PraktischKids

5 dingen waar je op moet letten bij het voorlezen van je kinderen

Judith1673 x bekeken

Je gaat je kinderen voorlezen. Dat klinkt heel simpel, maar kan soms best lastig zijn. Want wat doe je als je kind niet stil wil zitten? Of als je kinderen discussie krijgen over welk boekje er gelezen moet worden? En wanneer is het ideale moment om voor te lezen? Dit zijn 5 dingen waar je op moet letten bij het voorlezen van je kinderen.

1. Het juiste moment

Allereerst moet je het juiste moment vinden om voor te lezen. Het werkt vaak goed om voor te lezen voordat je kind naar bed gaat. Zoek in elk geval een rustig moment, waarbij je kids niet hyperactief zijn. Je kunt je kinderen beter niet zomaar uit een woest spelletje halen om voor te lezen. Kies is plaats daarvan een vast moment waarop er genoeg rust is om voor te lezen.

2. Kinderen houden van herhaling

Jonge kinderen houden van herhaling. En ook voor wat grotere kinderen kan dat heel prettig en rustgevend zijn. Peuters en kleuters willen vaak dat je steeds dezelfde verhaaltjes voorleest. Zelfs al kennen ze het verhaal al uit hun hoofd. Veel moeders klagen dat ze het zelf zo saai vinden, maar voor je kind is het juist prettig. Je kunt voor een peuter ook best een boekenserie kiezen met veel verschillende verhaaltjes over hetzelfde thema, bijvoorbeeld Nijntje of Tip de Muis. Dan kun je regelmatig een ander verhaaltje lezen, terwijl het voor je kind toch een oud vertrouwd verhaaltje is.

3. Maak voorlezen fijn

Heeft jouw kind niet genoeg concentratievermogen om zich te laten voorlezen? Maak daar dan geen punt van. Maak het voorlezen fijn of doe het tijdelijk niet als je kind niet kan luisteren. Je kind dwingen om op te letten werkt meestal averechts: het kind krijgt zelfs een hekel aan de voorlees-momenten. Maak het ook gezellig door geen ruzie te accepteren. Spreek met elkaar af wanneer wie het boekje mag kiezen dat voorgelezen wordt en geef zo je kinderen elk een eigen beurt.

4. Je hoeft niet alles uit de kast te trekken

Als je een voorleesmoeder of een ervaren juf hoort, klinkt het voorlezen super gaaf. Met speciale stemmetjes en effecten erin zelfs. Maar als jij dat niet redt, is dat geen reden om dan maar niet voor te lezen. Voor kinderen maakt het namelijk niet uit. Zij horen het liefst de stem van hun eigen moeder, ongeacht de stijl of hoe soepel het voorlezen gaat. Dus stel niet te hoge eisen aan jezelf en houd het voorlezen ook voor jezelf leuk en ontspannen.

5. Kies de juiste boekjes

Boekjes moeten je kind echt aanspreken. Maar soms zijn dat geen standaard boekjes. Peuters kun je bijvoorbeeld goed bezighouden met interactieve boekjes. Dan kan je peuter bijvoorbeeld zoekplaatjes doen of moet hij ‘meehelpen’ bij het verhaal. Kies altijd boekjes die goed passen bij het niveau van je kind. Ook als dat betekent dat je boekjes hebt die te makkelijk of te moeilijk zijn voor gemiddelde kinderen van die leeftijd: het is vooral belangrijk of je kind het verhaal goed kan volgen en leuk vindt.

Lees ook: De 10 leukste babyboekjes tot 1 jaar

Voorlezen aan je kinderen is een leuke manier om samen te zijn. Je kinderen genieten van het voorlezen van de boekjes en van de quality time die je hebt. En met deze 5 tips wordt het voorlezen aan je kinderen echt een feestje!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer