ReizenVakantie & Uitjes

5 tips voor het kiezen van een leuke vakantiebestemming

Judith1255 x bekeken

Het vinden van een vakantiebestemming kan behoorlijk lastig zijn. Zeker als iedereen in het gezin een duidelijke mening heeft. Of als juist niemand een goed idee heeft. Toch hoeft het niet perse heel moeilijk te zijn. Deze 5 tips helpen je bij het vinden van een leuke vakantiebestemming waar iedereen blij van wordt!

Tip 1: Kamperen, hotel of huisje?

Er zijn globaal drie methoden om op vakantie te gaan. Allereerst kun je gaan kamperen. Dit is erg leuk als je kinderen hebt. Maar je moet wel zelf wassen, het eten klaarmaken en leven in primitieve omstandigheden. Hoewel het nu een heel stuk minder primitief is als vroeger bij het kamperen! Als tweede kun je in een hotel gaan. Dat is een heel stuk prijziger, maar je bent wel van alle gemakken voorzien. Nadeel van een hotel met kleine kinderen is dat het meestal best gehorig is. Je zult dus rekening moeten houden met de ‘buren’. De derde optie is het huren van een vakantiehuisje. Je hebt wel de meeste gemakken van een hotel, maar er zijn geen andere mensen om rekening mee te houden.

Tip 2: Je budget

Je budget bepaalt voor een groot deel waar je heen gaat. Landen als Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen staan bekend om hun hoge prijzen. Terwijl landen als Tsjechië, andere oostbloklanden en het Middellandse zeegebied bekendstaan als goedkoper. Natuurlijk hou je in je berekening ook rekening met de manier van vakantie vieren die je bij tip 1 hebt gekozen.

Tip 3: De manier van reizen

Hoe wil je op vakantie gaan? Als je in Nederland blijft ga je meestal met de auto. Dat is ook het handigst als je gaat kamperen, want al die reisspullen zijn duur om in het vliegtuig mee te nemen. Maar als je in een hotel gaat, kan vliegen goedkoper zijn dan met de auto rijden. Natuurlijk heeft je keus ook te maken met je situatie. Als je een kind hebt met vliegangst (of je bent zelf bang om te vliegen) zal een vliegvakantie minder aantrekkelijk zijn.

Tip 4: Overleg of zelf kiezen?

Afhankelijk van je gezinssituatie kies je zelf de vakantie of laat je iedereen meebeslissen in overleg. In het ene gezin gaat overleggen soepel en heb je al snel een keus gemaakt. In het andere gezin kan het leiden tot een heleboel discussie en gemopper. Je kunt ook een tussenvorm zoeken. Jij bepaalt zelf het budget, dus dat is al (deels) leidend voor de mogelijkheden. Je kunt vervolgens alle gezinsleden een of twee bestemmingen laten kiezen en dan overleggen welke het meest geschikt is. Of je laat iedereen het opschrijven en loot dan een bestemming uit.

Tip 5: Stel vast of het haalbaar is

Is er gekozen? Dan is het goed om even te checken of de bestemming ook echt haalbaar is. In het binnenland weet je meestal wel waar je aan toe bent, maar in het buitenland niet. Bekijk de bestemming en de omgeving op de kaart. Check de prijzen in de regio om te zien of het binnen budget gaat vallen. Houd er rekening mee dat de eerste keer kamperen meestal behoorlijk duur is omdat je veel spullen nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk uit te zoeken of er beperkingen zijn voor het gebied waar je heen gaat. Binnen Europa heb je meestal geen vaccinaties nodig, maar als je naar een ander continent gaat moet je daar wel rekening mee houden. En heb je al een logeeradres of oppas voor je huisdieren?

Het kiezen van een vakantiebestemming is lang niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je kinderen in verschillende leeftijden hebt. Wat voor de een leuk is, kan de ander juist saai vinden. Maar met deze vijf tips moet je er toch wel in slagen om een bestemming te vinden die bij iedereen past.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer