Wonen

6 tips voor het inrichten van een kleine keuken

Mamasopinternet3979 x bekeken
kleine keuken verschillende kleuren

Wanneer je in een woning terechtkomt met een kleine keuken, is het de vraag hoe je die gaat inrichten. Hoe kun je zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk spullen kwijt? En hoe zorg je ervoor dat de ruimte zo groot mogelijk lijkt? Wij hebben de zes beste en goedkoopste tips op een rijtje gezet, waarmee ook jouw mini-keukentje wordt veranderd in een droomkeuken.

  1. Minder is meer

Je hebt het vaak al in andere contexten gehoord, maar vooral in een kleine keuken geldt: minder is meer. Ga van alles wat je in je keuken hebt staan na of je die spullen écht nodig hebt. Vaak hebben we veel overbodige potten, pannen, bestek en andere spullen die niet per se daar hoeven te staan. Zorg dat wat je wel in je keuken wilt houden zoveel mogelijk uit het zicht kan worden opgeborgen.

Kleine keuken - minder is meer
Bron: www.eatwell101.com 
  1. Uit het oog, niet uit het hart

Wanneer je spullen kunt opbergen buiten het zicht, creëer je optisch veel ruimte. Kies bijvoorbeeld voor laden in plaats van kastjes, omdat je op hetzelfde oppervlak veel meer spullen kwijt kunt. Verder kun je ook binnen kastjes extra ruimte maken, bijvoorbeeld door de binnenkant van de kastdeurtjes te benutten als kruidenrek.

Kleine keuken spullen opbergen
Bron: Homify.nl
  1. Kleuren

Je kleine keuken wordt nóg kleiner als je kiest voor donkere of felle kleuren. Bij voorkeur kies je een lichte, neutrale kleur als basis, waarna je één hoofdkleur kiest voor bepaalde accessoires. Hoe meer kleuren, hoe onrustiger de ruimte wordt en hoe kleiner hij lijkt. Kies voor weinig houtkleuren, want hoewel die warmte geven, werken ze in een kleine ruimte beperkend.

kleine keuken verschillende kleuren
Bron: www.eatwell101.com
  1. Structuren

In een kleine keuken kun je het beste gebruik maken van gladde en strakke oppervlakken. De achterwand is bij voorkeur glanzend, waardoor de ruimte meer diepte krijgt. Daarnaast kies je voor een strak aanrechtblad en een afzuigkap van glanzend RVS. Met wat kleine aanpassingen lijkt je kleine keuken direct een stuk groter.

kleine keuken structuren
Bron: www.eatwell101.com
  1. Vloeren

Een veel voorkomend misverstand is dat je in een kleine keuken kleine tegeltjes zou moeten gebruiken. Niets is minder waar: hoe groter de tegels die je gebruikt, hoe groter de ruimte lijkt. Wanneer de vloer een groot geheel vormt, geeft dat rust in de ruimte.

  1. Verlichting

In elke ruimte is licht van belang, maar vooral in een kleine keuken. Je kunt de ruimte veel groter maken door het aanbrengen van inbouw-spots onder de keukenkastjes. Verder kun je zoveel mogelijk nadruk leggen op de natuurlijke lichtinval door bijvoorbeeld een raam.

kleine keuken verlichting
Bron: Homify.nl

Extra
Naast deze zes praktische tips, is er ook nog een iets meer omvangrijke optie. Heb jij een kleine, gesloten keuken? Breek er indien mogelijk een wand uit en installeer er een open bar. Daardoor krijg je in de keuken een veel vrijer gevoel, terwijl het in de woon- of eetkamer er super stoer uitziet! Voordat je gaat slopen is het belangrijk om allereerst te achterhalen of het niet om een draagmuur gaat.

kleine keuken draagmuur
Bron: www.eatwell101.com

Met een aantal praktische oplossingen kun je een kleine keuken omtoveren in een droomkeuken. Deel de ruimte efficiënt in en zorg ervoor dat het er rustig en overzichtelijk uitziet. Met de juiste kleuren en structuren wordt de ruimte optisch net zo groot als een keuken van standaardformaat.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer