GezondheidZwanger en mama

6 tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap

Judith1461 x bekeken

Veel vrouwen slapen slechter als ze (hoog)zwanger zijn. Je moet er misschien vaker uit voor de wc, je favoriete lighouding wordt onmogelijk of je slaapt gewoon sowieso onrustiger. Toch kun je daar gelukkig wel wat aan doen. Laat de slaappillen nog even in de kast liggen en lees eerst deze 6 tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap!

1. Zorg voor warme voeten

Warme voeten zijn altijd al belangrijk als je lekker wilt slapen. Maar tijdens de zwangerschap geldt dat nog extra. Je krijgt het waarschijnlijk wat sneller koud. En bovendien zorgen koude voeten ook nog eens dat je sneller naar de wc moet. Trek dus comfortabele sokken aan in bed.

2. Kies een goede lighouding

Er zijn enkele houdingen die tijdens de zwangerschap niet verstandig zijn. Op je rug slapen is bijvoorbeeld geen goede houding. De baby drukt dan op je organen, waardoor de doorbloeding slechter wordt. Op je rechterzij liggen wordt ook door sommige experts afgeraden, omdat het gewicht van de baby dan op een grote ader komt te liggen. Daardoor wordt de doorbloeding naar de placenta minder goed. En aangezien de buikhouding ook al vrij snel oncomfortabel wordt, blijft er maar eentje over: slapen op de linkerzij.

3. Gebruik kussens

Zeker tegen het einde van de zwangerschap kan die buik flink in de weg gaan zitten. Het kan dan helpen om te slapen met een of meer kussens om op te steunen. Er zijn ook vrouwen die alvast een voedingskussen aanschaffen en dat gebruiken om mee te slapen. Door de extra steun kun je wat comfortabeler liggen.

4. Probeer eens andere standen van het bed

Heb je een bed dat omhoog en omlaag kan? Of kun je dat zelf in elkaar knutselen misschien? Probeer dan eens wat andere standen van het bed. Zeker als je last hebt van maagzuur kan het fijn zijn als je schuin omhoog ligt. Ga dus gewoon experimenteren met verschillende houdingen en standen van het bed. Misschien ontdek je wel een nieuwe stand die voor jou goed werkt.

5. Accepteer de toiletbezoekjes

Ongeacht hoe lekker je ligt en hoe warm je voeten zijn: de kans is groot dat je wat regelmatiger uit bed moet tijdens de zwangerschap. De baby drukt vaak op de blaas, waardoor je sneller moet plassen. Het enige dat je hieraan kunt doen is de situatie accepteren. Het is niet leuk, maar je hebt het er vast wel voor over.

6. Ga een poosje alleen slapen

De meeste vrouwen willen het eigenlijk niet toegeven, maar alleen slapen kan echt helpen tijdens de zwangerschap (en ook in de tijd erna). Veel vrouwen slapen lichter, waardoor ze sneller wakker worden van hun partner. Bovendien kan angst dat de partner wakker wordt van het gewoel en gedraai ook beperkend zijn. Het kan dus een goed idee zijn om tijdelijk apart te slapen. Het is misschien niet zo gezellig, maar kan wel helpen om beter te slapen.

Advies: check homeopatische middelen goed

Kruidendrankjes klinken altijd erg gezond. En er zijn er genoeg die kunnen helpen bij het slapen tijdens de zwangerschap. Toch geven we het advies om hier goed mee op te passen. Homeopatische middelen hoeven niet aan de strenge regels voor medicijnen te voldoen. Ze hoeven ook niet zo uitgebreid getest te worden. Daarom is het altijd de vraag hoe goed onderzocht is welk effect de middelen tijdens de zwangerschap kunnen hebben. Je kunt er wel gebruik van maken, maar doe dat altijd met mate.

Slapen is vaak best lastig tijdens de zwangerschap. Daarom is het fijn als je wat tips krijgt om het makkelijker te maken. Toch moet je je realiseren dat het slapen tegen het einde van de zwangerschap vaak lastiger wordt zonder dat je er iets aan kunt doen. Bovendien kan het slapen ook nog problemen geven in de tijd dat je aan het ontzwangeren bent. Er is een troost: een jaar na de geboorte zijn vrijwel alle vrouwen weer van hun slaapproblemen af.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer