Praktisch

5 redenen om voor een sim only abonnement te kiezen

Mamasopinternet505 x bekeken
5 redenen om voor een sim only abonnement te kiezen

Ben je op zoek naar een nieuw telefoonabonnement voor jezelf of je kind? Dan heb je de keuze uit een telefoonabonnement met nieuw toestel of een sim only abonnement waarbij je alleen het telefoonabonnement afneemt en geen nieuwe smartphone. Hoewel het nog steeds populair is om wél voor dat nieuwe toestel te gaan, geven wij vijf uitstekende reden om in plaats daarvan voor een sim only abonnement te kiezen.

Goedkopere providers

Wanneer je op zoek gaat naar een telefoonabonnement met toestel, kom je vaak bij de ‘luxe’, duurdere aanbieders uit. Sim only aanbieders zonder allerlei toeters en bellen zijn vaak kleinere organisaties die geen eigen netwerk hebben om te onderhouden en daardoor dus goedkopere abonnementen kunnen aanbieden. Ondertussen maak jij als klant wel gewoon gebruik van een van de grote telefoonnetwerken van Nederland en heb je dus gewoon prima ontvangst met je goedkopere abonnement.

Minder betalen voor een nieuw toestel

Maar wat als je toch écht die nieuwe smartphone wil voor jou of je kind? Ook dan kun je kiezen voor een sim only abonnement. Je kunt immers je nieuwe telefoon ook elders ‘los’ kopen. Het voordeel hiervan is dat je vaak aardig kunt besparen op wat je er bij een telefoonprovider voor zou betalen. Dit kan tientallen euro’s schelen. Je moet het toestel dan wel in één keer afrekenen, in tegenstelling tot bij een telefoonabonnement met toestel, maar ook dat heeft een voornaam voordeel. Dat voordeel bespreken we in de volgende alinea.

Geen BKR-registratie

Geen BKR-registratie

Als je een telefoonabonnement met toestel neemt en dat toestel kost 250 euro of meer, dan levert dat je een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) op. Zij zien dit namelijk als een lopend krediet, omdat je het toestel afbetaalt. Aangezien het BKR leningen en kredieten registreert voor kredietverstrekkers om in te zien alvorens men een nieuwe lening of krediet verstrekt, betekent dit dat jouw telefoonabonnement met toestel gevolgen kan hebben voor toekomstige leningen. Zeker als je een paar keer niet of te laat betaald voor je telefoonabonnement, want dan krijg je een negatieve registratie en kun je mogelijk helemaal geen lening meer krijgen. Een gewone BKR-registratie kan gevolgen hebben voor hoeveel je nog kunt lenen.

Minder lange looptijd

Als je een nieuwe smartphone afbetaalt via de maandelijkse kosten voor je telefoonabonnement, zit je al snel vast aan een telefoonabonnement voor twee of drie jaar. Anders wordt het maandbedrag immers een stuk hoger. Wil je toch liever een kortere looptijd, dan moet je voor een sim only abonnement kiezen. Ook deze kunnen een looptijd van twee jaar hebben, maar het is ook mogelijk om ze voor een veel kortere looptijd af te sluiten. Er zijn zelfs sim only abonnementen die vanaf het begin al maandelijks opzegbaar zijn. Dat geeft je de mogelijkheid om snel over te stappen in het geval dat je ergens anders een gunstigere aanbieding vindt.

Flexibele bundel

Vind je het moeilijk om in te schatten hoeveel bel- en internettegoed je nu daadwerkelijk nodig hebt? Het zou jammer zijn als je het te hoog inschat en je gedurende de gehele looptijd te veel betaalt voor je telefoonabonnement. Sim only abonnement zijn vaak zeer flexibel en kunnen maandelijks omhoog of omlaag bijgesteld worden.

Eigenlijk is het enige wat een telefoonabonnement met toestel voor heeft op een sim only abonnement dus dat je je nieuwe smartphone niet in één keer hoeft af te rekenen. Maar is die registratie bij het BKR echt die afbetalingsregeling waard? Bovendien koop je zo een telefoon wanneer je er geld voor hebt en betaal je de rest van de tijd lage maandelijkse abonnementskosten.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer