VeiligheidFeestdagenFunKinderenPraktisch

5 tips om veilig te barbecuen

Judith1082 x bekeken

Barbecuen is ontzettend leuk. Je wacht tot het mooi weer is en dan ga je er gezellig voor zitten. Maar barbecuen met (kleine) kinderen om je heen kan een hele uitdaging zijn. Want hoe zorg je dat het niet alleen leuk en gezellig is, maar ook veilig? Hier vind je 5 tips om veilig te barbecuen.

Tip 1. Heb altijd water in de buurt

Ga je barbecuen en heb je kinderen rondlopen? Zorg dat je altijd water in de buurt hebt. Bij voorkeur stromend water, zoals een buitenkraantje. Zet ook altijd een emmer water in de buurt van de barbecue. Mocht er iets gebeuren, dan kun je tenminste meteen ingrijpen.

Tip 2. Maak voor kleine kinderen de bbq onbereikbaar

Kleine kinderen begrijpen niet waarom een barbecue gevaarlijk is. Het is dus verstandig om het onmogelijk te maken dat de kinderen in de buurt komen. Zet bijvoorbeeld een hekje rond de barbecue, waar je zelf gemakkelijk overheen kunt stappen. Zo kun je gewoon barbecuen en weet je zeker dat kinderen tijdens hun spel niet per ongeluk op de barbecue botsen.

Tip 3. Stabiele barbecue

Veel ongelukken met barbecues gebeuren omdat de barbecue niet stabiel was. Dat kan zijn omdat je een (te) slap model hebt gekocht. Vooral wegwerp barbecues en goedkope barbecues kunnen gaan wiebelen. Kies dus voor een stevig exemplaar. Zet deze ook op een zo stabiel mogelijke ondergrond. Een vaste barbecue, bijvoorbeeld een gemetselde barbecue of een buitenkeuken, is nog beter.

Tip 4. De verwarmingsbron

Er zijn verschillende soorten bbq’s. Een kolenbarbecue is natuurlijk heel leuk, maar het is niet de veiligste variant. Een gasbarbecue is iets veiliger, zolang je zorgt dat de slang op de juiste manier gekoppeld is. Het veiligst is een elektrische barbecue.

Tip 5. Geen ontvlambare stoffen

Met grotere kinderen erbij kan de verleiding groot zijn om te gaan spelen met ontvlambare stoffen. Denk aan het gebruik van spiritus om mooie vlammen te maken. Het ziet er leuk uit, maar is wel de bron van de meeste barbecue-ongelukken. Het kan levensgevaarlijk zijn, want voor je het weet gaat er iets mis. Gebruik dus nooit ontvlambare stoffen bij de barbecue en geef je kinderen geen slecht voorbeeld.

Barbecuen is leuk, maar niet als je eindigt met ongelukken. Doe het dus altijd zo veilig mogelijk. Als je op deze 5 tips let, kun je veilig barbecuen. Ook als je kinderen hebt die lekker aan het spelen zijn!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer