Fun

12X onbeleefde kraamvisite

Judith2011 x bekeken

De kraamperiode is één van de leukste tijden die je meemaakt. Iedereen komt zich vol bewondering over de wieg buigen en legt lieve dingen. Toch zijn er ook de nodige kraamvisites waarvan jij denkt: dat mag wel anders. Sommige zijn een beetje vervelend of saai, maar er zijn er ook tussen die gewoon ronduit onbeleefd zijn!

kraamvisite
kraamvisite via shutterstock.com

1. Ik blijf maar even

Je kent ze wel: de kraamvisite die binnenkomt en zegt: “ik blijf maar even”. Die ‘nog even een glaasje mee doet’. Die, als jij naar bed wilt, nog een heel verhaal afsteekt en die -eindelijk!- nog eens verdwijnt als jij wel heel nadrukkelijk zegt dat je de deur op slot gaat doen.

2. Luister naar mijn verhaal

Dit is de visite die heel beleefd luistert naar jouw verhaal over je bevalling en baby, om vervolgens te beginnen met een uitgebreid verhaal over een eigen bevalling of over de horrorbevalling van een vriendin of kennis.

3. Ik wil alles van je weten

Er zijn kraamvisites die uitgebreid je baby bewonderen en vervolgens alles van je willen weten. En met alles bedoelen we ook echt álles: elke wee, elk pijntje, hoe lang alles duurde, elk detail van de hele bevalling en precieze details over hoe je je nu voelt.

4. Wat is ie kaal!

“Wat is ie kaal” is nog niet eens de ergste opmerking van kraamvisite. Wat dacht je bijvoorbeeld van “dat neusje trekt vast nog wel bij” of “jammer dat hij jouw flaporen heeft geërfd”?

5. Hoezo te laat?

Het is al vervelend als gewone visite te laat komt, maar het is ronduit onbeleefd als de kraamvisite een uur te laat is, doodleuk zegt “Sorry hoor, even verkeerd op de klok gekeken” en dan ook nog beledigd is als jij je baby moet gaan voeden…

6. Hier is mijn cadeau!

Wat dacht je van kraamvisite die aankomt met een keurig in blauw verpakt cadeautje met een kaartje “it’s a boy” terwijl jouw geboortekaartje toch echt heel duidelijk -in knalroze- de geboorte van jouw prachtige dochter meldde?

7. Mocht ik mijn kinderen niet meenemen?

Hier zit je echt niet op te wachten: kraamvisite met twee of drie kleine kinderen die voortdurend in de weer zijn. Alsof gewone visite nog niet vermoeiend genoeg is, ben je alleen maar bezig te voorkomen dat jouw mooie designdecoraties niet sneuvelen.

8. Ik wip nog wel even aan

De kraamvisite staat eindelijk op het punt van weggaan. En dan zegt hij/zij ineens: ik wip volgende week nog wel een even aan. Nog voordat je kunt vragen wanneer dan, is de visite al verdwenen…

9. Welke voeding geef jij?

Sommige mensen leven volgens strikte principes en willen die het liefst op anderen overbrengen. Toch is het vrij onbeleefd om tijdens het kraambezoek een flinke discussie te starten over de voeding die jij geeft.

10. Hoezo rusten?

Op vrijwel elk geboortekaartje staat wel “Moeder en kind rusten van … tot …”. Het is verbijsterend hoeveel mensen dit óf niet lezen, óf doodleuk negeren.

11. Ik pak hem wel even

De kraamvisite komt binnen en begroet je. En terwijl jij in de keuken aan het redderen bent met beschuiten en muisjes, loopt de visite naar de wieg en zegt: “ik pak hem wel even”. Huh? Had ik gezegd dat dat mocht dan?

12. Mag ik…

Deze kraamvisite is vaak onbeleefd zonder het in de gaten te hebben. Na binnenkomst begint het met “mag ik een bakje koffie”. En totdat deze visite weggaat blijft het doorgaan met “mag ik…”, waarna jij met al je hechtingen weer naar de keuken hobbelt om het aan te leveren.

Kraamvisite is niet altijd even leuk. Behalve grofweg onbeleefd zijn er ook genoeg kraamvisites die opmerkingen maken die je na de bevalling gewoon niet wilt horen. Gelukkig gaat het bij de meeste kraamvisites wel goed en heb je gewoon een hartstikke gezellige tijd met mensen die wél lieve opmerkingen maken…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer