PraktischKids

5 tips om andere mensen te helpen tijdens de corona-crisis

Judith1144 x bekeken

De corona-crisis geeft aanleiding tot veel zorgen. Mensen kunnen tijdelijk minder doen om anderen te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld niet meer zomaar bij de oude buurvrouw binnenstappen om te vragen hoe het gaat. En ook veel groepen, stichtingen en bijvoorbeeld kerken zijn gesloten. Hoe kun je dan nog andere mensen in nood helpen?

1. Kijk waar de hulp het hardst nodig is

Als je gaat kijken waar noodhulp nodig is, hoor je het werkelijk overal. Toch zijn er wel verschillen in hoe hard die hulp nodig is. Het is natuurlijk heel fijn om een kind in Nederland een leuke vakantie te geven. Een prima goed doel. Maar voor hetzelfde bedrag zou je bijvoorbeeld 5 kinderen in Afrika het leven kunnen redden. Kijk dus waar de hulp het hardst nodig is en kies een goed doel dat daarbij past. Tijdens de corona-crisis zijn bepaalde landen kwetsbaarder dan andere. Met name India, Pakistan, Iran, landen in Afrika en Zuid-Amerika lijken zwaarder getroffen. Daar zijn ook minder voorzieningen voor armere mensen.

2. Bepaal je maandbedrag

Kies een bepaald bedrag dat jij elke maand kunt missen. Vaak is dat een bepaald percentage van je inkomen. Gemiddeld geeft de Nederlander iets meer dan 4% van zijn maandinkomen aan goede doelen. Maar natuurlijk hangt jouw bedrag ook af van je persoonlijke situatie. Kies een vast bedrag per maand en ga daar niet overheen.

3. Kies liever voor structurele ondersteuning

Voor veel projecten is het belangrijk dat er een stabiele stroom van inkomsten is.Wil jij bijvoorbeeld geld geven om arme kinderen te helpen? Dan kun je het beste een kind sponsoren. Je spreekt af om een bepaald bedrag per maand te schenken. Voor dat bedrag kan ‘jouw’ kind geholpen worden met voedsel, studie en werk. Vaak wordt zo’n kind gesponsord tot hij volwassen is, waardoor je zeker weet dat hij of zij goed terechtkomt. Je kunt contact onderhouden met jouw sponsorkind, bijvoorbeeld door te schrijven. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van ‘jouw’ kind.

4. Geef aan directe hulp

Er zijn diverse stichtingen die nu noodpakketten bieden. Ze zorgen bijvoorbeeld voor pakketten met zeep, beschermingsmiddelen en tips voor mensen in arme gebieden. Zo helpen ze de verspreiding van corona tegen te gaan. Soms kun je zelf ook dingen doen, zoals zeep of handgel inzamelen en opsturen. Door beschermende middelen naar deze gebieden te sturen worden vele levens gered.

5. Mensen in de buurt helpen

Je kunt ondanks de corona-crisis ook veel betekenen voor mensen dichter in de buurt. Denk aan de acties van de voedselbanken, die bij supermarkten producten inzamelen. Het is ook nog steeds mogelijk om mooi en schoon speelgoed in te leveren, zodat het later kan worden uitgedeeld aan kinderen die weinig hebben. Het is daarbij wel belangrijk om goed te overleggen met de stichtingen die je wilt helpen, omdat de hulp nu vaak in aangepaste vorm wordt geboden.

Ook tijdens de corona-crisis kun je andere mensen helpen. Je hulp is nu juist nog harder nodig! Veel landen zijn getroffen door het virus, waardoor de arme mensen harder geraakt worden. In armere landen hebben de mensen niet de luxe om zomaar te stoppen met werken en thuis te blijven. Zij zijn daardoor kwetsbaarder en de ziekte kan zich in die landen ook sneller verspreiden. Dat maakt het nog belangrijker dat stichtingen die in deze landen werkzaam zijn gesteund worden. Zo kun jij mensen blijven helpen, ook tijdens de corona-crisis.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer