Zwanger en mamaGezondheidPraktisch

5 tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Judith1448 x bekeken

Zwangerschapsmisselijkheid is heel vervelend. Je hebt het er wel voor over als je een gezond kindje mag krijgen, maar liever was je helemaal niet misselijk. Toch hoef je niet perse zo misselijk te blijven. Veel vrouwen hebben baat bij simpele middeltjes en tips tegen zwangerschapsmisselijkheid. Zoals deze 5 tips!

1. Ontbijt op bed

Veel vrouwen worden pas misselijk bij het opstaan. Ze voelen zich dan soms zo beroerd dat ze niet kunnen eten of het ontbijt niet binnen houden. Maar wist je dat het helpt om alvast te ontbijten als je nog in bed ligt? Dan ligt je maag nog stabiel en ben je doorgaans minder misselijk. Kom pas ongeveer 1/2 uur tot 1 uur na je ontbijt uit bed, waarschijnlijk heb je dan een stuk minder last van ochtendmisselijkheid. Heb je geen lieve vriend of man die jouw ontbijtje klaarzet? Dan kun je de dag tevoren alvast een ontbijtje klaarzetten.

2. Geen lege maag

Misschien moet je niet aan eten denken. Maar toch helpt het om geen lege maag te hebben. Bedenk waar je zin in hebt en eet daar een beetje van. Je kunt beter meerdere kleine beetjes per dag eten dan alleen grote maaltijden. Heb jij zin in ongezond eten? Het is beter om iets te eten van iets dat minder gezond is, dan zitten te spugen boven je gezonde slaatje. Zolang je maar een beetje rekening houdt met de hoeveelheden, zodat je niet teveel aankomt, is er niets op tegen om een poosje wat minder gezond te leven.

3. Ga op tijd naar bed

Misselijkheid is vaak erger als je moe bent. Hoe vermoeider je bent, hoe misselijker je je voelt. Andersom geldt ook dat je soms niet kunt slapen omdat je zo misselijk bent. Voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat en op tijd je rust neemt. Ben je minder moe, dan ben je fitter en ook minder misselijk. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap heb je echt meer rust nodig.

4. Drukpunten

Heb je veel last van misselijkheid, dan kan het goed zijn om je te verdiepen in drukpunten. Bepaalde drukpunten kunnen misselijkheid verlichten. Er zijn bij de apotheek bijvoorbeeld speciale polsbandjes met een steentje. Als je die op de juiste manier om je pols doet, drukt het steentje op het drukpunt. Het werkt niet bij iedereen, maar er zijn wel veel vrouwen die minder last hadden van zwangerschapsmisselijkheid met zo’n polsbandje.

5. Gember

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt tegen misselijkheid. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor gemberthee, dat kalmeert de maag. Houd je echt niet van gember, dan kun je ook kiezen voor gember capsules. Die kun je in een keer doorslikken zodat je de gember niet proeft. Gember is ook goed als je veel last hebt van opkomend maagzuur.

Zwangerschapsmisselijkheid is heel vervelend. Je bent blij als het eindelijk weer over is. Gelukkig kun je best wat dingen proberen om de misselijkheid tegen te gaan. Hopelijk werken deze tips tegen zwangerschapsmisselijkheid ook goed bij jou!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer