PraktischWonen

6 fabels over zonnepanelen die gewoon niet kloppen

Judith1 comment1464 x bekeken

Er doen heel wat vage, niet-kloppende verhalen de ronde over zonnepanelen. Bijvoorbeeld dat ze niet rendabel zijn in veel situaties. Of dat het maakproces meer energie kost dan het uiteindelijk weer oplevert en dat het dus helemaal niet milieuvriendelijk is. Er zijn genoeg fabels over zonnepanelen die gewoon niet kloppen. Deze 6 bijvoorbeeld!

1. Het is eigenlijk slecht voor het milieu

Veel mensen vragen zich af of het nu eigenlijk wel goed is voor het milieu om zonnepanelen te hebben. Tenslotte moeten ze gemaakt worden en kost dat best veel energie. Bovendien moeten ze ook nog naar Nederland getransporteerd worden, meestal uit China. Er is dus een verhaal dat zonnepanelen eigenlijk slecht zijn voor het milieu.

Het klopt dat het best wat energie kost om zonnepanelen te maken. Maar… volgens verschillende onderzoeken wordt deze energie door de zonnepanelen in 1,5 – 4 jaar teruggewonnen. De verschillen worden veroorzaakt door het maakproces en door de plaatsing. Ervan uitgaande dat jouw panelen tussen het oosten-zuiden-westen worden geplaatst, wordt de energie dus in maximaal 4 jaar terugverdient. En de panelen gaan heel wat langer mee dan dat.

2. Zonnepanelen gaan maar 10 jaar mee

De gemiddelde afschrijvingstermijn voor zonnepanelen is 10 jaar. Daarbij komt dat leveranciers aangeven dat de productiecapaciteit met de leeftijd gaat teruglopen. Veel mensen denken daarom dat zonnepanelen maar 10 jaar meegaan.

Er is een groot verschil tussen afschrijvingstermijn en levensduur. Zonnepanelen hebben geen bewegende onderdelen. Daardoor slijten ze nauwelijks. Ze worden zo gemaakt dat ze prima bestand zijn tegen de weersomstandigheden. En daardoor houden ze het gemakkelijk langer vol – er zijn zelfs zonnepanelen die al 25 jaar of langer stroom opwekken. En hoewel de capaciteit wel iets terug gaat lopen, gaat het om procenten, niet om enorme hoeveelheden. Er zijn producenten die 15 of zelfs 20 jaar garantie geven op zonnepanelen. Ze gaan dus over het algemeen veel langer mee dan de afschrijvingstermijn van 10 jaar.

3. De salderingsregeling gaat eruit en dan maak je alleen nog maar verlies

Er is in de politiek veel gesteggel over de salderingsregeling. Op dit moment worden alle kWh’s die je niet gebruikt teruggeleverd aan het net. Ze worden afgetrokken van je verbruik, waardoor je er netto zo’n €0,22 voor krijgt. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, wordt de teveel geproduceerde energie voor de energiemaatschappij van je gekocht voor een lager tarief (meestal tussen de €0,06 en €0,09). Dat betekent dat je dus veel minder winst maakt.

Op dit punt zijn verschillende dingen die niet worden meegeteld. Dit zijn belangrijke dingen om te weten:

  • De salderingsregeling gaat er misschien uit, maar dat staat nog lang niet vast. Vooral groene partijen lobbyen flink om hem langer te laten bestaan.
  • Als je terug levert aan het net krijg je netto minder voor je energie, maar het blijft voordelig om zonnepanelen te hebben. Alleen het terugverdienen duurt ongeveer 20% langer.
  • Zonnepanelen leveren vooral overdag energie en je gebruikt dan ook de meeste energie. Rekensommen laten zien dat 60-80% van de energie door het huishouden zelf wordt gebruikt, waardoor je die energie niet hoeft te betalen.
  • Er zijn bedrijven bezig met thuis-accu’s die de energie opslaan. Met zo’n accu hoef je nauwelijks meer terug te leveren aan het net en doet het wel of niet bestaan van de salderingsregeling er weinig meer toe.

4. Zonnepanelen zijn brandgevaarlijk

Er zijn verhalen bekend van branden die zouden zijn ontstaan door de zonnepanelen. Het klopt dat er inderdaad wat is gebeurt, maar ook hier is enige nuance op zijn plaats.

Zonnepanelen zelf kunnen alleen brand veroorzaken als ze verkeerd zijn aangelegd. Laat je dat doen door een professional, dan komt dat vrijwel nooit voor. Wel kan de omvormer brand veroorzaken, maar het risico daarop is niet groter (en zelfs wat kleiner) dan brand bij de CV-ketel, wasmachine of vaatwasser. Het is nu eenmaal een elektrisch apparaat en daar kan iets mis mee gaan. Ten laatste is bekend dat er een probleem kan ontstaan als het huis wordt afgesloten van energie. De omvormer valt dan uit, waardoor de zonnepanelen hun energie niet kwijt kunnen. Er is een beveiliging voor, maar als de brandweer de stroom extern uitschakelt kan het gevaarlijk zijn. Gelukkig houdt de brandweer er tegenwoordig rekening mee dat mensen zonnepanelen op hun dak hebben. Al met al leveren zonnepanelen absoluut niet meer brandgevaar op als alle elektrische apparaten die we dagelijks gebruiken.

5. Nederland is te koud en niet zonnig genoeg voor zonnepanelen

Nederland is maar een koud kikkerlandje. We hebben lang niet elke dag zon, in de winter wordt het behoorlijk koud en het waait altijd. Dus daarom zullen zonnepanelen hier lang niet zo goed werken als in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Spanje ofzo.

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om goed te functioneren. Ze werken namelijk niet op zonnewarmte, maar op zonlicht. De temperatuur heeft wel invloed maar dat heeft vooral te maken met de geleiding van de materialen. De panelen werken het beste bij een temperatuur van zo’n 23-25 graden. Zelfs in de winter zijn zonnepanelen rendabel, ook al produceren ze dan wat minder dan in de zomer. En de zonnepanelen produceren ook energie als het bewolkt is, want ook dan is er licht. Natuurlijk is direct zonlicht beter. Maar in principe is het verschil in productiecapaciteit tussen Nederland en andere landen niet zo groot dat het geen zin heeft om hier zonnepanelen te plaatsen.

6. Je hebt er veel onderhoud aan

Sommige mensen denken dat zonnepanelen veel onderhoud nodig hebben. Je zou ze regelmatig moeten laten nakijken door een expert.

Waar deze fabel vandaan komt is niet bekend. Maar dat het niet waar is, dat mag duidelijk zijn. In principe is het installeren van de zonnepanelen het meeste werk. Wordt dat goed gedaan, dan heb je er verder nauwelijks onderhoud aan. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is wel goed voor de panelen, zodat het zonlicht niet geremd wordt door stof of viezigheid. Maar afgezien daarvan is er haast nooit onderhoud nodig. Ook de omvormer heeft in principe geen onderhoud nodig tenzij er echt een storing is, wat zeer zelden voorkomt. Eigenlijk zijn zonnepanelen qua onderhoud heel wat gemakkelijker dan bijvoorbeeld je CV-ketel!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Nog een fabel: “Zonnepanelen hoef je niet schoon te maken”.
    Ook zonnepanelen worden vies. Na verloop van tijd gaat het vuil zich hechten aan de zonnepanelen. Gemiddeld verlies je 3% rendement per jaar. Het maakt natuurlijk wel uit waar je woont. Het is verstandig om de zonnepanelen elke twee jaar even schoon te (laten) maken.

Reageer