KidsPraktisch

4 tips voor het gebruik van smartphones in het gezin

Judith993 x bekeken

Het gebruik van smartphones binnen het gezin kan erg handig zijn. Het is fijn als je kinderen bereikbaar zijn, zeker als ze langere afstanden moeten afleggen om naar school te gaan. Ook is een smartphone handig vanwege alle apps die je kunt gebruiken. Maar toch is het ook verstandig om met elkaar af te spreken hoe je je smartphone binnen het gezin gaat gebruiken. Dit zijn 7 tips om voordelig, gemakkelijk en sociaal gebruik te maken van smartphones binnen het gezin.

Tip 1. Telefoons delen

In veel gezinnen worden telefoons gedeeld. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen als meerdere jongere kinderen gebruikmaken van één telefoon. Maar het kan ook gaan om het uitwisselen van telefoons, wanneer iemand een nieuwer model aanschaft en de oude doorgeeft. Het uitwisselen of delen van telefoons is vaak een hoop gedoe. Je moet dan namelijk ook de sim-kaart wisselen om gebruik te kunnen maken van je eigen telefoonnummer en voorkeuren. Gelukkig is dat nu verleden tijd: met eSIM van Simyo kun je gebruikmaken van een online sim-kaart. Je kunt een telefoon gemakkelijk koppelen aan een bepaalde sim-kaart, zonder dat je aan de telefoon hoeft te sleutelen. Super handig als je je telefoon wilt delen binnen het gezin. Of wanneer je je telefoon zowel zakelijk als privé wilt gebruiken.

Tip 2. Heldere regels opstellen

In het gezin is het belangrijk om heldere regels op te stellen over het gebruik van smartphones. Het is daarbij vooral van belang dat alle gezinsleden zich hieraan houden – dus ook de volwassenen. Spreek bijvoorbeeld af dat telefoons niet aan tafel worden gebruikt tijdens het eten. Die afspraak heeft uiteraard alleen zin voor je kinderen als je dan ook je eigen telefoon weglegt. In de meeste gezinnen gelden regels over het gebruik van smartphones:

  • In gezelschap, bijvoorbeeld aan tafel of bij het koffiedrinken
  • ’S avonds voor het slapengaan
  • In het verkeer

Tip 3. Zorg voor passende abonnementen

Hoewel prepaid bellen en appen nog wel bestaat, wordt het nog maar beperkt gebruikt. Het is tenslotte veel goedkoper om een klein abonnement af te sluiten. Zorg voor passende abonnementen voor alle gezinsleden. Een Sim Only abonnement is eigenlijk altijd goedkoper dan een abonnement met toestel. Want hoe voordelig het ook lijkt, je betaalt uiteindelijk meer voor de telefoon wanneer je hem met abonnement aanschaft dan wanneer je hem los koopt.

Tip 4. Geef genoeg uitleg aan je kinderen

Smartphone gebruik is erg prettig en is ook veilig. Maar dat is het alleen als je je kinderen rustig en duidelijk uitlegt wat de gevaren kunnen zijn. Het is onder andere altijd goed om het te hebben over online berichten uitwisselen met mensen die je niet kent (hoe ver kun en mag je gaan?), wat je doet op social media en waar je wel of niet je gegevens achter kunt laten. Kies een rustig moment en leg je kinderen vooral uit waar je bezorgd over bent, zodat ze weten waar ze mee in aanraking kunnen komen. Door uitleg te geven maak je ze minder vatbaar voor oplichterij, online gepest of zelfs sexting.

Het gebruik van smartphones binnen een gezin geeft vaak aanleiding tot discussie. Welke regels stel je? Vanaf wanneer geef je je kind eigenlijk een smartphone? En hoe regel je het abonnement? Allemaal zaken die je het best vooraf kunt regelen, zodat je later geen onnodige discussies krijgt. Met deze 4 tips weet iedereen waar hij aan toe is en is het smartphone gebruik in het gezin goed geregeld.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer