Praktisch

5 tips om moederschap en werk succesvol te combineren

Mamasopinternet1885 x bekeken

Als moeder ken je dit vraagstuk natuurlijk: richt je al je aandacht en energie op je kinderen, of heb je toch behoefte om wat anders te doen naast het moederschap?
Als je kinderen nog heel klein zijn, kan het fijn zijn om thuis te blijven bij de kinderen. Maar zodra ze naar school gaan, gaat het misschien weer kriebelen om wat te gaan doen, bijvoorbeeld om een blog te starten.

Je activiteiten naast het moederschap hoeven natuurlijk niet heel ambitieus te zijn. Het kan ook voldoende zijn om gewoon een leuke baan te hebben om weer onder de mensen te zijn en een lekker centje bij te verdienen. Maar als je een drukke baan of carrière had voor je moeder werd, wil je waarschijnlijk meer.\
Het kan ook uit nood geboren zijn. Niet alle moeders kunnen het zich veroorloven om fulltime moeder te zijn. Een tweede inkomen is dan zeer welkom.

Nieuwe carrière vanuit het moederschap

Als je als moeder onverwachte talenten hebt ontdekt, dan is het natuurlijk extra leuk om hiermee verder te gaan. Misschien gaat je blog als een trein. Misschien blijk je met onvermoede kookkunsten een eigen bedrijf te kunnen starten. Als je eenmaal kinderen hebt, moet je anders koken. Het is natuurlijk belangrijk om gezond te koken, zeker voor je kids. Maar ze moeten het ook lekker vinden. Als je een gat in de markt hebt gevonden, kun je daar je werk van maken, zoals de populaire ‘chef met lef’.
Waar moet je op letten als werkende moeder? Zie hieronder een aantal handige tips.

Tips voor werkende moeders

  1. Maak tijd voor je werk. Als je werkt als moeder, moet je jezelf ook echt werkuren toebedelen. Neem tijden waarop je niet gestoord wordt en richt je dan op je taken. Het idee van een zoet spelende kleuter in een hoekje tijdens je werk komt wel voor, maar het is de uitzondering.
    En natuurlijk kun je niet altijd voorkomen dat tijdens een telefoongesprek met een belangrijke klant zich grote drama’s tot kleine rampen voordoen met veel herrie en geknoei.
  2. Pas op met multi-tasken. Het lijkt efficiënt te zijn, maar het risico is dat je beide dingen maar half doet. Onderzoek heeft aangetoond dat je hersencapaciteit omlaag gaat als je meerdere dingen tegelijkertijd wilt doen. Het is beter om je activiteiten achter elkaar te doen, zodat je je echt op de taak die voor je ligt kunt concentreren.
    Dat betekent dus ook: als het tijd is voor je kinderen, geef hen dan ook al je aandacht en beantwoord niet stiekem nog even een mailtje.
  3. Stel realistische doelen en hou ze overzichtelijk. Geef jezelf een to-do-lijstje, want je zult je beter voelen als je taken daadwerkelijk kunt afstrepen. Het werkt frustratie in de hand als je steeds je doelen niet haalt.
  4. Laat perfectionisme los. Je kunt niet alles perfect doen. Soms blijft het huis dus een troep. En soms gaat je kind op zijn/haar verjaardag dus niet met handgeknutselde en gebakken traktaties naar school.
  5. Oefen in het nee-zeggen. Je kunt niet alles en dus moet je prioriteiten stellen. Zorg ervoor dat de prioriteiten van anderen niet belangrijker worden dan jouw eigen prioriteiten.
mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer