Fun

5x vreselijke schoonmoeders

Judith2501 x bekeken

Gelukkig kunnen de meeste mensen vrij goed opschieten met hun schoonmoeder. Hoewel we genoeg grapjes maken over vervelende schoonmoeders, blijkt het in de praktijk wel mee te vallen. Toch gaat het soms nog weleens mis. Dit zijn vijf ervaringen van moeders waarbij het niet helemaal goed ging…

1. Mijn schoonmoeder paste op…

Emma: Mijn moeder paste regelmatig op onze pasgeboren tweeling. Mijn schoonmoeder had altijd gezegd dat zij zulke kleine kindjes maar niets vond, al dat gespuug en die vieze luiers… Maar toen ze zag dat mijn moeder vaak oppaste, wilde zij niet achterblijven. Ze vroeg het zo vaak dat ik niet anders kon dan toegeven. Ze heeft 1 middag opgepast. Toen ik terugkwam gingen de kleintjes vreselijk tekeer in hun wiegjes. Beneden op de bank zat mijn schoonmoeder doodleuk TV te kijken. Volgens haar was het goed voor kindjes als ze even flink konden huilen. De reden dat ze huilden was simpel: beide baby’s hadden honger en hadden een vieze luier. Ik heb mijn schoonmoeder daarna nooit meer laten oppassen, waar ze nog steeds boos om is.

2. Altijd kan het beter

Evelien: Mijn schoonmoeder komt elke week op bezoek. Voordat we kinderen hadden vond ik dat best gezellig. Ze had wel af en toe wat opmerkingen over of ik wel kookte wat mijn man lekker vond en of ik zijn bloezen niet wat beter zou strijken. Maar die opmerkingen negeerde ik gewoon en dan kwam het wel goed. Totdat onze oudste werd geboren. Mijn schoonmoeder wist werkelijk al-les beter. Tijdens de zwangerschap kwam ze al met de meest idiote adviezen, maar na de geboorte werd dat nog veel erger.

Ze deed alles beter, van het verschonen van een luier tot het geven van borstvoeding. Mijn generatie was maar slap en zwak en we konden er niets van, was haar commentaar. Later toen onze zoon wat groter werd, klaagde ze nog veel meer over het huishouden. Tot het punt dat ze zelfs bij ons thuis ging opruimen en mijn zoon voor de TV zette zodat hij geen rommel zou maken! Toen heb ik haar gezegd dat ik liever had dat ze niet meer zo vaak kwam en dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien. Het leidde tot een flinke ruzie en we zien haar nu eigenlijk alleen nog met verjaardagen. Jammer, maar wel een stuk rustiger.

3. Nare opmerkingen

Aline: Mijn schoonmoeder was al vanaf het begin niet van me gediend. Ze vond dat haar zoon het veel beter had kunnen treffen. Blijkbaar zaten er vroeger hele leuke meisjes bij hem in de klas, want ze hield er maar niet over op. Ook waar ik bij was zei ze dat. Toen ik ging werken vond ze dat vreselijk onverantwoordelijk, want ik moest het huishouden doen en voor mijn man zorgen. En toen ik werd ontslagen kwam dat omdat ik mijn werk slecht deed en ik niet gemotiveerd was. Ze had echt medelijden met mijn man omdat hij in zijn eentje het geld moest verdienen. Mijn man deed nooit iets om het voor mij op te nemen.

Ik hoopte – tegen beter weten in – dat het beter zou gaan toen we kinderen kregen. Maar al snel bleek dat dat het nog erger maakte. Ze gaf honderden overbodige adviezen. En toen de tweede een huilbaby bleek te zijn, was dat allemaal mijn schuld. Ik heb altijd geprobeerd de lieve vrede te bewaren, maar dat was na een tijdje gewoon niet meer mogelijk. Ze luisterde nooit naar mij als de kinderen er waren en deed dan van alles waar ik het niet mee eens was. Toen ze mijn oudste zoon een klap gaf omdat hij iets deed dat niet mocht, was voor mij de maat vol. Ik heb mijn man voor de keus gesteld: hij moest kiezen tussen mij of zijn moeder. Uiteindelijk koos hij voor mij en we zien haar haast nooit meer.

4. Ze deed hem een tuigje aan

Angela: Mijn schoonmoeder had altijd een beetje vreemde overtuigingen over kinderen. Ze vond luiers heel erg vies en als mijn zoontje spuugde riep ze mij erbij om het op te ruimen. Ze paste dus nooit op toen mijn zoontje klein was. Dat vond ik niet zo erg, maar wel een beetje apart. Maar toen onze zoon 4 jaar werd en naar school ging, wilde ze wel af en toe oppassen. Hij kon zelf naar de wc en was dus niet zo vies meer.

Op een keer mocht onze zoon een weekendje logeren bij zijn oma. Wij gingen naar een beurs vlak in de buurt, maar dat hadden we niet aan haar verteld. We waren dus stomverbaasd toen we mijn schoonmoeder op de beurs tegenkwamen. Ze had toevallig ook besloten om daarheen te gaan en stond rustig bij een kraampje te kijken. Prima natuurlijk, maar we vroegen ons af waar onze zoon dan was. Die had ze toch niet alleen thuis gelaten? Toen kwam hij van achter haar tevoorschijn. Ze had hem aan het tuigje van haar hond vastgemaakt en had hem aan de lijn! Zelfs de naam van de hond stond duidelijk op het tuigje geborduurd. Ze zei trots dat ze dat had bedacht zodat hij niet weg kon lopen op de beurs. Ik werd woedend en heb hem zonder iets te zeggen van het tuigje losgemaakt en meegenomen naar huis.

5. Onze dochter had wekenlang nachtmerries

Melanie: Als rasechte feministe is mijn schoonmoeder opgevoed. Ze wil dat soort ideeën ook overdragen op iedereen in haar buurt. Nu heb ik op zich niets tegen emancipatie, maar zij was er wel extreem in. Zo vond ze dat ik meteen moest gaan werken toen onze dochter werd geboren. Ik wilde dat niet en zo begon het geruzie. Bij het opgroeien vertelde mijn schoonmoeder telkens aan mijn dochter dat ze ‘niet in het rollenpatroon moest vervallen’ en dat ze ‘niet zo bleu als haar moeder moest zijn’. Als ze terugkwam van mijn schoonmoeder, was ze altijd koppig en luisterde ze niet naar me.

We hebben er regelmatig over geruzied, maar het loste niets op. En ik kon me er wel overheen zetten, het blijft tenslotte de moeder van je man. Maar toen mijn dochter 8 was en weer eens uit logeren was bij mijn schoonmoeder, werd ik gebeld. Om vier uur ‘s nachts. Of ik haar op kwam halen, want ze huilde al de halve nacht. Ik ging erheen en trof mijn dochter helemaal overstuur. Eenmaal thuis wist ik haar te kalmeren en vroeg wat er nu eigenlijk was. Bleek dat ze met oma naar de bioscoop was geweest. Ze hadden daar een horrorfilm gezien waarvoor je eigenlijk 16 jaar oud moest zijn! De portier was bevriend met mijn schoonmoeder en had hen binnengelaten. De reactie van mijn schoonmoeder: “zo wordt ze tenminste goed gehard en niet zo’n zacht watje als jij”. Mijn dochter had wekenlang nachtmerries.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer