6 blijvende lichamelijke veranderingen na de zwangerschap
De meeste mensen denken dat een zwangerschap maar een tijdelijk iets is. Is de baby er eenmaal uit, dan zal het lichaam binnen een paar weekjes wel weer helemaal normaal zijn. Helaas werkt dat in de praktijk niet zo. Er zijn verscheidene lichamelijke veranderingen die weer verdwijnen, maar sommige veranderingen zijn blijvend. Dit zijn 6 veranderingen aan je lichaam tijdens de zwangerschap, die na de zwangerschap ook zo blijven.
1. Je buik
Je buik wordt tijdens de zwangerschap flink opgerekt. De huid en de spieren rekken mee. Dat is natuurlijk fijn tijdens de zwangerschap, maar het heeft ook een vervelend gevolg. Na de zwangerschap is het haast onmogelijk om weer net zo’n strakke buik te krijgen als ervoor. Je kunt wel afvallen en je spieren trainen, maar helemaal zo strak als vroeger wordt het niet meer. Je kunt wel kiezen voor een ‘mommy make-over, maar dan is een operatie zoals een buikwandcorrectie nodig.
2. Je voeten
Je ontdekt vanzelf tijdens de zwangerschap dat je voeten van vorm veranderen. Je voeten worden groter doordat de banden wat losser worden die alles bij elkaar houden en door het grotere gewicht. Geen probleem, maar je hebt wel nieuwe schoenen nodig. De verandering aan je voeten is meestal blijvend, waardoor de meeste dames hun oude schoenen niet meer goed passen. Gelukkig geldt dit alleen voor de eerste zwangerschap. Ben je zwanger van een volgende baby, dan zullen je voeten niet of nauwelijks meer veranderen.
3. Je borsten
Van zwanger zijn worden je borsten groter. Maar wist je dat ze weer krimpen zodra je stopt met borstvoeding? Ze kunnen zelfs kleiner worden dan vóór de zwangerschap! Ongeveer 40% van de vrouwen heeft na de zwangerschap een kleinere cupmaat dan voor de zwangerschap. Vind je dit storend, dan kan een borstvergroting een goede optie zijn. Na borstvoeding is de kans ook groot dat de borsten gaan hangen. Zeker als je meerdere kinderen hebt, is die kans groot. Je kunt dan kiezen voor een borstlift, waarbij de borsten weer netjes strak worden gemaakt.
4. Je vagina
Tsja, er is tijdens de bevalling een hele baby doorheen geschoven… Logisch dat dat gevolgen heeft voor de zaken ‘down under’. Je kunt er bijvoorbeeld littekens hebben als je geknipt of uitgescheurd bent. Maar ook als je er heelhuids doorheen kwam, zul je merken dat het anders is dan vóór de bevalling. Over het algemeen is dat geen probleem en heb je er weinig last van. Maar helemaal zoals vroeger zal het niet worden.
5. Striae
Hoewel de meeste mensen meteen aan de buik denken, kun je op meer plekken striae krijgen. Deze opvallende strepen ontstaan als de huid in korte tijd te snel moet groeien. Je kunt ze hebben op je dijen, heupen, buik en borsten. En hoewel ze uiteindelijk wel wat lichter worden, blijven ze voor altijd zichtbaar. Denk maar zo: het is iets waar je niets aan kunt doen en waar je eigenlijk best trots op mag zijn. Hoort bij het dragen van je kind(eren)!
6. Incontinentie klachten
Het is een vervelend onderwerp, maar wel realistisch. Veel vrouwen ervaren in de weken na de bevalling incontinentie klachten. In veel gevallen gaat dat vanzelf over, maar bij ruim 10% van de vrouwen gaat dat niet vanzelf. Gelukkig kan bekkentherapie in veel gevallen hulp geven.
Het lichaam veranderd tijdens de zwangerschap op heel veel verschillende manieren. Sommige zwangerschapsklachten verdwijnen tijdens het ontzwangeren, andere zijn blijvend. Het is eigenlijk best gek dat we daar zo moeilijk over doen, aangezien dat de meeste vrouwen overkomt. Als je last hebt van (pijn) klachten is het natuurlijk goed om hiermee naar de dokter te gaan. Maar alle andere lichamelijke veranderingen horen nu eenmaal bij een zwangerschap en bevalling. Gelukkig kun je een aantal van deze veranderingen wel laten veranderen als je je er echt aan stoort!