GezondheidBaby´sPraktisch

5 tips om het doorslapen van je baby te verbeteren

Judith3877 x bekeken

Een baby kan al vanaf heel jonge leeftijd gaan doorslapen. Sommige baby’s beginnen daar al rond 5 weken mee! Maar de meeste moeders hebben iets minder geluk: hun kindje gaat pas wat later fatsoenlijk de nachten doorslapen. Er zijn verschillende redenen waarom de baby niet doorslaapt. En vrijwel iedereen (oma’s, opa’s, familie, vrienden en zelfs vreemden) hebben er een mening over. Ook heeft iedereen ‘praktische tips’ waarvan de meeste helaas niet werken. Deze 5 tips zijn echter absoluut het proberen waard! Maar eerst behandelen we de vraag: waarom slaapt de baby niet door?

Huilende baby
Huilende baby via shutterstock.com

Waarom slaapt mijn baby niet door?

Baby’s hebben verschillende redenen waarom ze nog niet doorslapen. Toch zijn er wel een paar oorzaken van niet doorslapen die je zou kunnen proberen aan te passen. Andere redenen laten jou beter begrijpen waarom je kindje zich elke nacht meldt, zodat je er misschien makkelijker mee kunt omgaan. Dit zijn bekende redenen:

  • De baby krijgt ‘s nachts honger. Dat is zeker in de eerste weken zo! Tenslotte kreeg de baby via de navelstreng continue voeding. Waarom zou je dan overdag wel elke drie uur wat te eten krijgen en ‘s nachts ineens 8 uur lang helemaal niets??
  • Het dag- nachtritme is er niet. Vooral baby’s die midden in de nacht of laat op de avond worden geboren hebben de eerste paar dagen vaak moeite met het uitzoeken van het verschil tussen dag en nacht. Baby’s die overdag worden geboren hebben daar meestal iets minder last van.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s ‘s nachts behoefte kunnen hebben aan “quality time”. Deze baby’s vragen juist in de nacht om voeding omdat ze dan absoluut de onverdeelde aandacht van hun moeder krijgen.
  • ‘S nachts zijn darmkrampjes en andere kwaaltjes erger. Dat is bij volwassenen nog steeds zo. Mensen die pijnbestrijding krijgen, hebben meestal ook wat meer nodig als de avond valt. Baby’s die pijn hebben willen soms ook niet meer knuffelen.
  • Een baby kan na een drukke dag oververmoeid zijn en daardoor slechter slapen. Probeer om niet teveel op een dag te doen en sleep je baby niet overal heen. Rust en regelmaat zijn vooral voor kleine baby’s bijzonder belangrijk!
  • Heeft jouw baby in de couveuse gelegen? Tegenwoordig wordt er beter op gelet dat het licht dan zacht wordt gezet, maar onderzoek heeft aangetoond dat het voortdurend in- en uitlopen van mensen, het schijnen van felle lampen en dergelijke onrustige dingen een baby moeilijker laten slapen. Dat nemen ze vaak mee naar huis, waarna ze soms zelfs tot na de puberteit moeilijke slapers zijn.

Tips om het doorslapen van je baby te bevorderen

Tip 1: scheiding

Maak duidelijke scheiding tussen de dag en de nacht. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo maak je overdag het knuffelen, voeden en verschonen gezellig. Lekker giebelen en knuffelen met je baby en gezellig kletsen tegen hem maakt voor hem duidelijk dat het nu een tijd is om wakker te zijn. Meldt je baby zich ‘s nachts, dan maak je het zo saai mogelijk: oppakken, verschonen, voeden en het bedje weer in. Zorg ook voor scheiding in slaapplaatsen: leg je baby alleen in zijn ‘nachtbedje’ als jij vindt dat het bedtijd is.

Tip 2: schuif met voedingen

Heeft jouw baby ‘s nachts honger? Daar kun je vanaf dat je baby 6 weken is iets aan doen. Vaak beginnen baby’s al rond acht uur ‘s avonds met hun diepe slaap, waarna ze zich vrolijk nog eens melden tussen twaalf en twee uur ‘s nachts en als je pech hebt ‘s morgens vroeg nog een keer. Het lijkt heel zielig om je baby wakker te maken om te eten, maar het werkt soms wel. Maak je baby bijvoorbeeld rond tien of elf uur wakker, verschoon en voed hem en leg hem dan weer te slapen. Als je dan zelf gaat slapen, heb je grotere kans dat je de eerste uren van de nacht fatsoenlijke nachtrust krijgt.

Tip 3: rijstebloem of johannesbroodboompitmeel

Vanaf ongeveer 10 weken kun je de laatste voeding van je baby wat indikken. Zo houdt je baby langer een verzadigd gevoel, zodat hij misschien ook net even een uurtje langer slaapt. In het begin dik je de melk in met wat johannesbroodboompitmeel, dit kunnen de darmpjes vanaf 10 maanden meestal al goed verwerken. Rijstebloem wordt dikker, maar dat kun je beter pas vanaf 5 of 6 maanden doen omdat het moeilijker verteerbaar is.

Tip 4: een nachtliedje

 

Als dit je eerste baby is, zing je misschien nog niet veel liedjes voor hem. Maar maak er een gewoonte van om elke avond als je de laatste voeding hebt gegeven, je baby met een vast patroon in bed te stoppen. Zo trek je hem zijn pyjamaatje aan en zing je een mooi nachtliedje voor hem. Zing je altijd hetzelfde liedje, dan kun je al binnen twee weken merken dat hij zich erop instelt en heerlijk ontspant als je dat liedje ‘s avonds zingt.

Tip 5: wees consequent

Sommige baby’s melden zich gewoon omdat ze aandacht willen. Je kunt je baby al vroeg leren dat dat ‘s nachts niet de bedoeling is. Is je baby aan het huilen? Laat hem dan eerst een poosje huilen en haal hem pas dan uit bed. Loop met hem rond totdat hij weer helemaal is gekalmeerd en stop hem terug in het bedje. Laat hem daar een poosje liggen, ook als hij meteen weer begint te huilen. Huilt hij te lang, dan haal je hem eruit, loop je rond totdat hij gekalmeerd is en leg je hem terug. De eerste tijd zul je waarschijnlijk best weleens de neiging krijgen om te denken: ach, laat dan maar zitten. Niet doen! De eerste nachten zijn echt niet leuk, maar als je baby eenmaal leert dat het resultaat altijd hetzelfde is (hij eindigt binnen 10 minuten weer in bed), zal hij het steeds minder vaak doen. Je kunt al na een paar nachten merken dat je baby wat minder gaat huilen of het minder lang volhoudt. Na een aantal dagen/weken zal hij het waarschijnlijk opgeven en gewoon tevreden gaan slapen, in de wetenschap dat mama komt als dat nodig is, maar dat ze hem niet voor de lol uit bed gaat halen.

Sommige tips zijn gemakkelijk te volgen, andere tips klinken streng. Toch is streng zijn voor kinderen juist goed. Overdrijven is natuurlijk niet de bedoeling, maar duidelijkheid is voor kinderen van essentieel belang! Probeer dan ook altijd dezelfde routines te maken, want een baby die weet waar hij aan toe is, is meestal veel rustiger dan een baby die telkens weer iets anders tegenkomt. Het indikken van de pap is een kwestie van uitproberen: de ene baby slaapt er beter mee door, de andere baby nog niet. Maar consequent zijn is eigenlijk voor iedere baby een absolute must, behalve als je baby duidelijk ergens pijn heeft. Dan is het natuurlijk belangrijk uit te zoeken waar de baby pijn heeft en hem troosten. Zit je met de handen in het haar? De meeste baby’s gaan rond ongeveer 3 maanden doorslapen, al zijn er ook uitschieters naar 6 maanden. Maar er is een troost: baby’s gaan uiteindelijk altijd doorslapen ‘s nachts, tenzij er een heel goede reden is waarom ze dat niet doen. Welterusten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer