GezondheidZwanger en mama

6 tips hoe je om kunt gaan met chronische pijnklachten tijdens en na de zwangerschap

Judith1682 x bekeken

Er zijn veel mensen in Nederland die last hebben van chronische pijn. Soms is de oorzaak daarvan duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van pijnklachten na een ongeluk of heb je een ziekte. Maar er zijn ook veel gevallen waarin de oorzaak van de pijn niet helemaal duidelijk is. Chronische pijnklachten zijn sowieso heel vervelend. Maar wat als je zwanger wordt? En hoe ga je na de bevalling om met de combinatie van chronische pijn en een baby waar je voor moet zorgen?

Tip 1: Neem voldoende rust

Pijn zorgt eigenlijk altijd ook voor vermoeidheid. Je lichaam ervaart pijn en vecht ertegen, waardoor je uitgeput raakt. Bovendien kan pijn ook veel stress opleveren, bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt. Het is dus van groot belang dat je zoveel mogelijk rust neemt. Ga bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap wat minder werken en lees deze tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap. En probeer als de baby er is wat te slapen in de tijd dat de baby slaapt. Schaam je niet voor middagdutjes!

Tip 2: Check je medicijnen tijdens zwangerschap

Veel pijnmedicatie mag je niet krijgen als je zwanger bent. Het is niet bekend of de pijnstilling invloed heeft op het kindje, of misschien is al wel bekend dat het schadelijk kan zijn. De meeste zwangeren mogen alleen nog paracetamol gebruiken als pijnstilling. Daarvan is bekend dat het weinig kwaad kan tijdens de zwangerschap, zolang je lever goed blijft werken. Maar verder is haast alle pijnstilling ook schadelijk voor je kindje.

Tip 3: Kijk naar borstvoeding en medicijnen

Borstvoeding en medicijnen gaan ook lang niet altijd goed samen. Je moet dus zelf goed in de gaten houden wat wel en niet kan. Dit staat doorgaans op de bijsluiter. Vraag het ook na bij de huisarts. Schaam je er niet voor om te kiezen voor flesvoeding in plaats van borstvoeding als je veel pijnklachten ervaart. Het is beter voor de baby om flesvoeding te krijgen dan om een moeder te hebben die voortdurend heel veel pijn heeft.

Tip 4: Probeer te ontstressen

De zwangerschap en de tijd met een baby kunnen heel stressvolle periodes zijn. Helaas zorgt stress voor meer klachten en andersom werkt dat ook. De klachten versterken elkaar, waardoor je veel meer last ervan kunt hebben. Probeer zoveel mogelijk te ontstressen. Vraag wat minder van jezelf, zoek afleiding of verwen jezelf wat extra als je de kans krijgt.

Tip 5: Na de zwangerschap: kijk naar cannabis olie

Medicijnen zijn doorgaans niet zo heel goed voor je lichaam. Bovendien is lang niet iedereen erbij gebaat. Kijk daarom na de zwangerschap ook eens naar homeopatische middelen. Cannabis olie kan bijvoorbeeld goed helpen tegen chronische pijnklachten. Het middel heeft weinig bijwerkingen, maar het mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Van cannabis olie word je in principe niet high, tenzij je olie van slechte kwaliteit koopt. Ga je cannabis olie kopen van goede kwaliteit, dan merk je eigenlijk niets anders dan verlichting van je pijn.

Tip 6: Laat je goed begeleiden

Een zwangerschap kan veel van je lichaam vragen. Zeker als je chronische pijn hebt. Laat je daarom goed begeleiden. Je behandelend arts kan samen met jou je medicijngebruik tijdens en na de zwangerschap doornemen. Zo weet je waar je aan toe bent, wat ook al heel veel kan helpen. Eventueel kan een psycholoog je helpen om de klachten te laten afnemen als de oorzaak ervan niet duidelijk is.

Zwanger zijn en een kleine baby hebben is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je zelf tobt met chronische pijn. Het is dan ook goed om al van tevoren na te denken over hoe je het kunt doen tijdens de zwangerschap. Je bent dan geremd in je medicijn gebruik. Je zult dan over moeten stappen op alternatieven, je hebt waarschijnlijk meer rust nodig en je moet echt een beetje kalm aan doen. Wees gerust: als je eenmaal geen borstvoeding meer geeft, mag je in principe alle medicijnen weer gewoon innemen. Hopelijk heb je in de tussentijd iets aan deze 6 praktische tips.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer