FunPraktischZwanger en mama

10 keer de voor- en nadelen van borstvoeding

Judith1655 x bekeken

De vraag of je borst- of flesvoeding gaat geven is voor veel zwangeren lastig. De een weet al heel zeker dat het borstvoeding wordt, de ander kiest voor flesvoeding. En heel veel moeders worstelen nog met de vraag wat nu eigenlijk beter is. Hier vind je 10 redenen (met een knipoog) waarom borstvoeding ideaal is… of juist niet!

1. Je kunt het nooit vergeten mee te nemen

Als de baby er is, heb je vaak haast. Je weet nog net wat luiers in je tas te proppen en pas als je weggereden bent denk je: heb ik eigenlijk wel eten voor de baby meegenomen? Gelukkig heb je met borstvoeding gewoon altijd je eigen melkfabriek bij je.

2. Je hoeft niets te steriliseren

Zwetende moeders die flesjes uitkoken en zich afvragen of alles wel steriel genoeg is; daar doe jij niet aan. Je borsten hoef je niet te steriliseren – gelukkig maar! Overigens is het wel fijn voor de baby als je ze een beetje schoonhoudt.

3. Het is goedkoop

Misschien moet je, als je mager bent, wat extra eten om genoeg melk aan te maken. Maar verder kost het geven van borstvoeding niets. Nou ja, misschien heb je wel een extra doosje zoogkompressen nodig.

4. Leuk gespreksonderwerp

Geef jij ook borstvoeding? En heb jij ook zo’n last van… Of: vind jij dat ook zo mooi? In no time heb je met elke jonge moeder een uitgebreid gesprek over iets wat je normaal gesproken zelfs niet zou durven benoemen.

5. Het is natuurlijk, biologisch enzovoorts

Zelfs de meest macrobiotische persoon ter wereld zal toegeven dat moedermelk wel prima is. Het zit gewoon goed in elkaar, is altijd gebalanceerd en is gezond voor je kleintje. Niks op aan te merken dus. Terwijl flesvoeding af en toe in minder positieve zin het nieuws haalt.

Afbeelding via shutterstock.com

Er zitten helaas ook nog wat nadelen aan het geven van borstvoeding. Nog even afgezien van het feit dat het gewoon niet bij iedereen lukt, hier nog eens vijf redenen waarom borstvoeding misschien toch niet helemaal ideaal is.

1. De baby ruikt de melk

Tsja, soms is gewoon lekker knuffelen er niet bij. Sommige baby’s beginnen automatisch onrustig te worden als ze door hun moeder worden geknuffeld omdat ze de melk ruiken en honger krijgen. Best lastig!

2. Tandjes… au!

Sommige kleintjes krijgen al heel vroeg tandjes. En dan kunnen baby’s behoorlijk hard bijten. In eh… ‘gevoelige onderdelen’ zeg maar. AU!

3. Genant

Soms is borstvoeding gewoon ronduit gênant. Nee, niet het geven van borstvoeding zelf hoor! Maar wel als je dat in het openbaar doet (Mama, wat doet die mevrouw?) kan het soms lastig zijn. Veel erger is dat jij, met je nawerkende zwangerschapsdementie, weleens de deur uit gaat met een loshangende BH of een half openstaand shirt. Oeps…

4. Tepelkloven en borstontsteking

Wanneer je geen borstvoeding geeft, krijg je ook geen tepelkloven. Simpel. Gelukkig zijn er zalfjes voor, maar het is nog steeds best pijnlijk. Borstontsteking kun je ook krijgen als je geen borstvoeding geeft, maar de kans is veel groter wanneer je dat wel doet. En ook hiervoor geldt: het is erg pijnlijk en je kunt er ook nog eens flink ziek van worden.

5. Iedereen ziet je borsten

Als je borstvoeding geeft, zul je in het begin nog een stil plekje zoeken. Maar al na een paar weken is dat voorbij. Al is het in het midden van de markt, jouw baby heeft honger en het kan jou niet meer schelen. Ondertussen heeft iedereen, inclusief vrienden en familie, jouw borsten al gezien.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer