5 interessante feitjes over melk
Melk. Het is heel normaal en hoort bij het dagelijks leven. Toch zijn er steeds minder mensen die nog volle melk gebruiken. Vaak wordt er overgestapt op halfvolle melk of gaat de melk zelfs helemaal in de ban. Waarom? Vooral omdat er heel veel misverstanden zijn over melk. Dit zijn 5 interessante feitjes over melk die jij vast nog niet kende.
1. Er zijn heel veel soorten melk
Melk is gewoon melk, toch? Dat is echter helemaal niet zo. Er zijn heel veel soorten melk. Alle diersoorten (en ook mensen) maken hun eigen soort melk. Die melk kan onderling sterk verschillen. Je kunt dus niet zomaar koemelk geven aan een pasgeboren baby en evenmin kun je koemelk gebruiken om een jong katje eten te geven. Geitenmelk is heel anders van samenstelling dan koemelk en dus is geitenkaas ook echt anders dan gewone kaas.
2. De melk is veranderd
De samenstelling van de melk verschilt niet alleen per diersoort. Ook binnen soorten kan de melk veranderen. Zo is de samenstelling van koemelk in de afgelopen decennia veranderd. De melk bevat nu iets minder vet en is iets minder rijk aan voedingsstoffen. Dat komt omdat er vaker gefokt wordt met bepaalde koeienrassen om de melkproductie te verhogen, wat invloed heeft op de samenstelling. Toch merk je in de praktijk weinig van die veranderde samenstelling.
3. Lactose in melk
In melk zit lactose. Bij koeien is dat ongeveer 4 gram per 100 ml. Dat lijkt niet veel, maar voor mensen met lactose intolerantie kan het toch heel vervelend zijn. Het maakt niet uit of je volle, halfvolle of magere melk neemt: de hoeveelheid lactose is gelijk. Je kunt beter kiezen voor een alternatief zoals sojamelk of kokosmelk, al zijn die wel anders. Veel mensen met lactose intolerantie kunnen wel kaas eten, omdat kaas maar heel weinig lactose bevat.
4. Vetgehalte in melk
Veel mensen denken dat melk dik maakt. Uit onderzoek blijkt dat echter nogal mee te vallen. Volle melk bevat ongeveer 3,5% vet. Het meeste daarvan is verzadigd vet. Voordat je nu begint te mopperen over verzadigde vetten: melk is zo samengesteld dat er ook bepaalde vetzuren in zitten die hoogstwaarschijnlijk zorgen dat het verzadigde vet anders wordt verwerkt in het lichaam. Melk is, zolang je het met mate gebruikt, evenmin een dikmaker als de meeste andere producten. Pas als je echt overmatig melk gebruikt kun je erdoor aankomen.
5. Melk is gezond
Melk bevat veel gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het calcium in een vorm die ons lichaam goed kan opnemen. Calcium zorgt voor sterkere botten en tanden. Daarnaast bevat melk ook relatief veel vitamine B2 en vitamine B12, vooral belangrijk voor vegetariërs omdat deze stoffen verder alleen in vlees zitten. Melk bevat relatief veel voedingsstoffen die goed zijn voor mensen. Gebruik je liever halfvolle melk of magere melk? Wees gerust: hoewel daar een lager vetpercentage in zit, blijft het aantal voedingsstoffen praktisch gelijk. Tijdens de zwangerschap is melk extra belangrijk om te zorgen dat jij genoeg goede voedingsstoffen hebt voor jezelf én je baby.
Melk is goed voor elk. Het gezegde wordt steeds minder gehoord. De melkconsumptie loopt terug en het standaard glas melk lijkt in veel gezinnen verdwenen. Jammer, want melk heeft zeker een hele reeks goede en nuttige eigenschappen. Het voedingscentrum adviseert 2 tot 3 eenheden zuivel per dag – yoghurt, toetjes, melk of kaas. Komt jouw gezin daar aan?