Gordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Van mooi vitrage tot prachtige verduisterende gordijnen en alles er tussenin. Hoe vind je nu precies het gordijn dat je zoekt? Met deze tips vind je in een handomdraai het perfecte gordijn.
1. Standaard of maatwerk
Als eerste kijk je welk type gordijn je nodig hebt. Je kunt kiezen uit standaard gordijnen of maatwerk gordijnen. In het eerste geval koop je gordijnen in een standaard maat. Er zijn enkele maten die veel voorkomen. Bijna alle standaard gordijnen zijn lang, zodat je ze zelf in de lengte op maat kunt maken. Kies je voor maatwerk gordijnen, dan worden de gordijnen al van tevoren precies voor jou op maat gemaakt. Dat scheelt best veel werk en bovendien is de afwerking vaak mooier dan je zelf kunt maken. Maar natuurlijk zijn maatwerk gordijnen ook iets prijziger dan standaard gordijnen.
2. Dikke en dunne stoffen
Als je hebt gekozen tussen maatwerk of standaard gordijnen, ga je verder met het kiezen van de stofsoort. Heel globaal kun je zeggen dat er vier soorten gordijndiktes zijn. De eerste soort is vitrage. Deze laat veel licht door en je kunt er vaak ook wel enigszins doorheen kijken. De tweede soort is inbetweens. Dit zijn iets dikkere gordijnen die wel licht doorlaten, maar waar je niet doorheen kunt kijken. ‘Gewone’ gordijnen zijn nog iets dikker en ze laten minder licht door, maar ze verduisteren de ruimte ook niet echt. Als laatste zijn er verduisterende gordijnen die tussen de 95% en 100% van het licht tegenhouden. Welke dikte je kiest is afhankelijk van wat je wilt: in de woonkamer kies je sneller voor inbetweens of gewone gordijnen, terwijl je in de slaapkamer sneller kiest voor verduisterende gordijnen.
3. Ophang methode
De gordijnen moeten natuurlijk ergens worden opgehangen. De ophang methode is voor een belangrijk deel bepalend welke gordijnen je koopt. In Nederland hanteren we meestal twee opties: je hangt gordijnen aan haakjes aan een gordijnrails of je hangt ze met ringen aan een gordijnroede. Je kunt gordijnen die met ringen worden opgehangen niet aan haakjes aan een gordijnrails hangen en andersom gaat het ook niet. Kijk dus vooraf goed of de gordijnen die je mooi vindt wel de juiste ophang methode hebben.
4. Kleuren en prints
Je hebt nu een aardig idee welk type gordijnen je zoekt. Tijd om binnen deze categorieën te gaan zoeken naar mooie kleuren en prints. Zoek je tussen standaard gordijnen, dan zul je merken dat je iets minder keuzevrijheid hebt dan wanneer je maatwerk gordijnen laat maken. Het aanbod verschilt ook sterk per leverancier en per winkel. Ga voor gordijnen met een leuke kleur of print die goed past bij je interieur. Doe van tevoren inspiratie op, bijvoorbeeld bij deze voorbeelden van leuke ideeën voor de kinderkamer.
5. Goedkoop is….
Ken je het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’? Bij gordijnen geldt dat ook. Als je goedkope standaard gordijnen kiest, is de stof vaak wat slordiger geweven. Zolang het gordijn heel blijft, zie je dat niet. Maar zodra je probeert het gordijn te bewerken, bijvoorbeeld door het op maat te maken, zul je merken dat dat lastig gaat. Het is daarom niet raadzaam om heel goedkope gordijnstof te kopen en deze dan zelf op maat te maken of dit te laten doen bij een atelier. Alleen kwalitatief goede gordijnstoffen kunnen op een nette manier op maat worden gemaakt.
Ga je gordijnen kopen, dan is het belangrijk om geduld te hebben en er de tijd voor te nemen. Doorloop deze stappen, dan ontdek je vanzelf welke gordijnen een goede keus zullen zijn voor jouw situatie.