Praktisch

10 tips om je baby in bad te doen

Judith3120 x bekeken

Elke aanstaande moeder droomt ervan: heerlijk de baby in bad doen. Je kraamverzorgster helpt je in de eerste week om de baby lekker te badderen, maar ja… dan sta je daar, als kersverse moeder, terwijl je je kleintje nog maar twee keer in bad hebt gedaan. Hoe doe je dat? Waar moest je ook alweer op letten? Bovendien komen er nog andere vragen bij je bovendrijven, zoals de vraag of een baby ook na de voeding in bad kan, vanaf wanneer je spelletjes kunt doen met de baby in bad, of hoe vaak de baby eigenlijk in bad moet. Met deze 10 praktische tips helpen wij je uit de brand: je kunt meteen aan de slag om je baby lekker in het badje te doen!

baby-benodigdheden-voor-het-badje

1. Alles klaarzetten

Zorg altijd dat je niks meer hoeft te pakken als je de baby in bad gaat doen. Een baby mag absoluut nooit alleen zijn in het badje, dus moet je alles van tevoren klaarzetten. Je krijgt allerlei tips van wat je klaar moet zetten. De volgende zijn het belangrijkst:

  • Badje op de juiste temperatuur
  • Handdoek of hydrofiele doek
  • Verschoonkussen

Je zult denken: heb ik niet meer nodig? Jawel, maar deze drie dingen zijn echt het belangrijkst. Je kunt je baby best badderen zonder zeep of badolie als je die vergeten bent. En als je baby droog is, kun je met baby en al wel even babykleertjes of een luier pakken. Maar wanneer je je baby in het badje hebt, moet er sowieso een handdoek of hydrofiele doek klaarliggen om de baby in te wikkelen. Ga niet rondlopen met een natte, blote baby: dan kan de baby kou vatten.

Baby benodigdheden voor het badje

2. Benodigdheden

Zoals gezegd heb je drie dingen absoluut nodig om je baby in bad te doen. Maar wat is nog meer handig om in de buurt te hebben als je de baby in bad doet? Deze dingen uit de baby-uitzet checklist zijn erg handig:

  • Badverkleiner – niet essentieel, maar wel handig omdat je armen dan minder moe worden. Maar vergis je niet: ook als de baby in de badverkleiner zit, mag je echt nooit weglopen bij het badje!
  • Badthermometer – veel moeders gebruiken hun elleboog, maar een badthermometer is nauwkeuriger. Denk eraan dat je het water iets warmer maakt dan nodig is – voordat je de baby hebt uitgekleed, is het alweer 2-4 graden afgekoeld.
  • Badcape – hoewel een handdoek of hydrofiele doek ook goed werkt, is een badcape voor je kleintje lekkerder. Hier stop je de baby lekker in zodra hij uit het badje komt.
  • Badolie / badzeep – gaat je kindje niet vaak in bad, dan is badzeep erg lekker en zacht. Maar gaat je kleintje elke dag of elke twee dagen in bad, dan is badolie beter omdat de huid dan niet droog wordt.
  • Hydrofiele washandjes – is je baby nog erg klein, dan was je hem buiten het badje met zeep en doe je hem pas daarna in bad. Pas vanaf ongeveer 2-3 maanden doe je zeep in het badwater.

3. Vasthouden in bad

De baby moet uiteraard goed worden vastgehouden in bad. Hoe doe je dat? Zorg dat de nek altijd ondersteund is. Verder kun je de baby lekker laten spartelen en drijven. Sommige baby’s drijven graag zo veel mogelijk vrij in het water, andere hebben graag dat hun voetjes tegen de wand van het badje komen. Houdt jouw baby niet van in bad gaan? Probeer het dan nog eens terwijl je de baby met de oortjes onder water laat zakken. Doordat de oortjes onder water zijn, klinken geluiden anders. Het lijkt meer op het ‘zwemmen’ in de baarmoeder, waardoor veel baby’s zich dan lekker kunnen ontspannen. Je kunt ook kiezen voor een tummytub – hierin zit je kindje in een heel klein badje lekker geborgen, alleen is het vasthouden wel wat lastiger.

Een baby in bad doen kan in de tummytub

4. Voeden en baden

Ben je zelf weleens net na het eten gaan zwemmen? Dan zul je vast hebben gemerkt dat je eten naar boven komt en dat je niet zo comfortabel zwemt. Zo is het ook met baby’s: je kunt je baby beter niet direct na een voeding in bad doen. Anderzijds is het ook niet handig om het te doen als je baby alweer razende honger heeft: dan ontspant je baby ook niet. Veel moeders kiezen er daarom voor de baby iets voor de volgende voeding wakker te maken om hem/haar dan in bad te doen. Doe je je baby ‘s avonds voor de laatste voeding in bad, dan is hij lekker warm en rozig en valt hij gemakkelijker in slaap.

5. Hoe vaak doe je de baby in bad?

Een baby wordt niet snel vies. Daarom hangt het vooral af van je persoonlijke voorkeur hoe vaak je je kindje in het badje doet. Sommige moeders doen het maar eens per week, onder het motto “een baby wordt niet vies”. Anderen doen het elke dag, gewoon omdat het zo leuk is. In principe is er geen vaste richtlijn voor. Echter, hoe vaak je je baby in bad doet bepaalt wel de manier waarop je je baby wast:

  • Gaat de baby 1 a 2 keer per week in bad? Gebruik zeepvrije wasgel om handjes, voetjes en liesjes schoon te maken. Gebruik verder alleen shampoo (vanaf 2 maanden).
  • Gaat de baby meer dan 3x per week in bad? Gebruik dan maar een of twee keer de zeepvrije wasgel. Was de baby de andere keren zonder toevoegingen, of doe een heel klein scheutje babyolie in het badwater. Zo droogt de huid van je baby niet uit. Gebruik ook niet elke keer shampoo: zo wordt de hoofdhuid van de baby te droog en kun je problemen zoals Berg veroorzaken.

Ontspannen baby in het badje

6. Is babyzeep gezond

Er is een groot verschil tussen “gezond” en “niet schadelijk”. Babyzeep is niet schadelijk, dat is grondig onderzocht. Echter, het is ook niet gezond voor een baby om het erg vaak te gebruiken. Eigenlijk is het hetzelfde als het wassen van jezelf: elke dag zeep en shampoo gebruiken zorgt voor een droge huid, roos, irritatie en uiteindelijk zelfs huiduitslag. Het is natuurlijk fijn dat er allerlei ‘hydraterende’ shampoos op de markt zijn, maar als je jezelf niet meer elke dag insmeert met die middeltjes zou je ook minder problemen hebben. Gebruik babyzeep dus met mate: een of twee keer per week is voldoende om de baby goed schoon te maken, maar is niet schadelijk. Vaker gebruik van zepen en shampoos zorgen voor verminderde weerstand, kwetsbaarheid voor ziekten en huiduitslag en een droge (hoofd)huid.

7. Mijn baby probeert het badwater te drinken…

Wees gerust: dit doen de meeste kleintjes. De badzeep is erop getest en een baby kan er best wel een heel klein beetje van binnenkrijgen zonder problemen. Echter: je moet ook weer niet overdrijven. Daarom zorg je ervoor dat je kindje er niet zomaar van kan drinken. Doet jouw baby verwoede pogingen om het toch op te drinken? Dan heeft hij/zij waarschijnlijk teveel honger om rustig in bad te liggen. Probeer de volgende keer de baby wat eerder in bad te doen, zodat hij nog niet zoveel honger heeft.

8. Wanneer kun je spelletjes in bad doen?

Een baby in bad kan spelletjes doen. Maar vanaf wanneer vindt je baby dit echt leuk? Meestal pas vanaf 3 maanden. Voor die tijd is de baby veel meer bezig met ontspannen rondkijken of wat spartelen. Vanaf drie maanden is de oog-hand coördinatie beter en ziet je baby ook meer. Zo kan je baby bijvoorbeeld de badeendjes zien en proberen ze te pakken. Dit is het moment dat je kunt beginnen met spelletjes. Eerst doe je natuurlijk rustig aan: laat je baby maar wat spetteren met de badeendjes. Later, als de baby wat groter is, komen daar vanzelf extra badspelletjes bij. Een baby in bad is meestal al snel dol op spelletjes!

Baby die toe is aan spelletjes in bad

9. Ik wil mijn baby in het grote bad doen

Je kunt een baby ook in je grote bad doen. Dit is echter vaak wat lastiger, omdat je er in een onhandige houding naast moet knielen. Er zijn speciale badzitjes waar je kind in kan zitten in het grote bad. Het kost je alleen wel relatief veel water, terwijl je kindje maar in een klein gedeelte van het bad zit. Je kunt daarom beter wachten tot je kindje ongeveer 8-10 maanden is. Dan kan hij goed rechtop zitten en is het grote bad een geweldige uitdaging voor hem. Laat hem ook nu nooit alleen in het bad! Baby’s kunnen ook in een heel klein laagje water verdrinken.

10. Help, mijn baby wil niet in bad!

Sommige baby’s houden niet van het bad. Wil je je baby in bad doen, begint hij te krijsen zodra hij in het water ligt. Niet leuk, niet handig en zeker niet de droom die je er eens van had. Troost je: ongeveer eenvijfde van alle baby’s houdt niet van badderen. Je kunt je baby dit wel leren, maar dat kost tijd. Wat veel moeders daarom doen, is de baby meenemen onder de douche. Baby’s die niet van het bad houden, zijn vaak dol op douchen, vooral met hun papa! Om een baby onder de douche te doen, moet je eigenlijk met zijn tweeën zijn. De een kan dan de baby aangeven en ophalen, terwijl de ander onder de douche staat. Doe het niet zomaar alleen, want dat is ten eerste onhandig en ten tweede kan het gevaarlijk zijn.

Een baby in bad doen roept veel vragen op. Met deze tien handige tips heb je echter een goed idee wat je te wachten staat. Je weet nu dat de baby in bad na het eten geen goed idee is. Dat je vanaf een bepaalde leeftijd leuke spelletjes met je baby in bad kunt doen. En hoe vaak je je baby eigenlijk in bad moet doen. Handig om te weten als aanstaande moeder of als je nog maar pas bevallen bent! Troost je: in een paar weken tijd veranderd het badderen van iets ‘moeilijks’ tot iets wat hartstikke leuk en ontspannen is. Het is ook nog eens goed om de band tussen jou en je kleintje te versterken! Wil je wat verder gaan dan het baby badje? Dan is babyzwemmen misschien iets voor jou.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer