VakantieAvontuurlijke vakantieReizen

10 tips voor kamperen met kinderen

Judith4227 x bekeken

Kamperen met kinderen: voluit genieten of een vermoeiend drama? Veel ouders zijn bang voor het idee om te gaan kamperen met kleine kinderen. Vooral wanneer je kinderen hebt in de leeftijd van 0-3 jaar kan kamperen best wat haken en ogen meebrengen. Echter, een hotel wordt als gezin al snel duur en bovendien heeft kamperen ook duidelijke voordelen: je hebt meer vrijheid en kunt genieten van de natuur. Maar hoe pak je dat kamperen met kinderen nou eigenlijk aan? Hier vind je 10 praktische tips die jou helpen als je gaat kamperen met kinderen.

Kamperen - kids
Bron: www.babyology.com.au

1. Begin voorzichtig

Misschien een overbodige tip, maar het is niet zo praktisch om meteen de eerste keer met je baby naar het midden van Spanje te rijden om daar te gaan kamperen. Zorg ervoor dat je in de buurt blijft, zodat je bij eventuele problemen terug kunt naar huis. Bovendien ken je dan ook de taal, waardoor je het wat makkelijker kunt uitleggen als je ergens hulp bij nodig hebt.

2. Kies je camping zorgvuldig

Je kampeerplaats bepaalt voor een groot deel hoe je vakantie bevalt. Allereerst bepaal je hoe je wilt gaan kamperen: in een tent, met een caravan of toch liever iets meer luxe in een stacaravan? Daarnaast bepaal je wat er nodig is op de camping qua voorzieningen. Met heel kleine kinderen hoef je eigenlijk alleen op te letten dat er gelegenheid is om gebruik te maken van een wasmachine, anders moet je erg veel spullen mee sjouwen. Met grotere kinderen is een animatie-team, een zwembad en een speeltuin heel handig. Ook is een autovrije camping erg prettig als je gaat kamperen met kinderen, want dan hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Kamperen - plaats
Bron: www.blogsavenue.com

3. De juiste plaats op de camping

Je hebt een camping gekozen, maar je bent nog niet klaar: je kiest ook je standplaats op de camping. Met kinderen jonger dan vier jaar kies je het beste voor een plaats die niet te dicht aan het water ligt, waar je rustig kunt zitten zonder veel herrie en bij voorkeur op een schaduwrijk plekje. Met iets oudere kinderen zit je liever centraal, aan het water als dat er is en dicht bij de speeltuin.

4. Hou het simpel

Kamperen is ook voor kinderen het leven zonder teveel luxe. Daarom houd je het bij voorkeur simpel, zeker met kleine kinderen. ‘s Ochtends lekker ontbijten, dan relaxen en spelen, ‘s middags naar de supermarkt en  je zult zien dat je kinderen zich uitstekend vermaken. Je hoeft echt niet elke dag naar dierentuinen, pretparken of uitgebreid te shoppen: dat komt vanzelf als je kinderen ouder worden en zich gaan vervelen.

Kamperen -vissen
Bron: www.sheknows.com

5. Plassen

Één van de belangrijkste tips voor kamperen met kinderen, die vaak wordt vergeten: zorg dat er gelegenheid is om te plassen als dat nodig is. Het is vooral voor ‘s nachts heel praktisch om een potje of emmer in de tent te hebben, waardoor je kind niet in het donker naar buiten hoeft. Het bespaart je zelf ook heel veel werk en gedoe. Plast jouw kind in bed, zorg dan dat je niet alleen beschikking hebt over een wasmachine in de buurt, maar ook over genoeg schone lakens en een extra slaapmatje.

6. Vakantie-meubels

Je ziet sommige gezinnen op reis gaan beladen met allerlei grote vakantie-meubels zoals ligstoelen, tafels, babybadjes, kooktoestellen enzovoorts. Heb je zelf wat minder ruimte, dan heb je dit allemaal niet nodig. Voor kleine kinderen kun je een opvouwbare kinderstoel meenemen, voor oudere kinderen zijn gewone vouwstoelen prima. Voor de tafel kun je een inklapbaar model meenemen (liefst met meteen vier zitplaatsen eraan vast). Een babybadje heb je niet nodig, want de baby kan ook op andere manieren worden gewassen (in een curver-bak, in een dichte wasmand of gewoon onder de douche).

kamperen baby
Bron: www.chilldad.com

7. Reistijden

Als je gaat kamperen met kinderen, moet je altijd bedenken dat je niet alleen heen moet, maar ook nog terug moet komen. Dit geldt voor alle afstanden: niet alleen de reis naar de camping toe, maar ook naar de supermarkt, de stad, de dierentuin… Zorg dus dat je centraal genoeg zit, want als je een uur moet rijden naar een supermarkt, kost dat je behoorlijk wat tijd in de auto. Met kinderen die moe zijn na een lange vakantie-dag is dat niet echt een aanrader natuurlijk!

8. Gezelschap

Misschien wel de belangrijkste uit de top 10 tips voor kamperen met kinderen: denk aan het gezelschap! Als je kind ouder is dan 3 jaar zijn leeftijdsgenootjes belangrijk om mee te spelen. Wil je een veilige, rustige camping, dan kies je voor een familiecamping. Op sommige campings mogen alleen mensen komen die kinderen meenemen, waardoor de kans klein is dat anderen zich gaan ergeren aan het lawaai van jouw kinderen en waardoor je een gevoel van veiligheid hebt. Bovendien kun jij dan ook lekker kletsen met de buren naast jullie, want het hebben van kinderen geeft meteen aanleiding tot een leuk gesprek.

Kamperen gezelschap
Bron: www.chilldad.com

9. Neem niet alles mee

Voordat je weggaat, leg je alles wat je mee wilt nemen op een rij. Besluit dan vervolgens dat je minimaal eenderde van deze uitgestalde spullen weer terug moet leggen in de kast, want dat heb je allemaal niet nodig op reis. Zorg ervoor dat je van elk item goed bedenkt of je het echt nodig hebt en of het wel mee moet. Sommige dingen, zoals eten, koop je vaak onderweg of na aankomst. Andere dingen heb je gewoon niet nodig, zoals dikke winterjassen voor iedereen als je midden in de zomer gaat kamperen.

10. Vergeet de favoriete speeltjes en knuffels niet!

Wil je geen dreinerig kind dat de halve vakantie zeurt en dat niet goed kan slapen? Neem dan in elk geval het favoriete speeltje en de favoriete knuffel van je kinderen mee! Dit is bijzonder belangrijk, zeker wanneer kinderen moe zijn. Laat je kind bij voorkeur zelf zijn of haar koffertje inpakken (wanneer ze ouder zijn dan drie jaar kunnen ze dat heel aardig) en let erop dat de belangrijkste, meest onmisbare dingen in elk geval meegaan. Dat geeft jou een veel relaxtere vakantie en voorkomt een hoop gezeur!

Kamperen - knuffel
Bron: www.newalt.net

Gemakkelijk kamperen met kinderen

Met deze 10 tips voor het kamperen met kinderen, hoeft het kamperen helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog, je zorgt er hiermee voor dat je kind van alle gemakken is voorzien dat je zelf een heleboel werk minder hebt. Zo kun jij je (eventueel samen met je partner) heerlijk ontspannen terwijl de kinderen spelen.  Ben je eenmaal wat verder gevorderd in het kamperen met kinderen en durf je wat verder weg? Dan vind je hier ook de meest kindvriendelijke campings aan het gardameer, waar je absoluut zult genieten van het water en het heerlijke weer.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer