4 overwegingen bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone voor je tiener
Het is al lastig zat om te bepalen wanneer je overstag moet gaan en je kind zijn of haar eigen smartphone te geven. Maar zeker een tiener die naar de middelbare school gaat kan eigenlijk niet meer zonder. Als je op zoek gaat naar een smartphone voor je kind, waar moet je dan rekening mee proberen te houden? We bespreken vier overwegingen bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone voor je tiener.
Hoe voorzichtig is je kind?
Een smartphone is niet goedkoop, vooral niet als het een recent high-end toestel is, zoals de iPhone 13. Het is ook niet moeilijk om je telefoon te beschadigen door hem te laten vallen en als je hem niet goed opbergt, is hij ook nog eens zo gestolen. Dat zijn allemaal zaken die reden geven om géén hele dure smartphone te kopen voor je tiener. Tenzij je kind natuurlijk juist heel zuinig is op zijn of haar spullen. In dat geval kun je je tiener alsnog een dure high-end smartphone toevertrouwen. Wil je de kosten voor het toestel spreiden, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een iPhone 13 met abonnement te nemen voor je kind.
Gamen op de telefoon
Gamen op de smartphone is flink aan het groeien in populariteit. Het gevolg is ook dat de games daarvoor steeds ‘zwaarder’ worden en meer vergen van het apparaat. De meeste smartphones kunnen dat maar tot op zekere hoogte aan. Daarom komen er steeds meer smartphones op de markt die speciaal uitgerust zijn voor het spelen van zware 3D-games. Daar hangt dan ook een navenant prijskaartje aan. Of je rekening wilt houden met de wens van je tiener om te kunnen gamen op zijn of haar telefoon is aan jou, maar het is belangrijk om te weten dat niet alle (dure) smartphones dit even goed ondersteunen.
Oordopjes
Het is handig om oordopjes te kunnen gebruiken bij een telefoon. Bijvoorbeeld tijdens het gamen, het kijken van video’s, het luisteren naar muziek of zelfs tijdens het bellen. Helaas is het zo dat steeds minder smartphones uitgerust zijn met een ingang voor een 3.5mm jack zoals aan bekabelde oordopjes zit. Het alternatief is een adapter om van de USB-ingang zo’n 3.5mm ingang te maken, maar die werken lang niet altijd even goed. Wat rest is het aanschaffen van Bluetooth-oordopjes. Die kosten meer en moeten ook regelmatig opgeladen worden. Overweeg daarom of je op zoek wil naar een smartphone waar je wel oordopjes op kunt inpluggen of dat een Bluetooth-verbinding geen probleem is.
Opslagcapaciteit
Natuurlijk geef je liever zo min mogelijk uit, want smartphones zijn al duur genoeg. Bij veel modellen is het echter zo dat je voor een meerprijs een versie met een grotere opslagcapaciteit koopt. Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe kleiner de kans dat de telefoon snel dichtslibt. Zeker met de hoge kwaliteit waarop smartphones tegenwoordig foto’s en video’s maken, ligt dat risico op de loer. Om te voorkomen dat je kind voortdurende te maken krijgt met een volle smartphone die opgeschoond moet worden, is het slim om te kiezen voor een toestel met een grotere opslagcapaciteit of mogelijkheden om te opslagcapaciteit uit te breiden met behulp van een microSD-kaart.
Investeer bij de aanschaf van de nieuwe telefoon van je kind zeker ook in een stevig hoesje voor de smartphone en een glazen screenprotector om op het scherm van het toestel te plaatsen. Zo kun je dure reparaties voorkomen.