FunGezondheidPraktisch

3x wat jou niet lukt en een ‘normale’ moeder wel

Judith1247 x bekeken

Een normale moeder. Dat is zo’n moeder die altijd allerlei leuke dingen weet te doen met haar kinderen. Bij voorkeur zonder troep te maken. Met een mooi opgeruimd huis, waar altijd visite kan komen. Met kindjes die zich gewoon netjes gedragen in de supermarkt. Die zelfs het overzicht bewaard als ze, naast haar eigen 4 kinderen, ook nog eens een aantal vriendjes en vriendinnetjes over de vloer heeft. Maar op een of andere manier lukt jou dat niet. Jij voelt je maar zelden een normale moeder.

1. Naar school gaan

Je hebt in je hoofd het scenario van de ‘normale’ moeder. Die staat op, haalt haar kindjes uit bed, zorgt ervoor dat iedereen netjes aangekleed aan tafel verschijnt en brengt ze zonder problemen naar school.

Geen idee hoe zij dat doet, maar jij zou het zelfs niet redden als je om 4 uur ‘s morgens zou opstaan. Je hebt er simpelweg geen tijd voor. Terwijl jouw oudste kind niet uit bed te branden is, staat de jongste al te krijsen. Je bent met één hand een boterham aan het smeren, met de andere hand probeer je een truitje over een hoofdje heen te werken terwijl je in je mond een speldje hebt dat nummer drie nog in haar haar moet krijgen. Tegen de tijd dat jij eindelijk -hijgend- bij school aankomt, ontdek je pas dat je veters nog los zitten, een van je kinderen de jas binnenstebuiten aan heeft en je jongste nog onder de chocoladepasta zit.

2. Een stukje fietsen

Je ziet ze gaan: die moeder met vier kinderen, die gezellig een stukje gaan fietsen. Naar de boerderij om biologische onbespoten groentes te gaan halen waarschijnlijk. Kindje voorop, kindje achterop, twee kinderen op eigen fietsen. En die komen dan een uurtje later stralend weer langs met tassen vol groente.

Dat wil jij ook. Dus ga je op pad. Je verschoont de jongste en wurmt hem in zijn jasje en schoentjes. Dan krijg je nummer twee te pakken, die je ook klaarmaakt om naar buiten te gaan. De oudste gilt dat hij helemaal niet wil gaan fietsen, hij wil op de iPad. Eind-de-lijk kom je, een uur later dan gepland, buiten. Blijkt dat je fietsband half leeg staat. Kindje achterop, kindje voorop… je ruikt eens even, zucht diep en haalt de kids weer van de fiets. Je verschoont je jongste kind en ontdekt dat je oudste kind in een modderplas is gevallen. Voor je het weet is de middag om en ben je niet eens van de oprit af gekomen.

3. Boodschappen doen

Nog zo’n vast punt: boodschappen doen. Normale moeders met normale kinderen kunnen dat. Zonder gedoe halen die hun boodschapjes. Bij voorkeur halen ze ook nog een compleet weekmenu vol gezond eten.

Je loopt de supermarkt binnen. Natuurlijk wil je peuter graag een eigen karretje. Terwijl hij kibbelt met zijn broertje gaan jullie naar binnen. Bij de groente begint het gedoe al. “Ik lust geen prei!!””Nee, geen paprika’s””Mama, ik wil een banaan!”. Bij de melk is het vechten wie het toetje mag uitkiezen en wie het pak melk mag pakken. Bij het brood krijgt je jongste een toeval omdat hij geen croissantje mag. Op de vleesafdeling sta jij met een knalrood hoofd terwijl zij onbeschaamd om een worstje vragen aan een medewerkster. Bij het snoep laat je een van je kinderen krijsend op de grond achter in de hoop dat hij na een kwartiertje wel gekalmeerd zal zijn. Ben je eindelijk bij de kassa, dan sta jij met een kar vol pizza’s, patat en welgeteld 3 groentes (waar je al best trots op bent). Terwijl jouw kinderen doen alsof ze zwaar mishandeld worden omdat ze geen speeltje/stripboek/grote zak snoep krijgen.

Ik denk dat de ‘normale’ moeder niet bestaat. Wel hebben we er een idee van, maar dan hebben we het eigenlijk niet over een normale moeder, maar een perfecte moeder. En ook een perfecte moeder bestaat niet. Misschien dat een kennis van jou ‘s morgens net genoeg tijd heeft om make-up over die wallen heen te smeren. Of dat ze het voor elkaar krijgt er redelijk georganiseerd uit te zien als ze de kids op school aflevert. Maar geen enkele moeder is perfect, en jij dus ook niet. En hoe erg is dat eigenlijk?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer