PraktischWonen

3 tips om minder tijd kwijt te zijn aan het huishouden

Mamasopinternet354 x bekeken
3 tips om minder tijd kwijt te zijn aan het huishouden

Heb je ook het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen? Weet je soms niet hoe je alle ballen in de lucht moet houden? Dan ben je zeker niet alleen. De moderne moeder heeft het een heel stuk zwaarder dan vroeger. Een fulltime werkweek is niet berekend op een gezin en het huishouden. Daarom waren de taken vroeger verdeeld. De man bracht het geld binnen en de vrouw zorgde voor het gezin. We zijn dankbaar voor de emancipatie en de kansen die vrouwen nu ook krijgen om een carrière op te bouwen. Toch blijft wel die druk van het huishouden en het gezinsleven op onze schouders liggen. Iemand moet het immers doen. Geen wonder dat steeds meer jonge moeders met burn-out gerelateerde klachten thuis zitten.

Als je het ons vraagt, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Het huishouden moet misschien wel op orde gehouden worden, maar het is echt niet nodig om hier uren achtereen mee bezig te zijn. Met behulp van enkele slimme tips kan het huishouden veel efficiënter gedaan worden en bespaar je ongelooflijk veel tijd. We hebben de drie beste tips voor je op een rijtje gezet.

1.      Onderhoudsarm huis

Neem allereerst je woning eens goed onder de loep. Sommige woningen brengen namelijk van nature extra werk met zich mee. Met enkele aanpassingen bespaar je jezelf al veel werk én tijd. Vervang bijvoorbeeld alle houten kozijnen voor kunststof kozijnen. Dat verhoogt niet alleen de waarde van het huis en zorgt (in combinatie met dubbele beglazing) voor betere isolatie, maar zorgt er ook voor dat jij minder onderhoud hoeft te verrichten.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer aanpassingen te verzinnen. Kijk naar het materiaalgebruik in je woning. Een stoffen bank is bijvoorbeeld lastiger schoon te maken dan een leren bank. Goed om over na te denken. Zeker met jonge kinderen. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

2.      Doe het niet alleen

Doe het niet alleen

De tijden zijn veranderd. Nu ook moeders veelal werken, moet er dus ook wat in de rolverdeling gebeuren. Als er door jullie allebei gewerkt wordt, mag er ook verwacht worden dat jullie allebei een steentje bijdragen in het huishouden. Doe het dus zeker niet alleen, maar ga met het hele gezin om de tafel zitten en verdeel de taken. Schrijf deze eventueel op een groot bord, zodat ze niet vergeten kunnen worden.

Je kunt ook kinderen al van zeer jonge leeftijd bij het huishouden betrekken. Dat begint bij simpele taken, zoals het opruimen van het speelgoed na het spelen, maar kan al heel snel verder naar het in- en uitruimen van de vaatwasser bijvoorbeeld. Deze kleine taken zorgen niet alleen voor meer verantwoordelijkheidsgevoel, maar zullen jou uiteindelijk ook extra tijd doen besparen.

3.      Wees realistisch

Behoor jij tot de groep die voor haar gevoel altijd met het huishouden bezig is? Of juist de (grote) groep vrouwen die eigenlijk na het werken niet meer van de bank af lijkt te komen. Die zich een slechte huisvrouw voelen omdat ze geen puf meer hebben voor het huishouden. Of hier gewoon geen zin in hebben. Dan is het belangrijk om realistisch te zijn. Het huishouden hoeft namelijk echt geen uren de tijd te kosten. Zeker niet als je het gewoon bijhoudt.

De was opvouwen kan in tien minuutjes worden gedaan. De vaatwasser? Binnen twee minuten ben je klaar. We kijken soms enorm tegen een klus op, terwijl deze in de realiteit best meevalt. Bedenk daarom goed hoeveel tijd je aan deze klus kwijt zult zijn, dan voelt het vast al als een veel minder grote opgave. 

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer