Praktisch

5 tips voor de aanschaf van een tweedehands auto

Judith1164 x bekeken

Er zijn niet veel mensen in Nederland die bij de autodealer een gloednieuwe auto kopen. De meeste echt nieuwe auto’s worden geleasd bij leasemaatschappijen. Maar veruit de meeste Nederlanders rijden rond in tweedehands auto’s. Daar is ook niets mis mee: tweedehands auto’s zijn vaak nog prima en zijn bovendien een stuk betaalbaarder. Ben jij op zoek naar een goede tweedehands auto? Houd dan rekening met deze 5 tips.

1. Nieuwe occasions

Heb je een ruim budget en zoek je gewoon een goede auto die nog heel lang meekan? Dan is het raadzaam om te kijken bij auto’s die voorheen geleased werden. Zoek je bijvoorbeeld hier een audi q3 tweedehands, dan vind je auto’s die weinig kilometers hebben gereden, waar nog garantie op zit en die in principe nog zo goed als nieuw zijn. Het grote voordeel van nieuwe occasions is dat je er geen belasting over moet betalen, terwijl je dat bij nieuwe modellen van de autodealer wel moet. 

2. Oude occasions

Auto’s die ouder dan 5 jaar worden meestal gezien als ‘oud’. Dat zijn ze dan natuurlijk nog lang niet allemaal. Deze oudere auto’s kun je kopen bij de garage, maar ook particulier. Er zijn diverse websites waar je duizenden advertenties met auto’s kunt vinden. Koop je particulier? Dan is het vooral een kwestie van heel goed kijken of alles wel klopt. Bij de garage heb je vaak nog een (korte) garantie en in elk geval kun je teruggaan als er iets mis is met de auto. Ook kun je dan je oude auto inruilen.

3. Welke vorm zoek je?

Er zijn auto’s in veel vormen. Daarom is het handig om eerst alvast te kijken welke vorm jouw auto moet hebben. Zoek je een gezinsauto waar je ook een kinderzitje in kan zetten? Dan is het sowieso handig om een 5-deurs auto te hebben, met achterportieren dus. Een station heeft een grote kofferbak, een sedan heeft een kleinere kofferbak en een hatchback is nog compacter. Zoek je een klein autootje voor de boodschappen? Dan is een 3-deurs auto misschien een beter idee: deze zijn kleiner en dus goedkoper.

4. Neem de tijd om na te denken

Zie je een mooie tweedehands auto die binnen budget past? Dan heb je misschien de neiging om meteen op dat buitenkansje af te sprinten. Toch is dat niet altijd het meest verstandige om te doen. Een goede deal maken kost vaak tijd. Probeer altijd goed de verschillende occasions te vergelijken, controleer of de auto de prijs ook waard is en neem ook de tijd om gebreken op te sporen. Maak altijd een proefrit met de auto die je op het oog hebt. Eventueel kun je zelfs een afspraak maken om de auto eerst na te laten kijken bij de garage voordat je akkoord gaat met de vraagprijs.

5. Te mooi om waar te zijn? Meestal wel

Vergelijk de auto die jij mooi vindt met andere auto’s met hetzelfde model, bouwjaar en aantal kilometers op de teller. Is een deal te mooi om waar te zijn? Doorgaans is dat dan ook echt zo. Vaak is er dan iets mis met de auto, waardoor de verkoper hem goedkoper aanbiedt. Soms heb je zelfs te maken met een gestolen auto! Ontdek je een (te) goede deal, controleer dit dan altijd goed voordat je toehapt.

Het is best spannend om een nieuwe auto te kopen. Tenslotte gaat het vaak om een flink bedrag. Bovendien is het spannend om een geschikte auto te vinden. Is hij echt goed genoeg? En heb je niet teveel betaald? Met deze 5 tips vind je vast een mooie auto die goed bij jouw gezinssituatie past.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer