Vakantie & UitjesKidsOverigePraktisch

10 tips om je kinderen bezig te houden tijdens de zomervakantie

Judith4240 x bekeken

De zomervakantie is een tijd waarin je druk bent met vanalles. In tegenstelling tot mensen zonder kinderen, die heerlijk kunnen relaxen en niks te doen hebben, zit jij 6-8 weken lang met kinderen die geen school meer hebben. Heb je zelfstandige kinderen, dan vermaken zij zichzelf wel. Maar wat doe je, als jouw kinderen om de zoveel tijd roepen: “Mama, ik verveel me zo!”. Precies: dan lees je dit artikel met de 10 beste tips om je kinderen bezig te houden tijdens de zomervakantie.

1. Knutselen

Knutselen is altijd goed, ongeacht welk weer het is. Je hoeft hiervoor echt niet alles uit de kast te trekken! Kleine kinderen (leeftijd 4-6) zijn snel tevreden met wat vouwblaadjes of tekenpapier. Leuke kleurplaten zijn altijd goed en die kun je vaak gratis krijgen bij verschillende winkels. Kinderen die wat ouder zijn (7-10) kun je met vouwblaadjes aan het werk zetten. Zijn ze het vouwen beu, dan kun je ze natuurlijk altijd een slinger laten maken.

Bezig in de zomer - knutselen

2. Spelletjes met water

Wanneer het warm is buiten en je kinderen het liefst elke dag naar het zwembad willen, zul je soms moeten improviseren. Tenslotte kost het zwembad jou flink wat tijd en is het ook meestal niet gratis. Spelletjes met water die gewoon op straat of in de tuin kunnen worden gespeeld, zijn dan ideaal. Wij hebben hierover pas nog een artikel gepubliceerd met de 10 leukste spelletjes met water, dat zeker de moeite van het lezen waard is.

3. Speeltoestellen

Speeltoestellen zijn altijd spannend. Ook hiervoor hoef je niet je hele tuin te verbouwen, want kinderen zijn al snel tevreden. Een simpele schommel kan kinderen al urenlang bezighouden. Heb je een speeltuin in de buurt, dan is dat helemaal handig om je kinderen te laten spelen. Wil je ze iets anders leuks te doen geven, zonder dat het geld mag kosten? Dan rij je gewoon naar een speeltuin in een ander dorp, want daar staan andere speeltoestellen die altijd ‘veeeel leuker’ zijn dan die in jouw speeltuin.

Bezig in de zomer - speeltoestellen

4. Nodig vriendjes uit

Hoewel veel gezinnen op vakantie gaan, doen ze dat meestal niet allemaal tegelijk. Wil jij een wat rustigere vakantie, dan nodig je vriendjes voor jouw kinderen uit. Kunnen ze lekker samen in de weer! Natuurlijk kost het je wel wat tijd, want zeker als ze klein zijn moet je ze in de gaten houden. Maar met een beetje geluk wordt jouw kind ook regelmatig een middagje bij die vriendjes thuis uitgenodigd, waardoor jij weer lekker rust hebt.

5. Geef je kinderen een project

Tegenwoordig is het helemaal ‘in’ om een project te hebben. Dat project bestaat op school vaak uit een verhaal met daaraan vast een knutselwerk dat ermee te maken heeft. Er is geen enkele reden waarom je thuis niet een leuk project zou opzetten. Kleine kinderen kun je bijvoorbeeld ‘s avonds een boek met sprookjes voorlezen, waarmee ze dan de volgende dag mogen gaan knutselen. Grotere kinderen geef je één groter project, zoals zelf een lamp versieren, bloempotjes schilderen of iets anders leuks.

Bezig in de zomer - project

6. Verzin zelf een leuk DIY idee

Doe-het-zelven kost veel meer tijd dan naar de winkel gaan. Ga dus naar de winkel met je kinderen, bijvoorbeeld naar de action. Laat ze daar een artikel uitkiezen dat ze leuk vinden en ga daarmee aan de slag. Zo kun je ze bijvoorbeeld een fotolijstje laten versieren, een theedoos mooi maken of iets anders doen. Zoek een doe-het-zelf-project dat tegelijkertijd ook een doel heeft: de theedoos moet ook echt ergens voor gebruikt worden en in het fotolijstje komt ook echt een foto. Dit geeft de kinderen een enorm gevoel van voldoening en ze zijn een betrekkelijk lange tijd bezig.

7. Geef de kinderen een eigen speelruimte

Het meest ideale scenario is dat jij een groot huis hebt met een grote tuin, zodat je kinderen altijd de ruimte hebben. Maar ook in een klein huisje zonder tuin kun je je kinderen prima bezighouden. Zo geef je hen de ruimte in één kamer om daar alles te doen waar ze zin in hebben. Zorg dat alle kwetsbare spullen daar zijn verdwenen en laat ze daar lekker hobbyen, tekenen, prutsen en rennen. Het mooiste is dat je de rotzooi daar ook gewoon kunt laten liggen. Heb je er geen aparte kamer voor, dan kun je ook een hoek van de woonkamer afscheiden en dat voor hen reserveren.

Bezig in de zomer - eigen ruimte

8. Tenten bouwen

Oude gordijnen, oude lakens en nog beter: oude kussens van de bank. Fantastisch speelmateriaal dat zorgt voor urenlang speelplezier. Heb je zelf geen oude kussens, dan is het een idee om even langs te gaan bij de kringloop. Daar vind je al snel leuke dingen waar de kinderen zelf een tent van kunnen bouwen. Tenten bouwen verveelt nooit, want je kunt er leuk in spelen, je kunt ze telkens anders in elkaar zetten en met wat geluk (of pech) stort af en toe de tent spontaan in.

9. Vadertje en moedertje

Herinner jij je nog van vroeger hoe je je tijd doorbracht? Meestal met het nadoen van anderen. Domineetje spelen bijvoorbeeld, of het bekende vadertje en moedertje. Zeker als je zowel jongens als meisjes hebt, is dit een veel geziene combinatie. Een klein mini-keukentje maakt het helemaal af, want met wat snoepjes kunnen je kinderen ook nog eens ‘echt koken’.

10. Stoepkrijt

Met wat simpel stoepkrijt kunnen je kinderen alle kanten op. Zelf een skeelerbaan op de straat tekenen, een hinkelbaan maken, mooie schilderijen in de hele straat maken of spoorzoekertje spelen. De kinderen vermaken zich vanzelf en jij hoeft alleen te zorgen dat ze niet teveel krijt opeten als ze nog klein zijn. Let er wel op dat stoepkrijt meestal minder gemakkelijk van de tegels wordt gespoeld dan je zou verwachten: zeker als het weinig regent zul je zelf aan de slag moeten met de tuinslang.

Bezig in de zomer - stoepkrijt

Deze 10 manieren om je kinderen bezig te houden in de zomervakantie geven jou in ongeveer de helft van de gevallen wat meer tijd voor jezelf. In de andere gevallen zul je jezelf moeten ‘opofferen’ om mee te spelen. Gelukkig zijn kinderen boven een bepaalde leeftijd (meestal boven de 7 jaar) behoorlijk zelfstandig en goed in staat zichzelf bezig te houden met deze activiteiten. Wil je echt wat meer tijd voor jezelf, dan vraag je een middelbaar scholiere uit de buurt of die mee wil spelen tegen betaling. Kost jou 1 of 2 euro per uur en je kunt lekker genieten van je rust!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer