PraktischKidsOverige

5x handig besparen met kinderen

Judith1439 x bekeken

Geld besparen is soms best lastig, zeker als je kinderen hebt. Kinderen kosten nu eenmaal wat extra energie, je kunt de verwarming niet heel laag zetten en je kunt ze niet in hun blootje laten lopen. Je hebt dus gewoon vaste kosten, die je niet kunt vermijden. Maar… dat betekent niet dat je helemaal niet kunt besparen als je kinderen hebt. Deze 5 tips zijn ideaal om te besparen met kinderen.

1. Vaste patronen

Wen je kinderen aan vaste patronen. In het begin moet je wel duizend keer roepen dat ze het licht uit moeten doen, deuren dicht houden en de kraan niet te lang laten lopen. Het is makkelijker om er een rijmpje of liedje bij te maken waardoor het makkelijker wordt. Ben je klaar of ga je weg? Opruimen, licht uit en deur dicht. Na een poosje krijg je vaste patronen en bespaar je een flinke hoeveelheid energie.

2. Laat zien wat je doet

Laat je kinderen goed zien wat je doet om te besparen en waarom. Wil je bijvoorbeeld de hoeveelheid tussendoortjes beperken? Zorg voor heel wat kleingeld in je portemonnee. Schrijf in de winkel, waar je kind bij is, op hoe duur die zak dropjes is. Doe het geld thuis in een potje. Laat je kind telkens een paar dingen kiezen, zodat hij thuis kan zien hoe de hoeveelheid geld groeit. Aan het eind van de maand mag hij tellen – en ontdekt hij dat je heel leuke dingen kan kopen als je minder snoep gaat eten.

3. Haal spullen tweedehands

Heel veel spullen kun je prima tweedehands aanschaffen. Vooral bij speelgoed werkt dat goed, maar ook kinderkleren kun je daar vandaan halen. Je bespaart al snel meer dan de helft van het geld dat je in de winkel uitgeeft. Let wel goed op dat je niet in de verleiding komt om dan méér dingen te kopen, want dan heeft het weinig zin.

4. Geef je kind zakgeld

Huh? Je moet geld besparen door het weg te geven? Jazeker! Als je kind zakgeld krijgt en zeurt om bepaalde dingen, kun je gewoon uitleggen dat hij dat van zijn zakgeld kan kopen. Eventueel kan hij klusjes doen om extra geld te verdienen. Zo hoef je je niet schuldig te voelen als hij veel zeurt om iets dat hij niet krijgt. Bovendien leert het hem om verstandig om te gaan met geld – en dat je het maar één keer uit kunt geven.

5. Besparen op energie

Je kunt heel veel besparen op energie als je wat kleine veranderingen doorvoert. Overstappen op LED verlichting doet al heel veel voor je energierekening. Vaker de was ophangen in plaats van in de wasdroger doen, levert je zo’n 40 cent op per wasbeurt. Kleren van de kinderen die niet vies zijn, kun je een poosje buiten ophangen zodat ze weer fris worden zonder ze te wassen. Iets korter douchen bespaart ook geld. En wist je dat het nemen van een bad goedkoper is dan meer dan 7 minuten douchen?

Besparen met kinderen werkt alleen als je kinderen ook meewerken. Je moet hen dus leren om beter met geld om te gaan en je moet ze laten zien wat je doet. Door inzicht te geven in wat je nu eigenlijk bespaart, wordt het een uitdaging om nog meer te besparen. Ga van een deel van het geld dat je bespaart eens wat leuks doen. “Kijk, we kunnen nu naar het pretpark omdat we dit jaar zoveel bespaart hebben!” werkt super stimulerend. Uiteraard is het de bedoeling dat je minder geld uitgeeft dan je bespaart hebt, want anders heeft het nog geen zin.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer