GezondheidKidsKinderenPraktisch

5 tips voor het poetsen van de tanden van je kind

Judith1140 x bekeken

Tandenpoetsen kan bij kinderen best lastig zijn. Allereerst moet je vooral kleine kinderen zover krijgen dat ze netjes hun mond opendoen. Daarnaast moet je weten hoe je het beste alle tanden en kiezen snel en netjes kunt poetsen. Bij oudere kinderen moet je regelmatig controleren of de tanden goed gepoetst zijn – maar hoe doe je dat? Dit zijn 5 tips voor het poetsen van de tanden van je kind.

1. Maak het gezellig

Tandenpoetsen is voor veel kinderen niet zo leuk. Ze willen liever niet meewerken. Je kunt dat soms vrij eenvoudig oplossen door het gezellig te maken. Maak er bijvoorbeeld een spelletje van. Begin al vrij vroeg met tandenpoetsen, zodra de eerste tandjes er zijn. Door van het tandenpoetsen een momentje quality time te maken gaan kinderen het meestal leuk vinden. Maak er in elk geval een vaste routine van en neem het op in het avond- en ochtendritueel.

2. Doe het voorzichtig

Als tandenpoetsen een strijd wordt, komt dat soms doordat het een keer pijnlijk is geweest. Vooral bij kleinere kinderen kan dat ervoor zorgen dat het tandenpoetsen haast onmogelijk wordt. Wees dus voorzichtig bij het poetsen, zodat het niet pijnlijk is. Let daarbij vooral op doorkomende tanden en kiezen, want dan kan het tandvlees extra gevoelig zijn. Ook tijdens bepaalde kinderziektes moet je extra oppassen, zoals bij hand-voet- en mondziekte. Er komen dan namelijk ook pijnlijke plekken in de mond.

3. Benader tandenpoetsen positief

Veel ouders dreigen hun kinderen met van alles als ze hun tanden niet poetsen. Ook onbewust dreig je misschien. Door bijvoorbeeld te zeggen ‘anders krijg je gaatjes’ of ‘dan wordt de tandarts boos’ maak je het poetsen juist nog minder aantrekkelijk. Het kind begrijpt de noodzaak, maar het bijbehorende dreigement maakt het kind ook bang. Het werkt veel beter als je tandenpoetsen positief benaderd. Bijvoorbeeld: ‘ik vind het veel fijner als jij schone tandjes hebt’.

4. Boekjes lezen en de tanden poetsen van knuffels

Een reden waarom veel kinderen een hekel hebben aan tandenpoetsen is omdat ze niet goed kunnen zien wat je doet en waarom je het doet. Daarom werkt het goed als je boekjes voorleest over tandenpoetsen. Ook hierbij is het belangrijk dat het tandenpoetsen positief wordt benaderd en niet met dreiging. Het kan bij kleine kinderen ook helpen om tandenpoetsen inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld door de tanden van knuffels te poetsen. Door de knuffel mee te laten doen in het ritueel wordt het voor het kind ook leuker en begrijpelijker.

5. Hoe kun je tanden controleren?

Grotere kinderen gaan zelf tandenpoetsen. Dus hoe controleer je of je kind het wel goed gedaan heeft? Dat is vaak lastig om te zien voor ouders. Toch kun je het best controleren. Met deze ideeën bijvoorbeeld:

  • De tandarts kan speciale contrastvloeistof op de tanden smeren. Daarmee kun je meteen de plekken zien die overgeslagen zijn bij het poetsen.
  • Laat je kind bij het eten iets eten dat op de tanden zichtbaar blijft, bijvoorbeeld chocola. Als je je tanden niet goed poetst, zie je nog plekjes met chocola tussen de tanden en kiezen zitten.
  • Ruik aan de adem. Dit zegt niet of een kind goed gepoetst heeft, maar je kunt er wel mee controleren of er überhaupt gepoetst is. Ruikt je kind niet naar tandpasta, dan kun je er zeker van zijn dat je kind niet gepoetst heeft.

Tanden poetsen is voor sommigen een strijd, bij anderen gaat het makkelijker. Maar of het nu wel of niet lastig is: tandenpoetsen is heel erg belangrijk. Juist voor kinderen! Steeds vaker hebben kinderen al vroeg gaatjes in hun kiezen. Een behandeling daarvan kan voor jonge kinderen best traumatisch zijn. Bovendien zal de kies zich nooit meer helemaal herstellen en zal hij altijd wat zwakker blijven. Misschien dat je nu heel veel moeite moet doen om een tegenstribbelend kind de tanden te poetsen, maar later zal hij je dankbaar zijn als hij een goed gebit heeft behouden!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer