Fun

12x hoe irritant moeders soms kunnen zijn

Judith2010 x bekeken

Moeders begrijpen elkaar meestal wel. Maar je hoort wel heel vaak dat vriendschappen verwateren als de een moeder wordt en de ander niet. Waar komt dat eigenlijk door? Je doet toch eigenlijk niet anders dan anders? Dit zijn 12 dingen waar anderen zich aan kunnen storen als je moeder wordt. Want moeders kunnen soms best irritant zijn! En ja, dat geldt dus ook voor jou.

1. Alles draait om de kleine

Vertelt je vriendin over hoe leuk ze een middagje heeft geshopt, haak jij meteen aan dat je een lief truitje voor je dochtertje hebt gekocht. Is je vriendin een dagje naar een museum geweest, dan vertel jij hoe jij niet kon genieten van kunst omdat je zoontje zo tekeer ging. En vertelt zij over haar nieuwe flirt, dan begin jij een heel verhaal over hoe lief jouw man met je kind kan spelen.

2. Afdwalen in een gesprek

Zelfs als hij lief ligt te slapen onderbreek jij het gesprek met je vriendin met een gefluisterd ‘kijk nou toch!’. Of je roept ineens: “Waag het niet, [hier naam invullen]!” Of je kind komt de trap af, roepend om extra snoepjes. Best gek he, dat jouw vriendin niet het idee heeft dat haar verhaal je erg interesseert.

3. Je bént eigenlijk ook niet zo geïnteresseerd

Je interesses worden ook echt anders. Je hebt minder tijd voor hobby’s en je prioriteiten worden anders. Dat verhaal over de zoveelste misser met een flirt vind jij een stuk minder boeiend dan een jaartje geleden, terwijl je veel meer wilt weten van verhalen over haar kinderen (‘hoe deed jij dat toen…?’).

4. Je hebt nooit tijd

Zullen we een middagje gaan shoppen? Nou dat kan wel, maar van 2 tot 4 uur doet de kleine een dutje dus het moet ervoor of erna. Misschien een avondje stappen? Pffff, de kleine is momenteel zo druk dat ik al om 7 uur uitgeteld ben. Een dagje naar de sauna? Net als het erop lijkt dat het doorgaat, moet je melden dat het niet gaat omdat je kind met koorts naar huis is gebracht…

5. Je bent altijd te laat

Je kindje sliep nog zo lekker, er moest nog een luier worden verschoond en net toen je weg wilde gaan belde oma om te vragen hoe het was met haar kleinkind… Redenen genoeg om te laat te komen. Inderdaad blijkt dat de meeste vrouwen vrij stipt op tijd komen, totdat ze kinderen krijgen.

6. Vriendschappen verwateren

Je hebt tenslotte een druk leven en dus komt er lang niet altijd van om af te spreken. Je vergeet te bellen en na een half jaar durf je eigenlijk niet meer omdat je je een beetje schaamt. Uiteindelijk verwateren veel vriendschappen die je eerst wel goed bewaarde, gewoon omdat je de kinderen hebt.

7. Grote zorgen, kleine zorgen

Of je baby wel goed genoeg groeit, of je kind zich goed ontwikkeld, of hij wel genoeg vriendjes heeft op school… Als moeder heb je veel zorgen en zelfs als je er niet voortdurend over praat kunnen anderen dat best irritant vinden. Doe eens relaxt zeg!

8. Je bent levensgevaarlijk in het verkeer

Fietsen met een (of zelfs twee) fietsstoeltjes is niet zo makkelijk als het lijkt. Zeker niet als je met halsbrekende toeren moet letten op je kleuter die van links naar rechts over de weg zwabbert. En toetert een automobilist naar je, dan probeer je nog snel een hand vrij te maken om een niet-zo-netjes gebaar te maken.

9. Hij kan alles al

Vanaf de geboorte is jouw kind een wonderkind. Sommige moeders weten die trots te beperken tot hun eigen ideeën, maar de meeste moeders delen dat graag met de wereld. Dus moeten je kennissen tot in het oneindige aanhoren hoe verschrikkelijk lief/slim/ondeugend jouw kind is en hoeveel hij ondertussen al kan.

10. Jij bent mama

‘Zal mama even helpen?’, ‘Kom maar bij mama’ en ‘Geef mama maar een knuffel’. Jij bent mama en dus praat je over jezelf in derde persoon. Op zich niet zo’n ramp tegen je kinderen, maar je moet natuurlijk niet per ongeluk uitschieten en het ook doen tegen je man, vrienden of collega’s.

11. Je vergeet alles

Natuurlijk, tijdens de zwangerschap heb je last van zwangerschapsdementie. En dat dat nog een jaar na de bevalling duurt, nou ja, dat hoort er blijkbaar bij. Maar het is toch niet normaal dat je na vijf jaar nog steeds vergeet dat er bloemkool in een bloemkoolschotel hoort? Of dat je thuiskomt uit de winkel met alle ingrediënten voor die spinazie-a-la-creme, behalve… de spinazie-a-la-creme?

12. Facebook en twitter worden gespamd

Moeders zijn dol op hun kroost. En ja, die lieve fotootjes moeten toch even gedeeld worden? Als jij ontdekt dat je meer dan 5 foto’s per week online zet, kun je er standaard vanuit gaan dat er heel wat vrienden zijn die al na drie weken stoppen jou te volgen. Kom op zeg, je kids zijn wel leuk maar om nou doodgegooid te worden met saaie foto’s…

Als je moeder wordt, zijn er heel wat dingen waar anderen zich waarschijnlijk aan gaan ergeren. Daar is helaas weinig aan te doen. Je kunt nog zo je best doen, maar contacten met vrienden die zelf geen kinderen hebben, zijn gewoon heel moeilijk te onderhouden. Aan de andere kant krijg je vaak wel contacten met mensen die ook in de kleine kinderen zitten – en die zijn natuurlijk dubbel zo leuk!

Ook leuk om te lezen: 10 overeenkomsten tussen zwangere vrouwen en peuters

 

Afbeelding via shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer