Praktisch

3 redenen waarom social media verslavend zijn

Judith1448 x bekeken

Social media zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Iedereen gebruikt wel Twitter, Facebook, Instagram of een ander platform. Je kunt ideeën, gedachten, foto’s of ervaringen delen met anderen. Super leuk natuurlijk! Maar ook… best verslavend. Dit zijn 3 redenen waarom social media verslavend zijn.

1. Shares, likes en clicks

In onze hersens zit een beloningssysteem. Dit systeem maakt prettige stofjes aan als we iets goed doen. Het werkt voornamelijk goed als we het gevoel krijgen beloond te worden. Een compliment werkt bijvoorbeeld op die manier. En zo werken ook de meeste social media. Als je iets post, zijn er anderen die erop reageren. Je kunt clichés, likes en shares krijgen. Al deze zaken geven je onbewust een beter gevoel. Blijkbaar vinden andere mensen het interessant wat je doet of zegt. Het beloningssysteem in de hersenen beloont je door prettige stofjes te geven. En dat kan best verslavend werken!

2. Het ‘ik-ben-nog-niet-klaar’ gevoel

Social media hebben nog een verslavend effect. Je hebt altijd het gevoel dat je nog niet helemaal klaar bent. Zit jij op facebook of instagram ook allerlei andere berichten door te lezen? Bedenk je pas na een uur dat je eigenlijk nog steeds weinig nuttigs hebt gezien? Of raak je helemaal verdwaald tussen allerlei berichtjes die steeds doorlinken naar nieuwe berichten? Op veel social media krijg je toegang tot een handig overzicht. Dat overzicht bevat berichten die je misschien leuk vindt. Het is enorm verslavend om daar doorheen te lopen en af en toe een berichtje aan te klikken om te lezen. In feite kost zo’n sessie veel meer tijd dan je dacht.

3. Social klinkt sociaal

Social media klinken heel sociaal. Je hebt er ook contact met andere mensen, dus op zich is het ook sociaal. Probleem is alleen dat mensen zich online heel anders gedragen dan in het echt. Je zegt dingen die je anders niet zou zeggen. Op afstand voelt het veiliger. Maar een nadeel is dat social media, als je het verkeerd gebruikt, de plaats in gaat nemen van echte sociale contacten. Mensen die erg veel gebruikmaken van social media (met name jongeren) kunnen het zelfs steeds moeilijker gaan vinden om echte contacten te maken.

Social media zijn een leuk en nuttig hulpmiddel. Je kunt er contact hebben met veel andere mensen. Toch heeft het als nadeel dat het ook verslavend kan zijn. Daarom is het belangrijk dat je het gebruik van social media in de gaten houdt en indien nodig beperkt. Zo kun je er fijn gebruik van maken zonder dat het je teveel tijd kost.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer