GezondheidPraktisch

5 meest gestelde vragen over ongewenste zwangerschap

Mamasopinternet1438 x bekeken
ongewenste zwangerschap

Als een vrouw ongewenst zwanger wordt komen er een veel vragen op haar af. Dit veroorzaakt een hoop onrust, die niet alleen voor haar maar ook voor het kind heel wat stress kan veroorzaken. Om die spanning zo snel mogelijk te verminderen hebben we de meest prangende vragen (en antwoorden) hieronder voor hen uiteengezet.

Vraag 1: Houden ze het kind of niet?

Een van de eerste vragen die ze zich zullen afvragen is: houd ze het kind of niet? Een lastige overweging. De partner waarmee ze het bed hebt gedeeld, kan in haar ogen wel eens ongeschikt lijken voor het vaderschap.

Om een goede overweging te maken kan ze het beste eens met een vriend of vriendin gaan praten. Laat haar de voors en tegens op papier zetten en vervolgens de doorslaggevende punten bekijken. Praat daarnaast ook eens met een onpartijdige persoon, zoals bijvoorbeeld een huisarts. Aan de hand van deze adviezen kan ze voor zichzelf een beeld scheppen over haar te nemen beslissing.

Vraag 2: Van wie is het kind, wie is de vader?

Als ze het type is dat graag de bloemetjes buiten zet, dan kan het wel eens lastig worden om te bepalen wie de vader is. Zeker als ze niet meer weet met wie ze het nou wel of niet veilig heeft gedaan. Nu kan ze natuurlijk afwachten tot het kind ter wereld komt, maar om niet te lang in spanning te zitten is het beter om hier veel eerder antwoord op te krijgen.
Beter is het om een prenatale vaderschapstest te laten doen. Deze test is al uit te voeren vanaf de negende week van de zwangerschap. Ze zal op deze manier snel antwoord krijgen op de vraag wie de vader is.

Vraag 3: Wat als de vader het kind niet wilt erkennen?

Een vaderschapstest is ook een belangrijke stap als de vader het kind weigert te erkennen. Het afnemen van een dergelijke test kan zelfs onder dwang van de rechter worden opgelegd mocht dit nodig zijn. Aan de hand van de uitslag kan de rechter op juridische grond bepalen dat de vader alimentatie moet betalen. Deze alimentatie valt dan namelijk onder de wetgeving: ‘onderhoudsplicht’. Op Rechtspraak.nl  kan ze meer informatie vinden over dit onderwerp.

Vraag 4: Ze wil het kind ter wereld laten komen of aanbieden ter adoptie

Dit zijn heftige beslissingen die niet over één nacht ijs worden genomen. De wet en regelgeving omtrent een dergelijk proces is dan ook streng en kent een bedenktijd van maar liefst 3 maanden. En dat is volkomen terecht, want op internet wemelt het van de verhalen van vrouwen die later spijt krijgen. Bij Fiom kan ze meer informatie vinden over deze ingrijpende kwestie.

Vraag 5: Ze overweegt toch een abortus te laten doen

Het kan zijn dat ze wegens persoonlijke omstandigheden kiest om een abortus te laten plegen, praat hier dan eerst goed over met de huisarts. De arts kan haar verschillende behandelingen voorschrijven zoals de abortuspil of een curettage. Wat de beste ingreep is, hangt af van het moment dat ze tot een besluit overgaat.

Tot slot: maak een keuze!

Hopelijk hebben de vrouwen (en mannen) die worstelen met een ongewenste zwangerschap nu genoeg antwoorden om een goede beslissing te nemen. Een keuze maken is misschien lastig, maar wel noodzakelijk om stress tegen te gaan en de gemoedsrust zo snel mogelijk terug laten keren.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer