DIYUncategorized

20x prachtige DIY geboortekaartjes inspiratie

Judith1 comment8277 x bekeken

Wanneer je kant-en-klare geboortekaartjes te saai vindt, is een DIY geboortekaartje misschien net iets voor jou. Het zijn kaartjes die gedeeltelijk of helemaal zelf worden gemaakt. Je kunt tenslotte met een geboortekaartje alle kanten op. Van eenvoudig tot ingewikkeld en van standaard tot super-origineel: wij hebben 20 prachtige voorbeelden van DIY geboortekaartjes ter inspiratie voor je verzameld!

1. Kaart met mooie strik

Dit prachtige geboortekaartje is gebaseerd op een eenvoudig kartonnen kaartje, waarop wat tekst kan worden afgedrukt, bijvoorbeeld de naam van de baby. Daarop wordt vervolgens een rand gemaakt, van gekarteld karton of gekleurd papier, waarna er plaatjes boven kunnen worden geplakt. Het geheel wordt extra mooi dankzij de brede strik die om het kaartje heen is gevouwen. Op de achterkant kun je alle andere informatie kwijt, zoals geboortegewicht, een gedichtje of een mooie geboorte-tekst.

Eenvoudig zelfgemaakt geboortekaartje met strik
www.creaties.miranda.blogspot.nl

2. Spelen met kleuren

Deze items zijn gemaakt met behulp van ‘paint chips’. Dit zijn kleine papiertjes die voorzien zijn van verschillende kleuren, vaak in gradaties die in elkaar overgaan. Je kunt ze eenvoudig zelf maken door verschillende papierkleuren te kopen en hierop figuurtjes af te drukken. Deze knip je uit en plak je in een mooie volgorde op de kaart. De naam van de baby erbij en je hebt een prachtig, eenvoudig DIY geboortekaartje.

Geboortekaartje van paint chips
www.dosmallthingswithlove.com

3. Geboorteromper

Het is helemaal in de mode om niet meer een simpel kaartje te sturen naar je vrienden, familie en kennissen, maar iets anders. Een van de dingen die heel leuk zijn om te sturen is de geboorteromper: een rompertje bedrukt met alle gegevens die je iedereen wilt laten weten. Het is een prachtig cadeautje en niemand zal het gewoon weggooien, wat met geboortekaartjes wel vaak gebeurt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de romper te sturen naar iedereen die dicht bij je staat en de wat vagere vrienden en kennissen een gewoon kaartje sturen.

Geboorterompertje
www.sfeervolthuis.nl

5. Houten geboortekaartje bedrukt

Het houten geboortekaartje is stevig en is echt iets bijzonders. Je kunt het hout zelf zagen, of bij de bouwmarkt een stuk dun triplex in rechthoeken laten zagen. In dat geval kun je het beste de tekst erop stempelen of papier op het kaartje plakken. Het is ook erg mooi om een houten geboortekaartje te laten bedrukken, maar dan moet je het hele kaartje bestellen. Het is niet helemaal DIY, maar het idee is wel erg origineel en past zeker tussen deze inspirerende voorbeelden.

Houten kaartje met afdruk
www.bijdeb.blogspot.nl

6. Houten geboortekaartje gelaserd

Houten geboortekaartjes kunnen ook met een laser hun tekst krijgen. Met een laserapparaat kan vrijwel alles in het kaartje worden gebrand, van plaatjes tot teksten. Echter, aangezien vrijwel niemand gewoon een laser thuis heeft staan, moeten deze kaartjes meestal bestel worden. Het zijn dus geen DIY geboortekaartjes, al zou je er natuurlijk wel zelf de tekst op kunnen stempelen.

Houten kaartje gelazerd
www.houtenkaartje.nl

7. Kaarten stempelen

DIY geboortekaartjes zijn niet altijd moeilijk te maken. Je kunt ze ook namaken van voorbeelden die je kant-en-klaar kunt bestellen. Dit kaartje bijvoorbeeld, kun je heel gemakkelijk zelf maken. Je stanst de letter van de naam in de kaart of je drukt alle tekst op de kaarten met een stempel. Je kunt zelf een stempel maken, maar je kunt hem ook online ontwerpen en bestellen.

Kaarten stempelen
www.letterpers.nl

8. 3D-kaart

Je hebt vast weleens 3D-kaarten gemaakt voor verjaardagen of bijvoorbeeld als kerstkaart. Maar heb je al eens bedacht dat je deze ook kunt maken als DIY geboortekaartjes? Het is vrij veel werk, maar als je van tevoren weet of het een jongetje of een meisje wordt, kan het wel een heel leuk project zijn. Bovendien is het super origineel, want 3D kaarten worden maar weinig gezien als geboortekaartje.

Kaartje zelf te knippen
www.craftsuprint.com

9. Geboortelint

Dit kaartje is niet alleen mooi en origineel, maar ook gemakkelijk te maken. Het bestaat eenvoudig uit een lint, met daarop kartonnen kaartjes geplakt. De kaartjes geven elk een bepaald gegeven weer, zoals de geboortedatum of het geboortegewicht. Zo vertel je iedereen alles wat ze moeten weten en is jouw kaartje heel origineel. De kartonnen kaartjes kunnen worden afgedrukt met de printer, dus heb je er maar weinig werk van.

Kartonnen kaartjes slinger
www.indulgy.com

10. Naamslingertje

Een zelfgemaakt doosje met daarin een slingertje waarop de naam van de baby komt te staan. Is er iets leuker dan dit pakje openmaken als je een gewoon geboortekaartje verwacht? Het is ook gemakkelijk te maken als aanstaande ouder, iets dat je rustig tijdens de verlof in elkaar kunt knutselen. Leuk, origineel en goedkoop: het ideale DIY geboortekaartje dus!

Minislingertje met babynaam
www.pinterest.nl

11. Babyflesje

Dit kaartje is eenvoudig te maken en je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. Het bestaat uit verschillende scrap delen. De vorm wordt gewoon afgedrukt op papier of karton en daarna uitgeknipt. Vervolgens kun je in de week met kartonnetjes, kleurtjes en plaatjes om er een mooi resultaat van te maken.

Scrapkaartjes
www.t.scrap.ateljeetje.blogspot.nl

12. Eenvoud is ook mooi

Je hoeft niet perse in de weer te gaan met allerlei tierelantijntjes. Hou jij van een simpel, eenvoudig kaartje? Dan is dit minimalistische voorbeeld mooie DIY geboortekaartjes inspiratie voor jou. Je kunt dit kaartje laten afdrukken, maar het is natuurlijk veel leuker wanneer je zelf aan de slag gaat met het knippen van wolkjes en hartjes.

Simpel kaartje
www.hierbenik.nl

13. Minimalistische vintage

Dit kaartje is zo eenvoudig dat je er vast nooit aan hebt gedacht. Toch is het mooi en origineel als je houdt van minimalisme of vintage. Vind je het idee leuk, maar een beetje saai? Dan kun je natuurlijk zelf allerlei dingen toevoegen. Zo kan het heel leuk zijn als je dit kaartje maakt en op de voorkant de naam van je kindje stempelt.

Simpel vouwkaartje, minimalistisch
www.loverofvintage.blogspot.co.nz

14. Letterslinger

We hebben al een voorbeeld van een naamslingertje gezien, maar het is zo’n leuk idee dat we het niet konden laten om er nog eentje te showen. In dit geval zijn de kaartjes voorzien van speciale gaatjes waar het touwtje doorheen loopt. De letters zijn erop gestempeld, wat een mooi effect geeft. In dit geval is er geen speciaal doosje gemaakt, maar werd de slinger in een mooie envelop verstuurd.

Mooi naamslingertje als DIY geboortekaartje
www.wordpress.com

15. Stansen

Stansen kan iedereen. Zolang je maar voorzien bent van een goede lamp en een geschikt patroon, kun je elke vorm stansen die je maar wilt. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en letters afdrukken en deze vervolgens door het stansen extra diepte geven. Je krijgt een prachtige kaart, zonder dat je er veel werk van hoeft te maken.

Gestanste geboortekaart
www.letterpers.nl

16. Mini stropdasje

Met lint kun je prachtige decoraties maken op het geboortekaartje. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een gezellig stropdasje knopen. Natuurlijk kun je allerlei dingen maken van lint: strikjes, knoopjes, vlechtjes enzovoorts. Lint is daarmee een geweldige toevoeging aan zelfgemaakte geboortekaartjes.

Stropdasje op geboortekaartje
www.geboortekaartenonline.nl

17. Zakjes stempelen

Wil je aan de slag met DIY, dan hoef je niet perse het hele geboortekaartje te maken. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats daarvan iets bijzonders te maken van de verpakking, door een doosje of zakje ervoor te maken of zelf de enveloppen te ontwerpen. Je kunt bijvoorbeeld wat eenvoudige zakjes bestempelen, waarin je de geboortekaartjes doet. Maar ook als je wel zelf DIY geboortekaartjes maakt, is het leuk om ze in een originele, zelfgemaakte verpakking te doen! Dergelijke zakjes zijn overigens ook heel leuk om te gebruiken als babyshower cadeautje.

Zakje in plaats van envelop
www.eigenwijzz.blogspot.com

18. Opnieuw scrap

Een ander origineel idee voor een scrap DIY geboortekaartje, is deze. Het is een eenvoudig kaartje, maar dankzij de gekleurde papierstrookjes en het extra kaartje dat erop is aangebracht, ziet het er luxe en mooi uit. Doordat het zo gemakkelijk te maken is en weinig tijd kost, is dit een populaire manier om zelf een geboortekaartje te maken. In plaats van de tekst “baby” kun je natuurlijk ook de naam van je baby op het kaartje plakken.

Zelfgemaakt DIY geboortekaartjes inspiratie
www.plus.google.com

19. Zelfgemaakte foto

Je kunt een kaartje ook baseren op een zelfgemaakte foto. Deze kun je ook opsturen naar een website of drukkerij, die de foto integreren op het door jou gekozen kaartje. Echter, wil je het kaartje helemaal zelf maken, dan print je de foto met zo hoog mogelijke kwaliteit op dik papier en maak je daarvan het kaartje. Dit is wel een bijzonder leuke foto: een originele manier om de lengte van het kindje en de datum en tijdstip van de geboorte te vertellen.

Zelfgemaakte foto
www.brit.co

20. Losse labels

Het is ook leuk om een geboortekaartje op te delen in twee of meer losse labels. De labels kun je zelf voorzien van tekst en/of afbeeldingen. Natuurlijk gaat het vooral om het type karton en de kleuren die je gebruikt of een kaartje wel of niet leuk is. Maar ook de bevestiging is belangrijk. Je kunt kiezen voor knijpertjes, touwtjes, ringetjes, lintjes… Eigenlijk kan haast alles, al is een simpel stukje plakband misschien wel een beetje saai.

Zelfgeprinte kartonnen labels
www.huisengrietje.nl

Het zelf maken van mooie geboortekaartjes kan een flinke klus zijn. Echter: het maakt een kaartje heel persoonlijk en daarmee heel waardevol. Het wordt vaak veel meer op prijs gesteld dan een standaard geboortekaartje. Heb je echter weinig tijd, dan kun je ook een deel van het werk uitbesteden. Er zijn verschillende gradaties mogelijk in het zelf maken van een kaartje. Lees daarvoor het artikel “Maak je eigen geboortekaartje!“.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Erg leuk blog. Ik hou van de manier waarop jullie schrijven. Ik heb zelf lang getwijfeld om DIY geboortekaartjes te maken of geboortekaartjes te bestellen via internet. Uiteindelijk toch gekozen voor het laatstgenoemde.

    DIY kaartjes zijn natuurlijk he-le-maal uniek, maar in mijn ogen had ik er de tijd en energie niet voor. Ik heb lekker vanuit de luie stoel mijn eigen geboortekaartjes ontworpen via Lief, Leuk en Eigen. (voor de gedesinteresseerd: https://liefleukeneigen.nl/) Uieindelijk is het geboortekaartje van mij op Pinterest gekomen, zie: https://nl.pinterest.com/pin/518969557042649896/. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

    Fijn weekend!

Reageer