen bij een woord het verkeerde doen, zijn ze af. Je kunt er natuurlijk ook andere woorden voor nemen of meer woorden met acties bedenken.

3. De blinde en de stomme

Blinddoek een kind en zet hem (na wat rondjes te hebben gedraaid) aan een kant van de ruimte. Wijs een ander kind aan als de stomme begeleider. De begeleider moet de blinde door de kamer loodsen zonder te praten. Hij mag wel geluidjes maken om de blinde te wijzen of hij de goede kant op gaat, maar niet aanraken of praten.

4. Elastieken stelen

Elk kind krijgt een elastiek om zijn oor gehangen. Daarna krijgt elk kind een wasknijper. De kinderen moeten proberen om van andere kinderen het elastiek af te pakken, maar dat mogen ze alleen doen met de wasknijper. Is het elastiek afgepakt, dan mag het kind een nieuw elastiek halen. Wie de meeste elastieken heeft aan het eind van het spel is de winnaar.

5. De koning zegt: …

In het midden staat de koning. Hij geeft voortdurend commando’s aan de andere kinderen. De kinderen moet de commando’s meteen uitvoeren als hij zegt: “de koning zegt: …”. Zegt hij dit niet voor een commando, dan mogen de kinderen het commando niet uitvoeren.

6. Verhalen vertellen

Een ideaal spelletje voor binnen: verhalen vertellen. Iemand begint met het verzinnen van de titel voor een spannend verhaal. Vervolgens begint het eerstvolgende kind met de eerste zin van het verhaal. Het daaropvolgende kind vertelt de tweede zin en zo verder. Het verhaal zal vreemde en grappige wendingen krijgen en samen ‘breien’ de kinderen een prachtig verhaal.

Spelende kinderen binnen
Binnenspelende kinderen via shutterstock.com

7. Blind verstoppertje

Deze variant van verstoppertje is spannend omdat iedereen is voorzien van blinddoeken. Degene die moet tellen telt tot honderd terwijl de geblinddoekte kinderen proberen een verstopplek te vinden. De zoeker moet vervolgens geblinddoekt op zoek naar de kinderen die zich hebben verstopt.

8. Dia’s uitbeelden

De spelleider verteld een verhaal met een zaklamp aan. Vervolgens zegt hij: hier heb ik een dia over. Vervolgens doet hij de zaklamp uit en moeten de kinderen zo snel mogelijk proberen het verhaal uit de beelden. Gaat de lamp weer aan, dan moeten ze doodstil blijven staan en kijkt de spelleider of ze een goede uitbeelding vormen van het verhaal.

9. Schoenen verzamelen

Laat alle kinderen hun schoenen op een hoop gooien. Doe dat het licht uit en verduister de ruimte. Laat alle kinderen in het donker hun eigen schoenen terugzoeken en aantrekken (inclusief veters strikken). Doe dan het licht aan en kijk of de kinderen de juiste schoenen hebben gevonden en ze goed aan hebben gedaan.

10. Bezem vangen

De kinderen zitten in een kring en in het midden staat er een met een bezem of stok. Hij of zij draait rond, kiest een kind uit en roept dat bij naam. Op hetzelfde moment laat hij/zij de bezem los. Het kind waarvan de naam is geroepen moet de bezem vangen voordat die op de grond is gevallen.

Binnenspelletjes, zeker met een grote groep kinderen, zoals tijdens een verjaardag, kunnen heel wat gedoe geven. Deze spelletjes zullen je kinderen echter urenlang bezig houden, vooral omdat ze zelf varianten gaan bedenken als ze de spelletjes goed kennen. Je zult dankzij deze 10 voorbeelden van spelletjes voor binnen gerust kunnen zijn: je meubels en vazen zijn (relatief) veilig en je kinderen vermaken zich uitstekend!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer