GezondheidPraktischZwanger en mama

5 manieren om te ontharen

Judith1831 x bekeken

Als je moeder bent, heb je misschien wat minder tijd om je bezig te houden met je uiterlijk. Maar natuurlijk wil je er wel goed uit blijven zien! Ontharen is typisch een klusje dat best veel tijd in beslag kan nemen. Gelukkig zijn er ook een paar methodes die bijzonder snel of heel langdurig werken. Dit zijn 5 verschillende manieren om te ontharen. 

1. Scheren

Snel – pijnloos – kort effect

Scheren is de bekendste methode om van haar af te komen. Je kunt het op twee manieren doen: je gebruikt een scheermesje of je gaat aan de slag met een elektrisch scheerapparaat. Elektrisch ontharen is meestal een stuk sneller en praktischer dan met de hand aan de slag gaan. Het resultaat is in beide gevallen gelijk. Scheren gaat vrij snel en is geschikt voor alle regio’s waar je (te)veel haartjes hebt. De lengte van de haartjes maakt ook niet uit. Een nadeel is echter dat de haartjes maar een paar dagen weg blijven. Ze groeien al snel weer terug, omdat je alleen de bovenkant van de haartjes weghaalt. De onderkant met het haarzakje blijft in de huid zitten.

2. Ontharingscreme

Snel – pijnloos – vrij kort effect – chemisch

Ontharingscreme is eigenlijk nog wat gemakkelijker dan scheren. Het effect is ook iets langer: pas na ongeveer 5 dagen groeien de haartjes weer. Een ontharingscreme wordt aangebracht op de huid. Na een bepaalde tijd (meestal 4-6 minuten) hebben de chemicaliën de haartjes opgelost. Je kunt daarna je huid schoon schrapen of wassen onder de douche. Het is heel handig, maar is wel duurder dan scheren omdat je vrij veel creme gebruikt bij je scheerbeurten. Ontharen met creme heeft nog een ander nadeel: de creme is behoorlijk chemisch. Als je het te lang op de huid laat zitten gaat het irriteren en kan het zelfs brandwonden veroorzaken.

3. Waxen

Niet snel – vrij pijnlijk – langdurig effect – beter niet zelf doen

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Dat geldt wel voor deze methode om te ontharen. Bij het waxen wordt een hete wax gebruikt. Daar blijven de haartjes aan plakken. Vervolgens wordt de wax-laag met een ruk losgetrokken, waarbij de haartjes meekomen. Waxen wordt door de meeste mensen als vrij pijnlijk ervaren, maar een groot voordeel is dat het effect lang duurt. En ga je vaker waxen, dan wordt het steeds minder pijnlijk en duurt het ook nog langer voordat de haartjes weer terugkomen. Let op: waxen kan alleen als de haartjes minimaal 5 mm lang zijn, anders heeft het geen effect. Je kunt waxen het best overlaten aan een professional, want als je het verkeerd doet kan dat flinke gevolgen hebben.

4. Epileren met een apparaatje

Duurt lang – pijnlijk – langdurig effect – je kunt het zelf

Epileren is een zeer grondige methode om van alle haartjes af te komen. Er is echter een probleem: de haartjes moeten één voor één uitgetrokken worden. En dat is geen pretje! Toch kun je ook hier aan wennen. Na verloop van tijd wordt epileren minder pijnlijk en gaat het makkelijker. De haartjes moeten wel langer dan 5 mm zijn als je begint, want anders krijgt het apparaatje er geen grip op. Het duurt best lang voordat je klaar bent met epileren, maar dan heb je ook wel een mooi resultaat. Plus dat je minstens 4 weken lang niet opnieuw hoeft te epileren.

5. Ontharen met een laser

Duurt lang – pijnloos – effect voor altijd – je hebt behandelingen nodig

Ontharen met behulp van een laser wordt steeds populairder. Dat is ook logisch, want het resultaat is blijvend. Je hoeft als je klaar bent met de behandelingen nooit meer te ontharen. Maar… je moet dan wel eerst behandeld worden! Meestal moet je zo’n 5-7 keer terugkomen voor een nieuwe behandeling, totdat alle haarzakjes definitief weg zijn. De laser maakt de haarzakjes in de huid kapot zonder de rest van de huid te beschadigen. Het is logisch dat zo’n behandeling alleen kan worden uitgevoerd door een specialist. Het is meestal ook vrij prijzig, al zijn er gevallen waarbij de zorgverzekering dit (deels) vergoedt.

Ontharen kan op veel verschillende manieren. Er komen telkens nieuwe technologieën bij die het nog makkelijker maken. Dat zorgt ervoor dat echt iedereen in principe kan gaan ontharen. Geen irritante haartjes meer in de bikinilijn en geen schaamte over je enorm behaarde benen: met een van deze ontharingsmethodes ziet jouw huid er weer glad en stralend uit. Zo kun je ongegeneerd genieten van bijvoorbeeld babyzwemmen of de sauna zonder je te moeten schamen voor al dat overtollige haar.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer