Fun

15 dingen die je nooit meer doet als je een kind hebt

Judith2476 x bekeken

Er zijn eigenlijk best heel veel dingen die je nooit meer doet als je een kind hebt. Van onverwacht iets afspreken met vriendinnen tot met één kleine tas op vakantie gaan: er zijn nu eenmaal dingen die niet zo gemakkelijk meer gaan. Onverwacht komt er aan een heel tijdperk een eind. Een tijdperk waarin je best nog weleens dingen deed die nu met een kind absoluut onmogelijk zijn…

Multitaskende moeder via shutterstock.com
Multitaskende moeder via shutterstock.com

1. Flirten

Natuurlijk, je kúnt nog steeds flirten. Tenslotte ben je die trucjes en ondeugende knipoogjes nog niet verleerd, alleen maar door een bevalling. Maar ja… zie jij jezelf al opdringerig flirten naast de kinderwagen?

2. Uitgebreid stappen

Een stapavondje kan nog steeds nu je een kind hebt. Er is alleen een probleempje: je oppas zit op je te wachten. Doorzakken tot diep in de nacht zit er dus ff niet meer in. Net zoals het ‘nagenieten’ van een kater trouwens – daar trekken kinderen zich verdraaid weinig van aan!

3. Uitslapen

Het zit er gewoon echt niet meer in: uitslapen. Als je heel veel geluk hebt red je kind het tot een uur of zeven op zaterdagmorgen. Overigens: je hebt ook geen tijd meer om rustig te genieten van je ochtendhumeur…

4. Naar de wc gaan

Oh, je gaat echt nog wel naar de wc hoor. Alleen niet voor lang… Wie heeft ooit uitgevonden dat kinderen uitgerekend als je op de wc zit iets van je willen? Dat geldt al vanaf de eerste weken en dat blijft waarschijnlijk doorgaan tot sint juttemis…

5. Een gesprek voeren

Je kunt nog wel praten, maar een fatsoenlijk en compleet gesprek zit er niet meer in. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om even rustig te praten zonder dat je kind huilt / je nú iets moet vertellen / op schoot wil / wil spelen.

6. Kleren strijken

Weet je nog waar de strijkbout staat? Je had vast het goede voornemen om alle babykleertjes te strijken omdat dat zoveel gezonder is voor je kleintje. In de praktijk ben je al blij dat je je man een niet al te gekreukte bloes kan geven voor zijn werk.

7. Ongegeneerd samen ‘slapen’

Tsja… De activiteiten in de slaapkamer worden al ernstig beperkt door uitputting, slaapgebrek en weinig potentie. Maar het is natuurlijk ook gewoon super gênant als je kleuter vraagt of mama soms vervelend gedroomd heeft vannacht want ze ‘klonk zo raar’.

8. In je eentje iets lekkers eten

Je kunt in de buurt van je kinderen niks lekkers meer aanraken zonder dat ze roepen ‘ikke ook!’. Dit geldt voor alles: chips, snoepjes, chocola, ijs… Alleen niet voor groentes en komkommers helaas.

9. Shoppen voor jezelf

Als je kindje nog klein is, ben je altijd in een winkel te vinden waar babykleertjes hangen. Waarvan jij denkt: “oh, wat liiieeeeef!”. Waarna je thuis enigszins verbaasd ontdekt dat je bent vergeten om nieuwe schoenen te kopen. En denk je maar eens in wat er gebeurt als je kindje meegaat naar de stad…

10. Een antiekwinkel in

Alleen als je een goede oppas hebt geregeld durf jij, heel voorzichtig, een antiekwinkel in te gaan om rond te snuffelen. Zodra je de kids bij je hebt loop je er met een zo groot mogelijke boog omheen en hoop je dat die deur hermetisch op slot zit.

11. Ziek zijn

Je man ligt klagend in bed (hij heeft al twéé keer geniest vandaag!) en je kinderen zijn koortsig en vervelend. Zelf heb je 41 graden koorts en ben je druk bezig dood te gaan. Drie keer raden wie nog steeds de billen poetst, boterhammen smeert en iedereen verzorgd?

12. Je vervelen

Als een moeder aan je verteld dat ze zich verveelt liegt ze. Echt waar. Want zelfs al zijn je kinderen naar school, dan moet je nog je huishouden doen, wassen, bijslapen… En hopen dat je weer klaar bent als je kinderen van school komen om er weer een bende van te maken.

13. Je takenlijstje afwerken

Elke ochtend bedenk je wat je wilt doen vandaag. Je wilt werken, kaartjes sturen, naar de speeltuin, je afwas doen, je vuilnisbak schoonmaken. Niet eens zo heel veel. En toch heb je nooit meer dan de helft van je lijstje af aan het eind van de dag.

14. Uitgeput neerploffen

Je kunt natuurlijk uitgeput neerploffen, maar nooit langer dan 4 seconden. Daarna komt er altijd iemand die vraagt of je even thee wilt zetten, of je wilt spelen, of je wilt voorlezen… Misschien mag je vannacht éven een uurtje uitrusten. Als je geluk hebt.

15. De hele dag vrolijk houden

Kinderen redden het niet om de hele dag vrolijk te blijven. Kleine kinderen kunnen het ene moment nog lachen en het volgende huilen. Zijn ze iets groter, dan blijft dat zo. Er is elke dag weer een huilmoment of een koppige bui om van te genieten.

En toch… Na al deze dingen die je nooit meer zult kunnen doen, waar je nooit meer van kunt genieten… Toch blijven kinderen het mooiste wat je hebt. Zelfs op het moment dat je ze het liefst achter het behang wilt plakken.

Herken jij deze punten of ken je iemand anders die hiermee te kampen heeft? Tag haar dan zodat ze weet dat ze niet de enige is!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer