Praktisch

10 tips om mooie herinneringen voor je kinderen te bewaren

Judith2055 x bekeken

Veel ouders willen graag herinneringen bewaren. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen. De tijd gaat zo snel en je kunt niet alles onthouden. Maar wat bewaar je wel en wat bewaar je niet? En hoe kun je herinneringen op een handige manier bewaren? Dit zijn 10 tips om mooie herinneringen voor je kinderen te bewaren.

1. Een baby-doos

De babytijd levert vaak hele mooie herinneringen op. Je kunt bijvoorbeeld de kaartjes bewaren die iedereen stuurt als felicitatie. Het is ook leuk om een geboortekaartje te bewaren. Plus natuurlijk een aantal mooie babyfoto’s. En een plukje haar van de eerste knipbeurt. Maar waar laat je al die spulletjes? Het is handig en leuk om een baby-doos aan te leggen. Kies een mooi doosje of koffertje of maak er zelf één. Hier bewaar je de belangrijkste herinneringen in van het eerste jaar van je kindje. Zo houd je alles mooi bij elkaar en kun je het gemakkelijk terugvinden.

2. Een babyboek

Het is de laatste jaren helemaal ‘in’ om een babyboek te maken. Je kunt deze kant-en-klaar in de winkel kopen. Daarin kun je vanaf het begin van de zwangerschap alles opschrijven. Over de familie, over leuke en bijzondere gebeurtenissen, de geboorte en de eerste weken van de baby. Dat is voor kinderen erg leuk om te lezen als ze groter zijn!

3. Bijzondere foto’s

We leven in het tijdperk van digitale foto’s. En het is best handig om ze op je telefoon te hebben. Maar dat is ook een nadeel. Want oude foto’s kun je kwijtraken, bijvoorbeeld als je telefoon in het water valt. En zelfs als je backups maakt, zul je merken dat je ze eigenlijk nooit meer doorkijkt. Het is dus goed om elke maand even in je telefoon (en die van je partner) te kijken en er leuke plaatjes uit te kiezen. Die zet je in een speciaal mapje op je computer. Vervolgens maak je bijvoorbeeld elk jaar of elke twee jaar een fotoboekje van de foto’s. Zo heb je de foto’s voor altijd vastgelegd.

4. Spulletjes van de speelzaal / opvang

Op de opvang gaat je kind leren knutselen. Natuurlijk bewaar je het eerste knutselwerkje. Maar geloof me: je kunt echt niet alles bewaren. Er komt zoveel mee naar huis… Kies een plek in huis waar de nieuwste creaties worden opgehangen. Verwijder regelmatig oude knutselwerkjes. Af en toe kies je er een mooie uit die je apart bewaard. Kies ook hiervoor een speciale doos of koffer, die zo langzaam gevuld wordt met herinneringen.

5. Knutsels van school

En dan gaat je kind naar school. Nog veel meer knutselwerkjes komen eraan! Bovendien zijn veel werkjes ook voor jou als ouder bedoeld. Voor je verjaardag, vaderdag, moederdag en ga zo maar door. Welke bewaar je en welke niet? Als je weinig ruimte hebt, kun je echt niet alles bewaren. Het is dan ook verstandig om ook hier een keuze uit te maken. Bijvoorbeeld een knutselwerkje per maand. Dan eindig je het schooljaar wel met een leuk stapeltje knutselwerkjes, maar blijft je huis ook netjes opgeruimd.

6. Rapporten, schriften en andere schoolspullen

Rapporten moet je natuurlijk bewaren. Zeker die van de basisschool en de jaarrapporten van de middelbare school. Het is voor je kind erg leuk om later terug te kijken naar de cijfers die toen gehaald zijn. Maar het is ook leuk om enkele schriften te bewaren. Je zult merken dat er de laatste jaren steeds minder schoolspullen meekomen naar huis omdat het steeds meer digitaal gaat. Aan de ene kant best makkelijk, maar aan de andere kant ook jammer dat je die herinneringen mist.

7. Mooi bewaren

Als je alle herinneringen zomaar in een grote simpele doos gooit, is dat natuurlijk niet erg bijzonder. Je kunt ze beter mooi bewaren. Kies een grote koffer of een mooi versierde doos uit. Probeer met een handige indeling alle herinneringen in de doos te passen. Zo heb je ook meteen een richtlijn over het aantal dingen dat je bewaart. Door alles per kind in één koffer of doos te doen voorkom je dat de hele zolder vol staat met oude spullen.

8. Kinderspeelgoed en kinderkleding

Veel mensen bewaren kinderspeelgoed en kinderkleding voor later. Een heel goed idee! Vooral speelgoed blijft leuk en je kinderen vinden het echt super leuk als hun kinderen er ook weer mee spelen. Met kinderkleding moet je wat meer opletten. Allereerst is de kans groot dat de kleertjes niet zo mooi van de zolder komen. Vaak vergelen ze, komen er vlekken in of gaan ze zelfs schimmelen. Bovendien veranderd de mode heel sterk. In 20 of 30 jaar tijd zien de kleertjes er totaal anders uit. En dus is de kans groot dat ze niet of nauwelijks gebruikt gaan worden. Bewaar dus wat minder kleertjes en kies alleen de leukste setjes om te bewaren.

9. Meubels en spullen

Als laatste heb je nog grotere herinneringen: meubels en spullen. Bijvoorbeeld de wieg waar je kinderen in hebben geslapen. De oude commode die nog van oma is geweest. En de schattige decoraties die plaats moesten maken voor iets nieuw toen je kind groter werd. Helaas is de zolder niet rekbaar. En dus zul je ook hier moeten uitzoeken wat je wel en niet bewaart. Kies vooral voor duurzame herinneringen. Als de wieg nog mooi is, zal je kind hem misschien zelf ook willen gebruiken als er een kleinkindje op komst is. Maar de kans dat ook de decoraties nog gebruikt gaan worden is klein.

10. Herinneringen delen en weggeven

Er zijn ook herinneringen die je weg zult moeten doen. Veel spullen zullen eindigen in de vuilnisbak omdat je echt niet alles kunt bewaren. Maar wat doe je met spullen die nog goed zijn? Die kun je natuurlijk prima weggeven. Geef bijvoorbeeld de kinderkleren die je niet bewaart aan een goed doel. Meubels kun je vaak langsbrengen bij de kringloop. En oud speelgoed is misschien ook nog wel geschikt om te verkopen. Een handige tip: als je kinderen groot genoeg zijn kun je met hen spulletjes verkopen op de vrijmarkt. Dan levert het geld op én je hebt een leuke dag!

Mooie herinneringen wil je natuurlijk bewaren. Het is jammer dat we niet alles kunnen bewaren als de kinderen nog klein zijn. Ze bereiken zoveel mijlpalen en alles is waardevol. Maar met deze 10 tips kun je in elk geval de mooiste herinneringen bewaren voor later. En dat is super leuk als je ze na jaren ineens weer tegenkomt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer