Praktisch

5 tips om je kinderen energie te laten besparen

Mamasopinternet1924 x bekeken
energie besparen kinderne

Hoe zorg je ervoor dat je kind bewust omgaat met energie? Dit kans soms een uitdaging zijn Of je het nou wilt vanuit duurzaamheidsoogpunt of om geld te besparen, of misschien wel beide: het kan een uitdaging zijn om je kinderen bewust om te laten gaan met energie. Daarom geven we je een aantal leuke en simpele tips om je kind eenvoudig bij te brengen zuinig om te laten gaan met energie.

Tip 1: de spreekbeurt

Je kent het vast nog wel van je eigen basisschool tijd: de spreekbeurt. Vaak ging die over ons huisdier. Natuurlijk een hartstikke leuk onderwerp, maar je kunt ook aan je kind voorstellen om het over duurzame energie of energiebesparing te houden. Wat houdt het in? Hoe wordt de aarde hierdoor beïnvloed? En welke manieren zijn er om energie te besparen? Allemaal interessante vragen waar je kind naar op zoek kan gaan. En misschien zijn er wel meerdere kinderen in de klas, waarvan de ouders bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben. Dan ontstaat er vanzelf een leuk gesprek in de klas.

Tip 2: spelletje energiebesparen

Maak een spelletje van energie besparen. Douchen jullie bijvoorbeeld elke dag? Houd een wedstrijdje wie een week lang het kortste kan douchen. Houd elke keer bij hoe lang iedereen onder de douche staat en aan het einde van de week kijk je wie de winnaar is. Het wordt extra leuk als de winnaar een duurzaam cadeautje krijgt. Bovendien bespaar je door korter te douchen ook echt geld, want wist je dat elke dag 5 minuten douchen in plaats van 9 minuten (wat het gemiddelde is) €80,- per jaar bespaart?

Je kunt ook wekelijks of maandelijks bijhouden hoeveel jullie aan energie bespaart hebben. Heb je al een slimme meter? Koppel deze dan aan een energieverbruiksapp die inzichtelijk maakt hoeveel je aan energie verbruikt in een week of een maand. Door iedere periode een ander besparend trucje uit te proberen kun je direct het resultaat zien en worden je kinderen nog meer gestimuleerd om zuinig om te gaan met energie.

Tip 3: leg het uit

Het helpt ook als je je kinderen uitlegt wat energie precies is, waarom het belangrijk is voor het klimaat om energie te besparen en wat de energierekening is. Of ze dit begrijpen hangt er natuurlijk wel vanaf hoe oud je kinderen zijn. Als je weet hoeveel geld je bespaart met bepaalde energiebesparende acties, zoals korter douchen, kun je laten zien welke andere leuke dingen je met dit geld kunt doen: naar een pretpark, zwemmen of heel veel ijsjes eten.

Tip 4: een speurtocht energiebesparen

Houd een speurtocht naar manieren om energie te besparen in huis. Als ze oud genoeg zijn, laat je kind dan eerst zelf online op zoek gaan naar energiebesparende maatregelen om daarna te kijken wat jullie in huis kunnen doen. Hier alvast een paar simpele besparingstips:

  • Plaats de koelkast niet direct naast het gasfornuis, want dit vraagt meer energie
  • Laat de verwarming in de slaapkamer uit
  • Vervang gloeilampen door ledlampen
  • Doe alle deuren dicht in de winter
  • Doe de lichten uit als je een kamer leeg achterlaat
  • Gebruik een waterbesparende douchekop
  • Laat de televisie niet op stand-by staan, maar zet hem helemaal uit
  • Zorg dat er geen meubel voor de verwarming staat omdat dit warmte tegenhoudt

Tip 5: vergelijk (groene) energie

De laatste tip is ook een beetje voor jou als ouder: jaarlijks overstappen van energieleverancier bespaart je veel geld en kun je heel eenvoudig doen door online energie vergelijken. Wist je namelijk dat je dure verlengingstarieven betaalt als je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit? Dus elk jaar weer energieleveranciers vergelijken is zeker de moeite waard, bovendien krijg je vaak een welkomstkorting van je nieuwe leverancier. Je kunt het leuk maken door je kind hierbij te betrekken en samen op zoek te gaan naar het goedkoopste energiecontract. Tegenwoordig kun je ook alleen groene energiecontracten vergelijken door 100% groen aan te vinken.

Bovenal, vergeet niet dat goed voorbeeld doet volgen. Dus laat je kind ook zien wat jij doet aan energiebesparing. Ga je aan de slag met deze tips dan zullen je kinderen vast en zeker energiebewust worden waardoor jullie een steentje bijdragen aan het milieu en veel geld besparen voor andere leuke dingen!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer