PraktischWonen

13 tips om je keuken netjes te houden

Judith2670 x bekeken
Schone grote keuken

Als je mama bent, heb je vast al gemerkt dat je keuken vaak op onverklaarbare manier van een nette ruimte wordt omgetoverd in een chaotische vuilnisbelt. Kinderspeelgoed verschijnt spontaan op je pas geboende tafel, het aanrecht staat vol flesjes, papjes en olvarit-potjes, één van je kids heeft de pannen uit een kastje getrokken en je melk is per ongeluk overgekookt. Kortom: je zit met de handen in het haar. Geen nood: deze 13 tips helpen alle mama’s om hun keuken netjes te houden!

1. Kies bepaalde schoon-momenten

Als je kinderen al wat ouder zijn, snappen ze dat de keuken soms even schoon moet zijn. Zeker als er in de keuken ook gegeten wordt, is dat belangrijk! Daarom leg je je kinderen uit dat voor elke maaltijd de keuken opgeruimd moet worden. En daar kunnen je kinderen best aan bijdragen door hun speelgoed weer op te ruimen of een doekje over de tafel te halen.

2. Poets de kookplaat elke dag even schoon

Vooral bij het koken kan de kookplaat vies worden. Er komen spetters op van het eten, er kookt weleens wat over of er valt iets overheen. De kookplaat is echter één van de opvallendste dingen in de keuken – dus valt het ook extra op als hij vies is. Haal er elke dag even een doekje overheen, dan heb je veel minder werk dan wanneer alles aangekoekt raakt.

Kookplaat schoonmaken

3. Zorg voor een schone buitenkant

Je kent het wel: net op het ergste moment belt er iemand die vraagt of hij/zij over een halfuurtje langs wil komen. Paniek! Zorg er daarom voor dat de buitenkant van de keuken schoon is. Losse rotzooi kun je gemakkelijk wegstoppen in kastjes of efficiënt stapelen zodat het er beter uitziet. Zorg dat in elk geval je werkblad en de buitenkant van de kastjes schoon zijn, dan maak je een veel betere indruk.

4. Eens per kwartaal de grote schoonmaak

De grote voorjaarsschoonmaak is in de keuken niet genoeg, zeker niet als je kinderen hebt. Je kunt daarom beter eens per kwartaal de grote schoonmaak doen. Wil je niet in één keer alles doen? Dan doe je gewoon elke maand een gedeelte van de keuken, zodat je de boel goed bijhoudt.

5. Zorg voor minder losse spullen

Open planken in de keuken zien er heel gezellig uit, maar niet als er overal spinnenwebben beginnen te groeien of als er een hele laag stof op ligt. Zorg dus liever voor gesloten kastjes: je hebt veel minder stof en het ziet er automatisch een stuk schoner uit.

6. Goede afvalbak

Kies in de keuken voor goede afvalbakken. Zorg dat je een type afvalbak kiest wat je oudere kinderen gemakkelijk open kunnen krijgen, maar de hele kleintjes niet. De groteren kunnen zelf hun rotzooi weggooien, de kleintjes zullen er allerlei viezigheid uit proberen te vissen. De Brabantia Touch Bin is bijvoorbeeld een handige keus, want kleintjes kunnen daar niet in komen.

keuken schoon houden

7. Groenten en fruit bewaren

Kies een praktische plek om verse groenten en fruit te bewaren. Een plek die koel en droog is, is het meest ideaal. Controleer deze plek regelmatig en maak hem elke week schoon: er vormen zich anders snel schimmels en viezigheid.

8. Schoonmaakmiddelen opbergen

Schoonmaakmiddelen mogen nooit bereikbaar zijn voor jonge kinderen! Zij zien de felgekleurde flessen als iets waar vast iets lekkers in zit. Zet ze dus hoog in een kast, buiten bereik van de kleintjes. Zorg dat er alleen dingen laag staan waar je kinderen niet ziek van zullen worden.

9. Magnetische sluiting van keukenkastjes

Er zijn speciale kindersluitingen voor keukenkastjes. Ideaal, want je kunt moeilijk álles hoog neerzetten. Het scheelt een heleboel rotzooi en viezigheid als kastjes met bloem en suiker, schaaltjes en bakjes, breekbare spullen en kruiden gesloten zijn met magneten. Dit is een belangrijke stap in het kidsproof maken van de keuken.

10. Ontkalken

Het water in Nederland bevat vrij veel kalk, wat veel schade kan veroorzaken aan je keukenapparaten. Ontkalk dus regelmatig het koffiezetapparaat, de waterkoker en de vaatwasser. Dit kun je doen met behulp van schoonmaakazijn – je hebt er echt geen dure ontkalkers voor nodig.

11. Gebruik tosti-zakjes

Tosti’s zijn heerlijk, maar het vieze apparaat is niet handig schoon te maken. Daarom kun je beter tosti-zakjes aanschaffen. Deze wasbare zakjes doe je om het brood heen, zodat de gesmolten kaas niet in het apparaat terecht komt.

12. Goede deurmatten

Vooral als het regent, zul je al snel overal vieze sporen van schoenen zien. Als je keuken aan de achterkant zit en je kinderen komen via de achterdeur binnen, zul je al snel een smerige keukenvloer hebben. Schaf dus goede deurmatten aan en leer je kinderen om daar hun schoenen uit te doen. Als je er ruimte voor hebt, is een ‘modderhok’ nog handiger.

13. Laat je kinderen helpen

Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd helpen in de keuken. Leer hen bijvoorbeeld dat ze, als ze iets vies maken, het zelf ook schoon kunnen maken. Bijvoorbeeld door hen na het koekjes bakken zelf de tafel te laten poetsen en de vieze spullen afwassen. Voor kleine kinderen is dat een leuk werkje en oudere kinderen weten dat ze niet alleen het leuke deel kunnen doen (koekjes bakken) maar ook het minder leuke deel (opruimen). Zo zit jij niet telkens in je eentje opgescheept met de rommel!

De keuken netjes houden hoeft met kinderen niet eens zo’n groot probleem te zijn. Deze 13 praktische tips helpen je al een eind op weg om de keuken netjes te maken en te houden. Vergeet trouwens niet dat je keuken er niet altijd spic en span uit hoeft te zien! Er wordt in geleefd en kinderen maken nu eenmaal rommel. Een leuk weetje: onderzoek heeft aangetoond dat kinderen in een huishouden waarbij de keuken gemiddeld schoon is, relatief gezonder zijn dan kinderen in huishoudens waarbij de keuken bijzonder schoon of juist bijzonder smerig is. Je hoeft je keuken dus niet perse te spiegelen aan de (bewerkte) foto’s uit tijdschriften: als jouw keuken schoon genoeg is naar jouw normen, is dat ook prima!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer