KidsPraktisch

De 7 beste huisdieren voor kinderen

Judith1 comment9428 x bekeken

Ondertussen weet je het als moeder wel: om de zoveel tijd vraagt je kind om een huisdier. Omdat je ook wel hebt gehoord dat je kind hier verantwoordelijkheid van kan leren, begin je toch maar eens om je heen te kijken. Wat zijn nou eigenlijk handige huisdieren als je kinderen hebt? Is bijvoorbeeld een fret, rat of hamster een leuk huisdier voor je kinderen? Of neem je liever een hond of kat? Deze 7 huisdieren zijn de beste voor je kids en kunnen een leuk en origineel cadeau zijn!

ideale huisdieren voor kinderen
Kinderen met huisdier via shutterstock.com

1. De juiste hond

Hoewel de hond uiteraard op nummer 1 staat, zetten we er nadrukkelijk bij dat de keuze van de juiste hond heel belangrijk is. Er zijn veel honden niet geschikt om te combineren met kinderen. Welke honden zijn niet goed om bij kinderen te houden?

  • Nerveuze honden (“keffertjes”, poedels, naakthonden). Zij kunnen last krijgen van stress en onverwacht bijten van schrik.
  • Vechthonden (dobermann, herder, pitbull). Deze honden zijn in principe lief en betrouwbaar, maar áls ze bijten richten ze enorme schade aan, vaak meer dan rassen die niet voor het vechten zijn gefokt.
  • Hele kleine en tere rassen (chihuahua, shi tzu). Deze hondjes raken sneller gewond als kinderen een beetje ruw en onstuimig spelen.
  • Jonge hondjes (puppies). Een pup ziet er ontzettend lief en schattig uit, maar kost je ontzettend veel tijd. Bovendien moet je heel consequent zijn en dat is als gezin lastig. Je kunt beter een iets ouder hondje nemen (ongeveer 1 jaar), want die heeft als het goed is alles al geleerd.

Kies voor een rustig middelgroot hondenras, zoals de bekende Golden Retriever, de Berner Sennen of een Friese Stabij. Let ook hier op met welke hond je neemt: ook binnen rassen die als ‘rustig’ worden beschreven zitten echte drukteschoppers! Hou in de gaten dat, hoewel een hond een grote rol speelt bij het leren van verantwoordelijkheid, jij vaak degene zult zijn die hem uitlaat. Je moet het dus vooral zelf willen!

2. Ratten en muizen

Gek, dat ratten en muizen als tweede in de lijst staan, terwijl de meeste moeders er de kriebels van krijgen. Dat komt vooral omdat deze beestjes heel snel handtam zijn, dan vrijwel nooit bijten en heel leuk zijn om mee te spelen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te verzorgen en hebben ze weinig ruimte nodig. Ze kunnen heel goed zonder veel aandacht, zolang ze maar altijd minimaal met zijn tweeën zijn. Hou minimaal twee vrouwtjes of twee mannetjes bij elkaar, maar overweeg niet om ze te mengen: muizen en ratten planten zich enorm snel voort. Aan het begin van het jaar heb je er twee, als het jaar om is heb je er meer dan 50! Als je kiest voor alleen mannetjes of vrouwtjes, dan zijn ratten en muizen heel leuke huisdieren voor kinderen.

3. Konijnen

Konijnen zijn groepsdieren en kunnen eigenlijk niet alleen in een kooi worden gehouden. Ze zijn heel moeilijk zindelijk te krijgen, dus blijven ze meestal in de kooi. Daarom moeten ze hier voldoende ruimte in hebben. Voor kinderen zijn konijnen wel leuk, mits ze goed tam worden gemaakt. Konijnen zijn prooidieren en kunnen als ze in paniek raken bijten. Gelukkig is het meestal maar een kleine beet en zal je kind vooral geschrokken zijn. Ook hier leert je kind iets van, al is het niet zo leuk.

4. Geelwangschildpadden

Heb je weleens die schattige kleine waterschildpadjes gezien bij de dierenwinkel? Dat zijn geelwangschildpadden. Ze zijn heel gemakkelijk als huisdier. Het enige dat ze nodig hebben is een groot aquarium. Hou er rekening mee dat je ze vaak koopt als ze nog maar 4-10 cm lang zijn. Ze worden uiteindelijk zo’n 20 cm! Dat betekent dat de volwassen schildpad best wat ruimte nodig heeft in een aquarium van minstens 120 cm. Anderzijds is het wel een heel makkelijk huisdier en de beestjes zijn wel bestand tegen een stootje.

5. Vissen

Vissen zijn vooral leuk om naar te kijken. Daarom kan een aquarium heel leuk zijn, maar vooral voor wat oudere kinderen. Als je de bak voorziet van een goede pomp, hoeft er in principe weinig werk aan te gebeuren. Toch moet je je wel realiseren dat het best zal voorkomen dat jij degene bent die de pomp staat te wassen of de hele bak aan het verschonen is… Ach, dat is het lot van de meeste ouders die hun kinderen huisdieren geven.

6. Wandelende takken

Wandelende takken zijn een gemakkelijk huisdier en leuk om naar te kijken. Als je een eenvoudige soort kiest, kun je deze voeren met blaadjes van planten uit de tuin, zoals klimop. Let op met wandelende takken, want ze kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten. Ook een enkele wandelende tak kan dus eitjes leggen! Je kunt de eitjes zien als je de bak verschoont. Het kan 2 maanden tot 1,5 jaar duren voordat de eitjes uitkomen en als je geen kleintjes wilt kun je ze gewoon wegdoen.

7. Kat

Waarom staat de kat, toch een populair huisdier, op de 7e plaats? Vooral omdat ongeveer de helft van de katten niet zo geschikt is om met kinderen om te gaan. Veel katten krijgen last van stress door kleine kinderen of kunnen zelfs een tikje agressief reageren als ze worden vastgepakt. Omdat vooral kleine kinderen nog weleens wat wild kunnen zijn en bijvoorbeeld de kat aan de staart trekken, moet je oppassen dat je een kat neemt die dit wel accepteert! Er zijn rassen die hier beter geschikt voor zijn omdat ze doorgaans rustig en stabiel zijn, zoals Main Coons. Wil je een huis- tuin- en keukenkat? Check dan zijn/haar verleden en neem beter niet een kitten dat nog geen manieren heeft geleerd!

Huisdieren zijn super leuk en je kind kan er heel veel van leren. Van het leren dat je ook minder leuke dingen moet doen (hok schoonmaken, uitlaten) tot het leren dat er altijd een vriendje is om mee te spelen: huisdieren brengen veel extra’s in een huishouden. Als ouder moet je echter wel goed voorbereid zijn. Hou vooral in de gaten hoe oud een dier kan worden en hoe je kind dan zal zijn. Zo zijn er maar weinig pubers die enthousiast de hond gaan uitlaten of het konijnenhok uitmesten…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Mijn kinderen zouden ook graag een huisdier willen hebben. We denken er over na om een hond te nemen, zodat mijn kinderen en ik ook wat meer beweging krijgen. We moeten ons nog wel even verdiepen in het meest geschikte ras, maar dat komt vast goed!

Reageer